De 3 heteste fargene til interiøret i 2017

Glem hvitt og grått – nå slipper vi fargene fri! Rødt, blått og brunt er topp tre på interiørfronten i 2017. Hvilken blir din nye favoritt?

Rødt, blått og brunt er de tre store fargetrendene for 2017
© Produsentene

Vi har sett det komme en god stund allerede: En stadig mer fargerik interiørverden. Vi har for lengst tatt imot de støvete, skitne pastellene og de dype blå- og grønntonene og latt dem få skinne hjemme.

Men det gir seg ikke her. Fargerike har slått på stortromma og lansert rødt som årets farge 2017, mens Jotun satser stort på de brune nyansene.

Umiddelbart fremstår kanskje Nordsjös fokus på blått som hakket tryggere og enklere å like og bruke. Uansett bør de grå fondveggene og hvite flatene, som så mange av oss har hjemme, skjelve i buksene i vår.

Rødt kommer for fullt

Røde malingsfarger fra Fargerike 2017

Kjøkkenet til venstre er malt i en av årets rødfarger fra Fargerike, Hibuscus FR1187. Stua til høyre har veggfargen Jasper FR1197, også fra Fargerike.

© Fargerike

Fargerike har vært vågale i valget av årets farge, nemlig rødt. Valget er basert på innsikt fra trendrapporter og interiørmesser. Farger sier mye om hvordan forbrukerne ønsker å leve, og nå ser vi en tendens til at folk søker seg mot en livsstil som er ekte, engasjert og fylt av lidenskap.

– Rødt gir hjemmet varme og pasjon. Men bruker du for mye rødt kan det føre til uro og sinne. Så tenk balanse når du innreder et rom, råder Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Gode interiørkjøp i rødt

PIDESTALL Flower Pot, Ø 40 cm, H 55 cm, 1995 kr, Woud. KJØKKENHÅNDKLE fra Georg Jensen Damask, 50 x 80 cm, 110 kr. Årets nye TAPETER fra Borge i vakre rødnyanser mot kobber og brunt. Meta SKÅL, Ø 16 cm fra Normann Copenhagen, 310 kr. Rødt PUTETREKK fra Lagerhaus, 45 x 45 cm, 99 kr. STOL, Miskoto Lounge Chair, i fargen Scarlet Red, 67 x 74,5 x 70 cm, 14 595 kr Skagerak.

© Produsentene

For «nybegynnere» som ikke vet helt hvor de skal starte, anbefaler Tale å ta en titt i eget hjem. Kanskje du oppdager at det er litt rødt der likevel?

– Har du allerede noen røde blomster, mønstre med røde elementer, kanskje en stol eller et teppe? Mange bruker jo også rød neglelakk. For mange blir knallrødt en for vågal variant, men kanskje du kan gå for en mørkere og roligere rødtone? tipser Tale Henningsen i Fargerike.

Rødfarger for 2017 fra Jotun Lady

Veggen til venstre er malt i Lady Pure Color 2994 Heat, mens nyansen til høyre er Lady Pure Color 2995 Dusty Red

© Jotun Lady

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe synes Fargerikes tolkning av det røde er litt unorsk og smal, men fargen er samtidig helt riktig nå.

– Rødt er en ekstremt komplisert og nokså uegnet veggfarge, i hvert fall i sin primære form. Men en knallrød sofa eller et rødmønstret tapet kan du leve med i mange år. Det gjelder å bruke nyanser som passer inn i interiøret ellers.

På veggene er det enklere å lykkes med støvete rødfarger med enten mer svart eller hvitt i, enn med knallfarger. De rødbrune nyansene vil for eksempel være lettere å svelge for mange. Både Jotun og Pure & Original har flere gode nyanser å velge mellom her, råder Dagny Thurmann-Moe.

Den blå Denim Drift er årets farge 2017 fra Nordsjö

Blåfargen COTY17 Denim Drift er kåret til årets farge fra Nordsjö.

© Nordsjö

Beroligende blått

Nordsjö har valgt den gråblå nyansen Denim Drift som årets farge. Inspirasjonen er hentet fra den blå himmelen, samt fra slitte jeans. Fargen skal fungere like godt på kjøkkenet som på soverommet.

– Jeg synes fargen er fantastisk, aller mest fordi den er så skiftende i ulike typer lys. I dagslys er den tydelig blå, i skyggen er den mer grå, sier Per Nimer, nordisk designsjef i Nordsjö.

MÅNEDENS INSTAGRAMMER elsker også farger som skifter med lyset. Se boligen hennes her!

Blå fargepalett i 2017 fra Nordsjö.

TIL VENSTRE: Vaser i ulike størrelser, fra 499 kr til 1499 kr, fra Tilbords. TIL HØYRE: Nordsjö har gått for en blå fargepalett i 2017.

© Tilbords og Nordsjö

Nordsjö har dessuten utviklet en familiefargepalett med et spekter av ulike blåtoner. Tanken er at kombinasjonen av mørke og lyse blåtoner skal endre stemningen i rommet.

TIPS! Lyst å male blått? Se mange flere blåfarger her!

