Det er hverken nisser eller tradisjonell julemat i dette hjemmet, men koselig det er det

Det er verken nisser, gull eller røde fargetoner hjemme hos Maria i desember, men julestemning er det likevel fullt av. Bli med til et hjem der julen holdes i de samme sarte nyansene som resten av innredningen.

Styling Julie Løwenstein

© Anitta Behrendt

"I’m dreaming of a white christmas …” Allerede fra slutten av november strømmer tonene fra Barry White og andre juleklassikere ut fra anlegget hos Maria Steven og barna hennes, Emilie og Elias. Til gjengjeld er julepynten helt forskjellig fra år til år.

– Jeg er ikke så tradisjonsbundet når det kommer til julepyntingen. Det er ingen bestemt pynt som skal stå et bestemt sted, eller gamle arvestykker som må finnes frem. Julepynten varierer etter hvordan jeg har lyst til å ha det, og det viktigste for meg er å skape hygge. Julen skal først og fremst være koselig, forteller Maria.

– Jeg bruker massevis av lys når jeg pynter: Levende lys, lyslykter og lyslenker – særlig lyslenker! Hver eneste jul henger jeg opp metervis av dem overalt, både inne og ute.

© Anitta Behrendt

Hvert år gir Maria barna en ny julekule eller annen juletrepynt. Det gir treet et fint, personlig uttrykk og et minne knyttet til hver eneste ting.

På veggen henger et speil fra Reflections Copenhagen og en Mantis-vegglampe. Sofabordet er fra Gubi.

Se også: 10 juletrestjerner til treets topp

På sofabordet står et julestilleben med et par svibler, en lysestake fra Specktrum og en julekule fra Oliver Gustav.

© Anitta Behrendt

Men nisser og klassiske julefarger som rødt og grønt er ikke å oppdrive i den 125 kvadratmeter store leiligheten. Julen holdes i den samme lyse og lette stilen som hersker i hjemmet resten av året.

– Noen forandrer alt til jul, men jeg pynter i den fargeskalaen vi allerede har. Det er primært sølv, ferskenfarge, støvete rosa og andre duse toner som skaper ro, sier Maria.

Men én tradisjon er ufravikelig:

– Juletreet skal alltid pyntes av barna og hvert år gir jeg dem en ny julekule eller annen jultetrepynt, slik at de har et minne om nettopp den julen.

Favoritten er en stor sølvkule som kan åpnes og fylles med godteri, forteller Maria. Og alle julens søtsaker og kaker står høyt i kurs hos familien. Hvert år settes det av en dag i begynnelsen av desember hvor de baker pepperkaker, peppernøtter og lussekatter sammen med venner. Lussekattene er en tradisjon Maria har fått fra sin svenske mor.

– De smaker så utrolig godt, og vi baker dem gjerne flere ganger før jul, både sammen med venner og med moren min som kommer med den gamle, svenske familiekokeboken fra 70-tallet, sier Maria.

Men på selve julekvelden er menyen ganske annerledes enn hos de fleste andre familier.

– Julaften spiser vi kaviar og østers – for oss er det dét som er jul. Gjennom desember går det i juleknask, gløgg og kos, men julaften er mer nyttårsfest-aktig, forteller hun.

© Anitta Behrendt

Familiens julemeny er ganske utradisjonell. Julaften er det nemlig østers og kaviar som gjelder, og derfor er bordet også dekket i en mer nyttårsfest-stil med champagnefarger, sølv, glitter og sarte farger.

Speilet på veggen er fra Reflections Copenhagen, mens krystallvasene er fra Frederik Bagger.

På peisen pynter et englespill fra Bahne opp sammen med et dekorativt speil og noen fine krukker.

© Anitta Behrendt

Maria bruker mange speil i innredningen for å få rommene til å virke større.

© Anitta Behrendt

Hjem med god energi

Stilen i familiens hjem er lys og lett, men slik var det slett ikke da de overtok, og Maria startet den helt store renoveringen.

– Det var et kjempeprosjekt og vi gjorde mye selv. Alt fra å rive de nedsenkede himlingene til å sette opp gipsplater, sparkle og å gå løs på knudrete veggflater med en diger slipemaskin. Vi lagde selv et hull i veggen mellom kjøkkenet og Emilies rom med motorsag – det er helt vilt å tenke på i dag, forteller Maria.

Men sluttresultatet gjør at alt det harde arbeidet virkelig var verdt det.

– Jeg elsker denne leiligheten! Det er så god energi her, og hver gang jeg kommer hjem fra ferie og går inn gjennom døren, kjenner jeg nærmest en takknemlighet over hvor deilig det er å komme hjem hit.

Champagneskålene er fra Frederik Bagger, vannglassene og tallerkenene fra Specktrum, mens bestikket er fra Georg Jensen.

© Anitta Behrendt
© Anitta Behrendt

Idé

Vil du ha en enkel, men festpreget oppdekning? Hvit amaryllis, litt eukalyptus og julepynt med glitter gjør susen.

Den ovale julekulen som kan åpnet og fylles med julegodteri er barnas soleklare favoritt!

© Anitta Behrendt

Ved vinduet er det innredet en koselig sitteplass med myke puter fra Specktrum, et lyshus og tørkede blomster.

© Anitta Behrendt
© Anitta Behrendt

Stilen på soverommet er lys og lett. Sengen er fra Auping, sengetøyet fra Ikea og sengeteppet fra Hay, mens leselampene kommer fra Louis Poulsen, den runde puffen fra Bolia og brettet fra Snowdrops Copenhagen.

© Anitta Behrendt

Idé

Lag vakre sløyfer til juletreet med litt stive, brede bånd.

Maria bor sammen med barna sine, Emilie og Elias.

© Anitta Behrendt
© Anitta Behrendt

Idé

Liker du diskret julepynt? Bind en krans i sarte toner og heng den opp med et vakkert silkebånd.