Deilige retter til venninnekvelden!
Vi har satt sammen en herlig treretters meny og fiks ferdig handleliste til gourmetkvelden med jentene.
Oppskrifter: Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors
Disse rettene er perfekt for lette og sunne januardager. Kos deg!
Meny
Ovnsbakt asparges med krutonger og parmesankrem
Sitronbakt laksefilet med hollandaise
Rabarbra smulekake med karamellsaus og vaniljeis
(Oppskrifter og handlelister under bildene).
INNKJØPSLISTE
500 g frisk, grønn asparges
1 bondebrød
olivenolje
havsalt
svart, nykvernet pepper
25-50 g rucolasalat
100 Philadelphia kremost naturell
125 g kesam naturell
3 sitroner
et stykke frisk parmesan
1 liten potte frisk basilikum
800 g laksefilet fra midtstykket (jevnt tykt)
rapsolje
1 liten potte frisk dill
flytende honning
4 dl ferdigkjøpt hollandaise saus (fra kjøledisken, ikke pulver)
50 g löjrom eller lakse- eller ørretrogn
sukkererter
ca. 500 g nypoteter
siktet speltmel
havregryn
brunt sukker
solsikkekjerner
smør
ca. 500 g rabarbra
potetmel
karamellsaus (ferdig på flaske)
vaniljeiskrem
FORRETT
Ovnsbakt asparges med krutonger og parmesankrem
En vårlig forrett med italiensk smak. Krutongene av bondebrød gir en sprø kontrast og er gode sammen med ostekremen.
4 porsjoner
Tid: 25 min.
500 g friske, grønne asparges
2 dl bondebrød i terninger
3 ss olivenolje
havsalt
et par never rucola
Parmesankrem:
100 g Philadelphia kremost
125 g kesam
1 fedd hvitløk, presset
1 dl grovrevet, frisk parmesan
1 dl finhakket, frisk basilikum
havsalt
Slik gjør du:
1. Bland ingrediensene til parmesankremen.
2. Sett ovnen på 225°. Brekk av den nederste, grove delen av aspargesen.
3. Bland asparges, brød, olje og salt på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i 8-10 min.
- Legg asparges og krutonger opp på 4 tallerkener. Topp med rucola og parmesankrem.
HOVEDRETT
Sitronbakt laks med rognhollandaise
Å steke et helt stykke av laks i ovnen er veldig praktisk. Og naturligvis kan man gjøre det hele enda enklere ved å kjøpe ferdiglaget saus. Nå for tiden finnes det meget god hollandaise å få kjøpt i kjøledisken eller på kartong, men ikke bruk pulversaus. En klatt svensk löjrom eller lakse- eller ørretrogn gir den klassiske sausen en ekstra smak av luksus. Lettkokte sukkererter, poteter og sitronbåter smaker godt til.
4 porsjoner
Tid: 30 min.
ca. 800 g laksefilet av midtstykket
havsalt
nymalt, svart pepper
3 ss rapsolje
1 dl hakket, frisk dill
revet skall av 1 godt vasket sitron
2 ts flytende honning
Saus:
ca. 4 dl ferdig kjøpt hollandaise
50 g löjrom eller lakserogn
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200°. Legg laksen i en smurt ildfast form, og krydre den med salt og pepper.
2. Bland sammen resten av ingrediensene og smør over laksen.
3. Stek laksen midt i ovnen i ca. 20 min.
4. Varm forsiktig opp sausen og bland i löjrom eller lakserogn.
DESSERT
Smulekake med rabarbra og karamellsaus
Å "røre sammen" en smulekake er virkelig enkelt, og alltid like populært. Her har jeg laget porsjonskaker, men en stor kake i form går naturligvis like bra. Den friske rabarbraen smaker utmerket sammen med søt karamellsaus. Server med en god vaniljeiskrem.
6 stykker
Tid: 30 min.
Smulekake:
1½ dl siktet speltmel
1½ dl havregryn
1 dl brunt sukker
1 dl solsikkekjerner
150 g kaldt smør
Fyll:
1 liter rabarbra i tynne skiver
2 ss brunt sukker
2 ss potetmel
ca. ¾ dl karamellsaus
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225°. Bland sammen ingrediensene til smulekaken, gjerne med fingrene. Fordel halvparten i porsjonsformer.
2. Stek formene midt i ovnen i ca. 5 min.
3. Bland rabarbra, sukker og mel, og fordel i formene. Drypp over karamellsaus. Smul over resten av deigen.
4. Stek midt i ovnen i ca. 15-20 min.
Håper det smaker!