– Vi har fått veldig positive reaksjoner på blåfargene, fordi de er så anvendelige og passer de aller fleste steder. Vi ser dessuten at interessen for farger har økt de siste fem årene. Til og med her i Norden, hvor vi nok har vært litt mer tilbakeholdne på dette feltet, har det skjedd en endring den siste tiden, påpeker Nimer.

Fine blå nyanser fra Jotun Lady

TIL VENSTRE: Lady Pure Color 5030 St. Pauls Blue er en blåfarge mange har forelsket seg i. TIL HØYRE: Veggen er malt i 5249 Linblå, også fra Jotun Lady.

© Jotun Lady

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe har tro på at fargen blå vil holde seg i mange år fremover.

– Blått er en farge vi ser mye av, det er en ny nøytral, mener hun.

– Å bestemme trender handler om å sette fingeren på hva de fleste av oss skal velge, men til slutt er det folket som bestemmer. Uansett er det viktig å bruke farger riktig når du innreder. Kalde farger virker beroligende, mens varme farger gir energi. Grått blir depressivt over tid, mens hvitt kan gi hodepine. Brunt roer puls og hjerterytme, tipser Dagny Thurmann-Moe.

Gode interiørkjøp i blått

LAMPE, Adrian, 13 x 21, 5 x 13 cm, 675 kr, Markslöjd. VASER, Amalie, 15 x 12 cm, 11,5 x 9 cm, og 8,5 x 11,5 cm, 215 kr/3 stk., Broste Copenhagen. SOFA, Collect, 89 x 208 x 89 cm, 12 999 kr, Skeidar. PUTE, Denim, 60 x 45 cm, 895 kr, Hay. PYNTEFIGUR, Happy Whale, 14 x 16,5 x 9 cm, 875 kr, Normann Copenhagen. MALINGSFARGEN Denim Drift, Nordsjö

© Produsentene

Bruntoner og støvete nyanser

Mens Nordsjö har valgt blått og Fargerike har sett seg ut rødt som årets heteste, har Jotun gått for en større palett bestående av jordnære bruntoner og støvete nyanser av beige, rosa og gul.

Se flere av de nye fargene for 2017 hos Bo Bedre!

– Jotun viser bredde, men treffer nok heller ikke alle, da de fokuserer sterkt på dempede nyanser. Jeg savner noen sterke, klare farger for å få mer bredde og variasjon, påpeker Dagny.

Grålige bruntoner fra Jotun Lady

TIL VENSTRE: Pure Color 1352 Form. TIL HØYRE: Pure Color 1145 Band Stone 9918.

© Jotun Lady

De skandinaviske malings­produsent­enes valg passer imidlertid godt med tendensene vi ser internasjonalt. Dagny henviser til amerikanske farge­produsenter, som blant annet har kåret dyp plomme­farge, brun/beige og kjølig lavendel som de hippeste akkurat nå.

Brunt er en av årets mest interessante farger. Nå brukes den gjerne sammen med de nye nøytralene blått og grønt.

– På begynnelsen av 00-tallet hadde vi Caffè Latte og den mørkere nyansen Marrakech, men nå sprer brunt seg veldig. Se opp for nyanser som cognac, whisky og espresso, samt rødbrunt, tipser fargeeksperten.

Bruntoner fra Jotun Lady 2017

TIL VENSTRE: Pure Color 3343 Dusty Purple. TIL HØYRE: Pure Color 10683 Cashmere.

© Jotun Lady

Jotun har tre ulike fargetemaer i årets fargekart. Continental Living består av dype rødbrune og sennepsaktige farger, inspirert av krydder og orientalsk kultur.

I Urban Living finner vi sofistikerte rosanyanser, gylne grønntoner og sarte valører i lyse, gråbeige varianter. Den nordiske naturen kjennetegnes av kjølige blågråtoner og kornfarger.

– Den siste er nok manges favorittpalett, sier Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun A/S.

Gode shoppingtips til den brunlige skalaen

PUTETREKK, bomull, 50 x 50 cm, 579 kr, Day Home/Ellos. BORD, Stilla, 51 x 50 x 50 cm, 2599 kr, AYTM. STOL, Catch, 88 x 59 x 58 cm, 7199 kr, &Tradition. TELYSESTAKE, Ø 10 cm, H 10 cm, 169 kr, og VASE, Ø 11 cm, H 15 cm, 299 kr, Bloomingville. LAMPESKJERM, Ø 24 cm, H 38 cm, 630 kr, House Doctor. GLASSVASE, Hydria, Ø 23 cm, H 12,5 cm, 699 kr, AYTM. GULVTEPPE, 175 x 130 cm, 4787 kr, Madam Stoltz.

© Produsentene

Hun opplever at det nå brukes mer farger, også som basisfarger, i det som tidligere var helt hvite hjem.

– Farger gir mer variasjon og personlig stil. Mange vil nok også velge mer fargerike møbler fremover. Jeg gir en klapp på skulderen til alle som ønsker en forandring hjemme, vi er tross alt verdensmestere i oppussing her i Norge.

Få flere farge- og interiørtips – meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Nina tror imidlertid det alltid vil være et marked for hvite, beige og grå toner.

– Noen liker sterke farger, mens andre foretrekker nøytrale. Vi er alle ulike, så du må finne den paletten som passer nettopp deg, råder fargesjefen.