Deilige retter til venninnekvelden!

Vi har satt sammen en herlig treretters meny og fiks ferdig handleliste til gourmetkvelden med jentene.

Oppskrifter: Caroline Hofberg

Foto: Ove Lindfors

Disse rettene er perfekt for lette og sunne januardager. Kos deg!

Meny

Ovnsbakt asparges med krutonger og parmesankrem

Sitronbakt laksefilet med hollandaise

Rabarbra smulekake med karamellsaus og vaniljeis

(Oppskrifter og handlelister under bildene).

© boligpluss.no
© boligpluss.no

INNKJØPSLISTE

500 g frisk, grønn asparges

1 bondebrød

olivenolje

havsalt

svart, nykvernet pepper

25-50 g rucolasalat

100 Philadelphia kremost naturell

125 g kesam naturell

3 sitroner

et stykke frisk parmesan

1 liten potte frisk basilikum

800 g laksefilet fra midtstykket (jevnt tykt)

rapsolje

1 liten potte frisk dill

flytende honning

4 dl ferdigkjøpt hollandaise saus (fra kjøledisken, ikke pulver)

50 g löjrom eller lakse- eller ørretrogn

sukkererter

ca. 500 g nypoteter

siktet speltmel

havregryn

brunt sukker

solsikkekjerner

smør

ca. 500 g rabarbra

potetmel

karamellsaus (ferdig på flaske)

vaniljeiskrem

FORRETT

Ovnsbakt asparges med krutonger og parmesankrem

En vårlig forrett med italiensk smak. Krutongene av bondebrød gir en sprø kontrast og er gode sammen med ostekremen.

4 porsjoner

Tid: 25 min.

500 g friske, grønne asparges

2 dl bondebrød i terninger

3 ss olivenolje

havsalt

et par never rucola

Parmesankrem:

100 g Philadelphia kremost

125 g kesam

1 fedd hvitløk, presset

1 dl grovrevet, frisk parmesan

1 dl finhakket, frisk basilikum

havsalt

Slik gjør du:

1. Bland ingrediensene til parmesankremen.

2. Sett ovnen på 225°. Brekk av den nederste, grove delen av aspargesen.

3. Bland asparges, brød, olje og salt på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i 8-10 min.

  1. Legg asparges og krutonger opp på 4 tallerkener. Topp med rucola og parmesankrem.

HOVEDRETT

Sitronbakt laks med rognhollandaise

Å steke et helt stykke av laks i ovnen er veldig praktisk. Og naturligvis kan man gjøre det hele enda enklere ved å kjøpe ferdiglaget saus. Nå for tiden finnes det meget god hollandaise å få kjøpt i kjøledisken eller på kartong, men ikke bruk pulversaus. En klatt svensk löjrom eller lakse- eller ørretrogn gir den klassiske sausen en ekstra smak av luksus. Lettkokte sukkererter, poteter og sitronbåter smaker godt til.

4 porsjoner

Tid: 30 min.

ca. 800 g laksefilet av midtstykket

havsalt

nymalt, svart pepper

3 ss rapsolje

1 dl hakket, frisk dill

revet skall av 1 godt vasket sitron

2 ts flytende honning

Saus:

ca. 4 dl ferdig kjøpt hollandaise

50 g löjrom eller lakserogn

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200°. Legg laksen i en smurt ildfast form, og krydre den med salt og pepper.

2. Bland sammen resten av ingrediensene og smør over laksen.

3. Stek laksen midt i ovnen i ca. 20 min.

4. Varm forsiktig opp sausen og bland i löjrom eller lakserogn.

DESSERT

Smulekake med rabarbra og karamellsaus

Å "røre sammen" en smulekake er virkelig enkelt, og alltid like populært. Her har jeg laget porsjonskaker, men en stor kake i form går naturligvis like bra. Den friske rabarbraen smaker utmerket sammen med søt karamellsaus. Server med en god vaniljeiskrem.

6 stykker

Tid: 30 min.

Smulekake:

1½ dl siktet speltmel

1½ dl havregryn

1 dl brunt sukker

1 dl solsikkekjerner

150 g kaldt smør

Fyll:

1 liter rabarbra i tynne skiver

2 ss brunt sukker

2 ss potetmel

ca. ¾ dl karamellsaus

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 225°. Bland sammen ingrediensene til smulekaken, gjerne med fingrene. Fordel halvparten i porsjonsformer.

2. Stek formene midt i ovnen i ca. 5 min.

3. Bland rabarbra, sukker og mel, og fordel i formene. Drypp over karamellsaus. Smul over resten av deigen.

4. Stek midt i ovnen i ca. 15-20 min.

Håper det smaker!