Gjør mer ut av gulvet

Det har mer å si for uttrykket i hjemmet ditt enn du tror, og valgmulighetene er uendelige. Se bare her!

© Produsenten

Gulvet har gått fra å være en praktisk del av interiøret til å bli et møbel vi skifter ut oftere enn noen gang før. Og valgmulighetene er uendelige. Vi har snakket med noen eksperter for å kartlegge trendene:

B.O.: Bjørg Owren, kreativ leder hos Ifi

L.E.: Linda Elmin, interiørstylist og eier av nettbutikken Hviit

J.P.W.: Jean-Paul Wiser, markedssjef hos Flotte gulv

G.M.B.: Gunni Marie Blunck, markedssjef i Forbo Flooring

T.D.: Trygve Dukes, Hardstuff

Tregulv på toppen

Norge er en trenasjon! Hovedtrenden i dag er 1-stavs bred plank enten du velger heltre, parkett eller laminat. Skal du investere mye penger i et kostbart tregulv, er det viktig å vær obs på at det finnes ulike behandlinger som gjør at noen av gulvene er hardere og tåler mer – bruken avgjør hvor hardt gulvet bør være.

Jevnt over er det de lyse fargene som dominerer, men etterspørselen etter grålige og mørke gulv øker i takt med at fargene i resten av interiøret går mot mørkere toner. Og selv om de fleste ønsker seg brede, lange bord, er tregulv i nostalgisk fiskebeinsmønster også på full fart opp.
B.O./J.P.W.

Les vår fargeeksperts tips om hvilke farger som passer til gulvet – og hvilke farger som passer til hvilke typer gulv.

Kork gjør comeback

Det mange ikke vet, er at kork er selvvarmende, og det er derfor et godt alternativ for de som vil ha det lunt. Det er et naturprodukt som er enkelt å holde rent, og gulvet kommer i klikksystem som gjør det enkelt både å transportere og å legge selv.

Produsentene farger korken i mange forskjellige nyanser, fra mørk grå mot svart til lysere gråtoner, og det kan brukes i alle rom bortsett fra våtrom. Vi heier på kork på gulvet og tenker at det vil få en renessanse.
L.E./B.O.

Til venstre: Parkett fra Tarkett. Til høyre: Tregulv gjør seg også godt i nostalgiske fiskebeinsmønstre. Interiør fra Oyoy.

Fjonge fliser

Fliser kan vare i generasjoner, forutsatt at de har god kvalitet og er riktig lagt. Trenden med store fliser holder seg fortsatt, det samme gjelder for de marokkanske flisene.

På vei inn er også keramiske fliser som ser ut som tregulv og som legges for eksempel på badet. Vi ser også mye trestrukturer på vinyl og laminat – det er trelooken vi vil ha!
B.O.

Rister liv i teppet

Teppet har fått et ufortjent dårlig rykte. Det ble gjort mye galt på 70- og 80-tallet, folk la tepper på helt feil steder – i gangen, på toalettet og på kjøkkenet. Tepper binder støv og gir færre hybelkaniner. Mange glemmer ofte å støvsuge og tenker dermed at tepper skaper støv.

Se 25 teppe-nyheter her.

Hvis du steller like godt med teppet som tregulvet, skjer ikke det. Tepper kommer i alle mulige farger og nyanser, og for de som liker å ha det kjølig på soverommet, er det en velsignelse!
B.O.

Til venstre vinylgulv i orientalsk mønster fra Tarketts trendsortiment. Til høyre betonggulv og interiør fra Tine K Home.

Barsk betong

Betonggulv er et fenomen som har kommet med minimalismen. Det kan slipes og poleres, det er mye brukt på offentlige steder, og nå tas det også inn i hjemmet.

I utgangspunktet er det et kaldt og hardt materiale, men de som velger betong på gulvet, legger nok varmekabler under for å bøte på det. Røft og tøft, synes vi. Bare se hvor kult det har blitt i dette hjemmet!
B.O.

Naturlig linoleum

Linoleum er et naturprodukt laget av blant annet linolje, harpiks, tremel og jute. Det er litt hardere å gå på enn vinyl, men har mange av de samme egenskapene som kork.

Det kjennes varmt, og klikksystemer gjør det enkelt å legge, noe som også åpner opp for mange spennende løsninger når det kommer til mønster. Legg sjakkmønster på kjøkkenet eller eksperimenter med andre geometriske uttrykk – trendy og miljøvennlig!
B.O./G.M.B.

Litt beis eller maling kan sprite opp et gulv som har fått ujevnheter eller skader etter et langt liv. Interiør fra Oyoy.

Myk vinyl

Vinyl er gunstig i pris, lett å legge, enkelt å rengjøre og slitesterkt. Med andre ord, det passer godt inn i et hjem med mye liv og røre. Det minner om linoleum, men er laget av plast og er ofte litt mykere.

Det kommer i mange forskjellige typer, fra LVT-fliser som ser ut som stein og keramikk, til vinyl på rull med bilde av rullesteiner, vannspeil – ja, det meste av det du kan forestille deg egentlig.
B.O./G.M.B.

God gummi

Gummi kommer i ulike farger og er et høyst levende og oppegående materiale på gulvfronten. Det gjorde sitt inntog sammen med minimalismen og har et kult, industrielt uttrykk. Gummi er slitesterkt, lydisolerende og godt å gå på.

Det passer supert på kjøkkenet og i gangen og frisker fint opp på barnerommet. Og best av alt – det tåler de spisseste stiletthæler uten problemer.
B.O.

Til venstre bambusfliser fra Hardstuff, til høyre korkgulv fra Golvabia.