Mie fortjener gullmedalje i nisse-rampestreker: Stjel idéene som gir julelys i barnas øyne

Få hjelp av et ekte rampestrek-geni og bli inspirert til hva rampenissen kan finne på hjemme hos deg i løpet av desember.

Nisse rampestreker
© Mie Borup

Rampestreker fra nissen er blitt en tradisjon hos mange - og barna elsker de!

Men går kreativiteten også i stå etter at du har rørt fruktfarge i melken 1. desember, så er det nå du skal følge godt med.

35-årige Mie Borup, som er mor til Wilbert på 6 år, Ingrid på 4 år og Bille på 1 år er nemlig misunnelsesverdig god til å finne på nye triks og rampestreker i desember - som heldigvis ikke er alt for krevende!

rampenisse triks
© Mie Borup

Til daglig jobber hun som pedagog og står bak Instaprofilen i eget navn, hvor hun i lang tid har delt gode idéer til enkle leker med familiens små.

Inkludert morsomme nisse rampestreker!

Vi har lokket de allerbeste rampestrekene ut av henne, slik at alle med små juleglade barn kan skape ekte julemagi hjemme.

Mies beste nisse-rampestreker

Rampenissen ideer
© Mie Borup

Kalenderlysforvandling

Skift ut kalenderlyset med en versjon i purre. Det fungerer best noen av de første dagene i desember, mens det fortsatt er en del kalenderlys igjen.

Nisse rampestreker
© Mie Borup

Toalettpapir på julemåten

Bytt toalettrullen ut med en girlander eller lignende som du allerede har (og sørg for at det riktige toalettpapir fortsatt er innenfor rekkevidde).

Rampestreker fra nissen
© Mie Borup

En liten nisselort

Dette er en ekte vinner, hvis du spør Mies barn. Den lille "nisselorten" er laget av en fikenstang.

rampenissen tips
© Mie Borup

Tandbørster med gåsehud

Legg barnas tannbørste i et glass vann i fryseren om natten og se hvor overrasket de blir når de skal børste tenner etter frokosten (husk å ha en reserve tannbørste på lager).

rampenisse i julen
© Mie Borup

Snømann Frost

Det er utrolig hva Mie kan få ut av ting som de fleste av oss allerede har i huset. Her er juletreet forvandlet til en snømann og alt du egentlig trenger er toalettpapir og papir til å tegne nese, øyne og hatt på.

Rampestreker nissen
© Mie Borup

Ninjabane

Lag en hinderløype rundt morgenbordet med girlander og få hele familien til å kravle og snike seg frem til dagens første måltid.

Nisse rampestreker
© Mie Borup
Nisse rampestreker
© Mie Borup

Så en sjokolade julenisse

En ekstra fin liten rampestrek er en oppfordring om å plante noe og se hva det blir til. Mie har både gjort det med små sjokolade julenisser som blir til store sjokolade julenisser om natten når de plantes i et glass med sukker. Men også med bønner som ble til Kinderegg. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Nisse rampestreker
© Mie Borup

Stivfrosne underbukser

Fryseren er en god venn i desember når Nissen er ankommet. Her er det underbuksene som er vridd i vann og lagt i fryseren.

Hvilken rampestrek har vakt størst begeistring hos barna?

– Den lille nisse-lorten er alltid populær, og hvert år blir den lagt fint i en pose og tatt med i barnehagen så de kan vise den frem. Og så elsker Wilbert, når Ninja-Nissen har vært innom og laget en ninja-bane gjennom hele huset med glitter-girlander, som vi alle skal prøve å krype, kravle og hoppe over for å komme frem til frokostbordet.

Hvilke rampestreker synes du selv har vært de beste?

– Jeg elsker å lage små utfordringer til barna. For eksempel har de fått et brev sammen med en liten sjokolade-julenisse. Her skrev rampenissen at de har mulighet for å få en overraskelse senere, hvis de plantet den lille sjokoladen i det magiske juleglitter, ellers kunne de velge å spise den lille med en gang og ikke få overraskelsen. 5 åringen valgte å plante den, og senere på dagen var den lille forvandlet til en stor sjokolade julenisse. Og så er det jo alltid morsomt med stivfrosne underbukser.

Har du funnet på noen nye rampestreker til i år som du gjerne vil dele?

