HAYs nyeste lampelansering indikerer en helt ny lampetrend

Med hjelp fra en av Paris' mest populære interiørdesignere er det suksessfulle, danske merket klar med noen lysende, lekre ting til hjemmet.

© Inga Sempé

3 Days of Design, den store designfestivalen i København gikk nylig av stabelen. Festilvalen kan best kan beskrives som en slags moteuke for møbler.

Her viser designere deres nyeste kreasjoner og verk, og bransjen får et hint om hva fremtiden bringer innenfor boligverdenen.

Det anerkjente designmerket HAY deltar også i festlighetene, og i den forbindelse har grunnlegger Mette Hay delt en smakebit på et av merkets kommende lanseringer; Matin-lampen.

Klassisk - men fortsatt ikke!

Matin består av en bred, plissert skjerm med et sort samlingspunkt festet på en spinkel, men likevel robust messingkonstruksjon. Den grafiske lampefoten er forskjøvet vekk fra skjermen, som skaper et annerledes og ikke et fullt så klassisk uttrykk som det ellers ville gjort. Dette er noe den franske designeren bak lampen, Inga Sempé, er særlig kjent for.

En annet karakteristisk kjennetegn både for lampen og for Sempés virke som designer, er fargevalget. Lampen fåes i 6 ulike farger; bordeaux, mørkegrønn, solgul, lavendel, hvit og rød.

"Det er alltid viktig å ha en avbalansert fargepalett med en basisfarge, en skarp farge, en original farge og en mørk farge. Med en original farge mener jeg en som ikke blir altfor opplagt over tid. Designerne som kun tenker i hvitt, sort, grått og rødt synes jeg blir veldig kjedelig. Eller designere som tenker på farger som om de skulle jobbet i leketøysindustrien; gult, grønt, blått og rødt, uten å prøve dem på en ny måte. Hvorfor ikke prøve for eksempel en rødlig grønn, en blågrønn eller brunrød farge?" uttalte Sempé i et intervju om sin designstil på HAYs hjemmeside i 2018.

Hvilken av de seks lampefargene Inga Sempé selv tenker faller innenfor en original farge, er ikke oss bekjent. Men bortsett fra den hvite tenker vi at alle kan være opplagte kandidater.

Som det framkommer av overskriften i artikkelen er Matin-lampen en del av noe større - en spirende trend hvor plissé-skjermene får stadig mer medvind.

Blant annet går denne type lampe sin seiersgang på Instagram, og lignende skjermer som man monterer direkte på veggen eller i taket selger som varmt hvetebrød hos vintage-profiler som selger interiør på Instagram.

Dessuten ser vi flere og flere av de flate lampeskjermene som Matin-lampen er et eksempel på, i andre materialer. Det er dog ikke kun plissé-skjermene som har endret karakter og "legger seg flatt ned". Spørs om vi ikke kommer til å se enda mer plisseringer og flate skjermer framover?

Når Matin-lampene derimot er å finne i butikkene og til hvilken pris, venter vi på i spenning!