Sommerens hotteste plante er en du skal vise frem!

Innred med en av de fineste plantene, som heldigvis opplever en renessanse for tiden. Det er imidlertid ikke nok å vanne den sporadisk.

sitrontre
© Getty Images

Og hvilken plante er det så du skal vise frem?

Det er sitrontreet!

Det fine treet har en nydelig duft fra de hvite blomstene, og bladene dufter søtt av sitron. Men, et sitrontre er IKKE for amatørgartnere uten grønne fingre. Et sitrontre krever engasjement og dedikasjon på nivå med en hundevalp, så om du klarer å få frem et frodig sitrontre har du all grunn i verden til å vise det frem!

Sitrontre: Det som skal til

Derfor må du vurdere om du er oppgaven verdig før du løper til nærmeste hagesenter. Nedenfor viser vi deg hva som skal til.

Sitrontre inne
© Getty Images

Hvor skal et sitrontre stå?

Hva krever så de fine sitrontrærne?

Sitrontrær krever masse lys, uavhengig om de står inne eller ute. De tåler verken kulde (temperaturer under 8 grader) eller trekk.

Hvor de skal plasseres kreves derfor nøye vurdering, og de kan kun stå ute fra mai til september (husk dog at de ikke skal stå under 8 grader - det kan bli kaldt i denne perioden også). Av samme grunn kategoriseres de som terrasseplanter: de er altså ikke permanente hageplanter her i det kalde nord.

Det er dessuten alfa omega at sitrontreet aldri tørker ut. Da er kampen tapt.

Derfor skal du passe på treet hele sommeren mens det vokser. Om vinteren går treet i dvale, og krever mindre vann.

Det betyr også at treet trenger en aldri så liten barnevakt dersom du skal reise på ferie - for eksempel til sitronenes opphavsområde ved Middelhavet.

Pass på vannet!

Det er viktig at vannet ikke består av kalk, fordi det dreper treet. Nå er sjeldent dette et problem i Norge, men dersom springvannet ditt kalkes bør du koke vannet eller samle opp regnvann du kan vanne med.

Men i de fleste tilfeller er som nevnt ikke dette noe problem, og du kan fint bruke vannet fra hageslangen eller vasken hvis det er.

Tre ut av fire ganger med vanning skal vannet tilsettes sitrusgjødsel - en flytende, gul gjødsel som gir næring til til nettopp sitrusfrukter. Omplanter du treet skal det omplantes i en spesiell sitrusjord.

Husk å bade sitronene

Sitrontrær stammer opprinnelig fra steder med høy luftfuktighet, og trives best i fuktig luft med jevn sirkulasjon. For å etterligne disse forholdene kan det være en god ide å sette treet ut om sommeren, men har du ikke mulighet eller ønsker å unngå det kan du armere deg med en sprayflaske og god lufting - men du begrenser også oddsene for overlevelse betraktelig, for som tidligere nevnt kan ikke treet verken få trekk eller kulde.

Med andre ord for å lykkes må du lure treet ditt til å tro at det fortsatt befinner seg i Middelhavsområdet med det som hører til av høy luftfuktighet, varme og regnvann.

Lykkes du med dette har du det fineste treet som ikke bare pynter opp med sine friske gule frukter, men som også bidrar kulinariske utfoldelser og økning av selvtillit!