Unngå irriterende veps: Her er 3 ting du kan gjøre for å skape en vepse-fri sone i hagen din

Veps er ikke for moro skyld, og de kan ødelegge ethvert øyeblikk i hagen eller på terrassen. Men det er faktiske noe du kan gjøre for å unngå de.

© Getty

De summende vepser som truer med å stikke deg når de suser rundt et veldekket tarassebord eller en flaske med brus er desverre en del av sommeren her til lands.

Og er det en god sommer, kan problemet med det dystre beistet bli enda værre!

Kommer varmen f. eks tidligere enn vanlig, kan vepsene bygge vepsebolet sitt tidligere, eggene har utklekket tidligere enn vanlig og dronningene dør tidligere.

I 2020 betød det f.eks at det var 15-20 prosent flere veps enn vanlig og de var veldig rastløse fordi de ikke hadde noe å gjøre uten en dronning - også var de til og med beruset, fordi de spiste gjæret frukt som også ble modnet før tiden!

Men du kan ifølge ekspertene gjøre noe for å unngå de fortvilende vepsene - hvert år, uansett hvor mange de enn måtte være.

3 ting du kan gjøre for at unngå veps i hagen

Start med å velge hvor du vil unngå vepsene, så du setter det på riktig sted. Er det på terassen eller sitter de kanskje mest under et tre i skyggen?

1 Velg de blomstene og plantene i hagen som vepsene ikke liker - eller bruk eteriske oljer

Vepser elsker blomster så fjern dem fra det område hvor du elsker å sitte eller spise, og plant i stedet noen grønne planter og krydderurter som vepsene ikke liker. F. eks alle former for peppermynte, sitrontimian og eukalyptus.

Et studie fra 2013 viser at mange vepsearter frastøtes av en mange forskjellige eteriske oljer - bl.a. rosmarin, peppermynte, lavendel og ylang ylang, Så velg den du liker best. Drypp oljen på et par vattotter og plasser de på de stedene vepsene vil bygge et sted å bo eller et sted de tidligere har gjort det.

Kilde: Natural Living Ideas

2 Lag et "fake" vepsehus

Du vet sikkert om trikset fra fulgenes verden, hvor siluetter av store rovfugler blir brukt for å skremme småfugler fra å fly inn i ruter. På den samme måten kan du bruke en brun papirpose som du henger stedene du liker å kose deg som en bikube-dummy. Det skal få vepsene til å fly videre til andre områder.

Kilde: TV2 Danmark

3 Flytt vepsene vekk

Et triks som dukket opp hos Idényt.dk i 2016, skal sies og garantert funke effektivt! Ta en ildfast form og for det med sølvpapir, legg en liten bunke tørt kaffegrums i midten og tenn den litt på. Røyken driver vepsene vekk - en metode som benyttes i flere andre land.

Kilde: Idényt.dk

© Getty images