Frodig kjøkkenhage på 1-2-3

Lyst til å komme i gang med dyrking av egne grønnsaker? Det er enklere enn du tror! Vi gir deg rådene du trenger for å lykkes.

Det er på tide å starte arbeidet i kjøkkenhagen om du ønsker noe å høste på sensommeren. Vi gir deg rådene du behøver for å komme i gang!

© Christina Birch og Per Kjærbye

Det kan virke som det er en jungel der ute av råd og informasjon om hage- og kjøkkenhagehold. Men du behøver ikke gjøre det så vanskelig. Mange frø kan sås rett ut i hagen, og hos flere hagesentre får du kjøpt grønnsaksplanter som er klare til utplanting.

Les vår guide og bli selvdyrker på 1-2-3!

Du behøver ikke enormt med plass for å dyrke din egen mat. Et høybed kan enkelt og raskt lages med pallekarmer eller planker og spiker. Foto: Christina Birch og Per Kjærbye

Fra potte til hage:

Planter som er vant til et varmt og skjermet inneklima, krever en myk overgang til det mer uforutsigbare utelivet. Sett planten ut i hagen en liten stund hver dag en uke før utplantingsdagen. Pass på at du ikke setter plantene i direkte sollys til å begynne med – da vil bladene svis og planten skades.

Plantestedet:

Du er på god vei dersom du kan tilby plantene dine en lun plass med mye sol og god drenering. Noen urter, som mynte, har ivrige røtter og bør plantes i potter, men de fleste grønnsaker trives best der de har plass til å utfolde seg. Høybed er både pent og praktisk, og kan enkelt lages med pallekarmer eller planker og spiker.

Poteter er rimelig enkle å dyrke selv. Plant potetene og la dem spire innendørs før du flytter dem ut etter fire uker, og vær raus når du gjødsler. Foto: Christina Birch og Per Kjærbye

Det store valget:

Ta utgangspunkt i hva du liker å spise når du skal velge type grønnsaker. Er du nybegynner, kan du starte med gulrøtter, poteter, salat, tomat og rabarbra, som er enkle å lykkes med. Sats på flere forskjellige grønnsaker og salater, eller velg sorter som har forskjellig modningstidspunkt. På den måten utvider du sesongen og slipper å bli sittende med et overskudd av grønt.

Planting:

For å plante grønnsakene i sirlige rader, kan det være lurt å bruke et kosteskaft som hjelpemiddel. Ingen grønnsaker vil plantes ute før frostfaren er over, men noen krever ekstra varm jord. De ulike grønnsakene stiller forskjellige krav til såtidspunkt, radavstand, planteavstand og plantedybde – les på plantepotten eller frøposen.

Mal en trekasse i en frisk farge, og du har et lekkert samlingspunkt for alle dine hageting! Foto: Christina Birch og Per Kjærbye

Gjødsel og vann:

Det er viktig å vanne og gjødsle kjøkkenhagen riktig, så undersøk hva plantene dine trenger. Du bør gjødsle lite og ofte, og like før du skal vanne. Husk å vanne nok. En tommelfingerregel er å vanne til jorden er skikkelig gjennomvåt. Plantenes røtter har minst like stor radius som de har blader, og skal du oppnå god effekt, bør du vanne hele rotnettet.

Ly mot vær og vind:

Tidlig i sesongen kan det fortsatt være ganske kaldt ute om natten, og det er derfor en god idé å beskytte de aller skjøreste plantene. Det kan gjøres med store oppbevaringsglass, eller du kan lage dine egne minidrivhus ved å kutte bunnen av en plastflaske og skru av korken. Plasser flasken over spirene for en beskyttende effekt.

Frøene til sukkererter sår du direkte på voksestedet, og de kan høstes fra august og utover. Sukkererter er supre både rå og kokte! Foto: Christina Birch og Per Kjærbye

Firbente og skadedyr:

For å beskytte kjøkkenhagen din mot rådyr og andre firbeinte, kan du sette opp et gjerde. Lag gjerne ditt eget med gjerdetråd og greiner. Fuglene skal jo også holdes unna, og du kan beskytte frø med fiberduk og spirer med netting eller minidrivhus. Likevel fortjener enhver kjøkkenhage et fugleskremsel – rett og slett for stemningens skyld!

Ugress og skadedyr:

Forebygging er stikkordet når vi snakker om skadedyr og ugress. Ugress er lettest å fjerne med en ugresshakke og hender når det begynner å spire om våren. I bed er barklegging et effektivt hinder mot ugress. Trues plantene dine av lus, kan du sprute melk på lusen når det er sol, og spyle den av noen timer senere.

Bytt plass:

Det er smart å skifte på hvor i kjøkkenhagen de forskjellige sortene dyrkes fra år til år. Det ideelle er at det går minst fire år mellom hver gang du dyrker en grønnsak på samme sted. Et godt vekstskifte virker forbyggende mot plantesykdommer og gir grønnsakene bedre vilkår.

Tilfør farger med kaliforniavalmue. Blomsten tiltrekker seg humler, som gir viktig næring til resten av kjøkkenhagen. Foto: Christina Birch og Per Kjærbye

Finn riktig grønnsak!

Det er vesentlig å kunne skille mellom de forskjellige spirene eller plantene. Slik vet du hvordan du skal stelle plantene, og det gjør både innhøsting og planting enklere. Du kan enten kjøpe merkelapper eller du kan slippe kreativiteten løs og lage dine egne.

1. Tegn eller mal det du måtte ønske, klipp ut og laminer tegningen.

2. Bruk en hullemaskin og klipp et hull oppe og nede på tegningen.

3. Stikk så en pinne, for eksempel bambus, gjennom og sett pinnen i jorden.