© Plantasjen

Dette er årets hagetrender

I år skal hagen være naturlig. Fargene er derimot iøynefallende. Her er trendene vi kommer til å se mye til denne sesongen.

10. april 2013

Hagebarometret er en årlig rapport som utarbeides av Plantasjen og HUI Research. Rapporten har som mål å presentere fakta og tilby ny kunnskap om utviklingen i hagebransjen. I årets undersøkelse, som ble utført i februar 2013, ble over 3000 forbrukere i Norge, Sverige og Finland spurt om sitt synspunkt på forskjellige hagespørsmål. I tillegg ble det foretatt ni dybdeintervjuer med noen av bransjens fremste hageeksperter.

Undersøkelser viser at vi stadig investerer både mer tid og penger i uteplassen, og i følge Hagebarometeret for 2013 er det tre trender som gjelder i år:

Den naturlige naturen

Selv om hagen skal være stelt, ønsker flere og flere at den også skal være naturlig. Ved å ønske både trær, bregner, mose og gress velkommen, hyller man den nordiske naturen. Vi dyrker også stadig flere spiselige vekster, som urter og grønnsaker, og ser med det at småkryp og dyr er en forutsetning for liv. Flere ønsker at dyrkingen skal være miljøvennlig.

- Folk vil ha en levende hage der også dyr trives. Det har lenge vært populært å mate fuglene, men nå ser vi en økende interesse også for insekter, med for eksempel insekthotell, sier Anne Havåg Holter-Hovind, bloggeren bak Norges største hageblogg, Moseplassen.

Opprørske farger:

Det er ikke bare planter og blomster som gjør hagen fargerik i år, både redskaper, hagemøbler og tekstiler skal gjerne skinne. Fargene er både sterke og friske, og ønsker man å ta den helt ut, kombinerer man det hele med forskjellige mønstre.

- Det finnes to hovedtrender når det gjelder farger: Enten går man for sterke, klare farger i en brokete kombinasjon, eller så velger man et ensfarget uttrykk. De mest populære tulipanene akkurat nå er for eksempel de flerfargede Rembrandt-tulipanene, sier Jasper van der Zon, sjefdesigner for verdens største blomsterhage, tulipanparken Keukenhof i Nederland.

Ute enda mer inne:

Interiørinteressen har vært stor de siste årene, og nå fortsetter trenden utendørs. Vi nøyer oss ikke lenger med kun ett utemøblement, men vil gjerne ha flere sittegrupper og hagerom. I utesesongen tar vi inneaktiviteter som lesing, spising, soving og leking med ut, og uteplassen innredes deretter. Flere benytter seg også av hagearkitekter og gartnere for å få sin drømmehage.

- Vi bruker stadig mer tid i hagen til å være sammen og slappe av. Det fører til at vi vil ha større uteplasser og flere sittemøbler, og vi innreder hagerommene slik vi innreder innendørs. Når vi er ferdige med en uteplass, går vi videre og fortsetter med neste, sier Anne Havåg Holter-Hovind.

 

© Plantasjen

Sammen med mainummeret av BoligPluss, får du et ekstra hagebilag som kan inspirere deg! Bladet er i salg fra mandag 15.april!

Seneste

Kanskje du også er interessert i...