Her er julepynten som har gått viralt i Danmark

Vi håper allerede nå at det blir laget en norsk versjon til neste jul. Kanskje man kan lage sin egen i mellomtiden?

Line Jensen Illustratør kalenderlys
© @linejensen_illu

I Danmark har kalenderlys vært en juletradisjon lenge, og allerede på 1920-tallet lagde folk sine egne ved å tegne streker med en tusj på lys. Lyset ble delt opp i 24 like store deler, og en del ble brent ned for hver dag.

I 1942 begynte danske Asp-Holmblad som de første å produsere lysene, og siden er flere produsenter kommet til, og idag kan man finne et hav av ulike versjoner.

Men at et kalenderlys kan kræsje en webshop er likevel ikke sett før.

Likevel var det akkurat det som skjedde, da den danske illustratøren Line Jensen postet følgende på Instagram for en uke siden.

“Gå vekk fra telefonen!

Pust.

Det er kun et kalenderlys”

Grunnen til oppdateringen var lanseringen av kalenderlysene som hun tre dager tidligere hadde teaset for i håp om å få gang i salget.

– Jeg hadde kjøpt lys for hele kassakreditten, og var faktisk litt redd for at folk ikke ville gidde det i år, forklarer Line Jensen til Boligmagasinet.dk.

Men det ville de gjerne.

Veldig gjerne.

– Jeg sjekket Insta fem minutter over seks, og der hadde 10 skrevet at de ikke kunne komme gjennom. Det var mange som gikk i panikk fordi de trodde at lyset allerede var utsolgt. En skrev at hun ikke hadde prøvd noe lignende siden hun havde prøvd å kjøpe billetter til en Take That-konsert på 90-tallet, sier Line.

Line Jensen Illustrator kalenderlys

Flere av Lines følgere har bidratt til tekstene på lyset. Fx "Nissen gjør så godt den kan".

"Tanken er å prøve å senke ambisjonsnivået litt"

Line Jensen er illustratør og slo gjennom på Instagram i 2016 med sine humoristiske tegninger som siden er blitt til flere bøker, print, samarbeider og for andre året på rad også et kalenderlys.

– Jeg har det litt vanskelig med julen og alt det man skal leve opp til i desember, så jeg sa: “Hvis jeg skal lage et kalenderlys, så skal der bare stå: Pust - pust - pust hele veien ned,” sier Line og legger til:

– Underveis fikk jeg input fra følgerne mine til hva det skulle stå på lyset. For eksempel var det en som visst het Tine som foreslo at det skulle stå ‘Nissen gjør så godt den kan’.

Og akkurat det står det på lyset, sammen med kommentarer som: “”Hygg for faen”, “Halvveis nå - husk portvin” og “25 – og PUUUUST ut”.

– Tanken er å prøve å senke ambisjonsnivået litt og minne oss selv på hva som er vigtig. Å puste. Å ta bilder med hjernen istedenfor telefonen. Å drikke portvin og kjøpe seg til pepperkakene. Ingen kan egentlig flette de der julestjerner, og kanskje er det heller ikke det avgjørende, sier Line Jensen.

Line Jensen Illustrator kalenderlys

I år kommer de humoristiske kalenderlys i to farger: gull og rød. Og de går fra 3-26 desember, for som Line sier: - Vi skal jo komme i gang først.