– Det vil helt klart være en del gjenbruk, men jeg har også et par nye som skal brukes i år. Vi har et barn som er startet i skolen, så det skal hvertfall lages noe morsomt med matpakkene. Kanskje er den fylt med mat i nisse miniatyr størrelse og små nisse-vitser. Kanskje er blyantene i penalhuset byttet ut med gulrøtter, eller kanskje er skolebøkene pakket inn i gavepapir.

– Det skal også lages et par utfordringer. Kanskje en gisseltaking av leker. Og så vil jeg prøve at få plottet noe alenetid og tilstedeværelse inn med alle barna med små aktiviteter eller oppgaver, som skal løses for nissen. Eller en familietur for å finne nogle ledetråder, hjælpe nissen med å gi noen beskjeder, eller besøke noen av nissens venner. Og så vil det selvfølgelig være masse små nisse-rampestreker, hvor lysene i adventskransen blir byttet ut med gulrøtter, hvor nissen har vært på fisketur i toalettet, tisset i håndvasken, eller hvor vi alle våkner med bart.

Hvor lang tid bruker du på å forberede rampestrekene før desember starter?

– Jeg har alltid masse idéer i bakhodet, som er klar til å bli gjennomført i løpet av desember. Når vi kommer tettere på juletiden tar jeg en tur i for eksempel Søstrene Grene, Flying Tiger eller Normal for å kjøpe ind litt julegodteri, bånd, snø, pomponer, ballonger, pynt, og hvad jeg ellers kommer over og som inspirerer der og da. Og så har jeg alltid et stort lager hjemme av ting og tang, som kan hives frem når det trengs.

Hvor lang tid bruker du på å forberede rampestrekene fra dag til dag i løpet av desember?

– Jeg foretrekker små kjappe rampestreker i hverdagene, og så kan jeg bruke litt mer tid på de i helgene. Ofte tar det ikke mye mer enn 10 minutter å forberede, mens et par enkelte rampestreker krever litt mer tid og forberedelse. Hvis jeg har planer om at for eksempel hele juletreet skal dekkes i toalettpapir og kles ut som en snømann, kan jeg finne på å sende barna opp for å leke i løpet av dagen, slik at jeg kan klippe og lime nede uten de oppdager det.

Hvordan gjør du helt praktisk når du skal forberede en rampestrek?

– Det avhenger av hva det er. De fleste rampestreker lager jeg 5 minutter før jeg legger meg. Den eneste ulempe ved å få en gjest i desember er at barna står opp (anda) tidligere hver morgen for å se hva rampenissen har funnet på.

Hvor finner du inspirasjon til rampestrekene?

– Jeg finner inspiration fra mange steder. Både fra min egen barndom, hvor nissene alltid farget melken rød og laget trøbbel om natten. Jeg finner inspirasjon og tar utgangspunkt i det barna synes er morsomt og fra Instagram/Pinterest. Og noen ganger dukker ideene bare plutselig opp.

Når begynte du på tradisjonen med å lage nisse-rampestreker?

– Nissen flyttet for alvor inn da min eldste sønn var 3 år og begynte å forstå meningen med jul og nisser. Jeg har alltid elsket jul og gledet meg til at barna ble stor nok til at vi kunne begynne å skape jule-magi, så det kom veldig naturlig at det flyttet inn en nisse som så smått startet med rampestreker.

17 ekstra idéer til rampestreker

 1. Pynt bilen med girlander innvendig

 2. Putt (ukokte) ris i hanskene, skoene, lommene osv.

 3. Bind en stor sløyfe rundt sengen og dynen

 4. Hold fest med bamsene om natten – bamsene, popcorn og glass med brus står fremme, men nissen er borte

 5. Stikk gran i ermene på jakkene

 6. Pynt barnerommet med pynt i ministørrelse

 7. Skift tannbørsten ut med lakridsrot

 8. Klipp av tannbørstehårene (husk en reserve)

 9. Pynt sykkelen med gavebånd

 10. Stjel lyspæren slik at frokosten skal spises med stearinlys

 11. Skriv et bittelite nissebrev i skolesekken i stedet for penalhuset, som er tatt som gissel fordi nissen vil ha julegrøt

 12. Bland spiseligt glitter i havregrynene

 13. Bytt kakao med melk i kartongen

 14. Spis av barnets matpakke og legg en pepperkake eller en konfekt i stedet for

 15. Sæt små papnissehuer på alle billederne

 16. Hold bakedag om natten, så det ligger mel og diverse baketing på kjøkkenbordet om morgenen - lag eventuelt små fotspor i melet

 17. Putt sukker i saltbøssen

Lykke til og god jul!