9 ting du ALDRI må støvsuge opp

Om du har lyst til å holde på støvsugeren så lenge som mulig, så la vær med å støvsuge disse tingene!

aldri putt dette i støvsugeren
© Getty Images

Det kan være fristende å dra fram støvsugeren om man søler eller mister noe på gulvet, men pass på! Enkelte ting kan ødelegge maskinen, og kan gjøre at motoren ryker.

Les videre for å hvilke ting som ikke skal støvsuges. De kan potensielt ødelegge støvsugeren eller drastisk redusere støvsugerens levetid.

1. Aske

Om vinteren fyres det tett i norske hjem - noe som gjør at det blir igjen masse fint askestøv. Selv hvor fristende det er, er det viktig at man ikke støvsuger opp disse partiklene. Man kan risikere at små glør ligger og ulmer inne i støvsugeren, og sammen med støvet inne i støvsugeren snakker vi en real brannfelle. Askestøvet er ikke bare en branntrussel, men kan potensielt også ødelegge støvsugeren - og det kan bli dyrt.

Kilde: Huseierne

2. Glasskår

Om du knuser et glass eller en vase bør du la være å finne frem støvsugeren. Skårene kan nemlig sette seg fast i maskinen, og ødelegge pose og filtre. Bruk heller kost og feiebrett for å rydde opp etter uhellet.

Kilde: Onegoodthingbyjillee.com

3. Hårtuster

Kanskje klipper dere hverandre eller barberer nakkehårene hjemme? Det betyr mange hårtuster på gulvet etterpå. Vær forsiktig med å støvsuge dem opp med støvsugeren, de kan nemlig filtre seg sammen i maskinen og sperre for støvsugerens funksjoner. Enkeltstrå her og der går selvfølgelig fint å støvsuge, men fei opp etter hjemmeklippingen i stedet for å støvsuge.

Kilde: Onegoodthingbyjillee.com

4. Større småting

Mynter, Lego-klosser, øredobber, og andre småting kan faktisk skade motoren. Disse tingene ødelegger yteevnen til støvsugeren, fordi yteevnen brukes til å suge opp store ting fremfor støv som den er laget til. Om du ønsker å forlenge støvsugerens levetid lønner det seg å holde seg til støv.

Kilde: Onegoodthingbyjillee.com

støvsuging av jord kan ødelegge støvsugeren

Vær forsiktig med hva du støvsuger - støvsugeren kan bli ødelagt. Jord er en av mange ting som ikke skal i støvsugeren.

© Getty Images

5. Morgenkaffe

Kaffegrut og særlig våt kaffegrut er forbudt å støvsuge. Motoren tåler det ikke, og i verste fall kan det begynne å gro sopp inne i maskinen - varme og fukt gir nemlig de beste vekstvilkårene for bakterier. Fei derfor heller opp gruten og gi det til hagerosene - kaffegrut er den perfekte gjødselen.

Kilde: Rd.com

6. Byggestøv

Denne er kanskje litt overraskende. De fleste vil tenke at det er en selvfølge å fjerne byggestøv med støvsugeren, men den gang ei! Byggestøv er særdeles fine partikler, og vil derfor når de suges opp forsvinne ut gjennom maskinens filtre og spre seg ut i luften igjen i stedet for å samle seg i støvsugerposen. Dermed er man like langt igjen.

Kilde: Rd.com

7. Plantejord

Potteplanter har det med å havne på gulvet innimellom, og umiddelbart kan det virke som en god ide å dra fram støvsugeren. Det er det imidlertid ikke - jorden kan samle seg i maskinen og vil i likhet med kaffegrut skape en fremvekst av sopp. Sopp vil vi ikke ha i støvsugeren, så fei derfor plantejorden opp når platen faller på gulvet.

Kilde: Rd.com

8. Makeup

Det er en klassiker å miste sitt nye pudder på gulvet eller enda verre: på gulvteppet. Forsøk å få opp så mye som mulig uten å bruke støvsugeren. Sminken kan nemlig smelte inne i maskinen og ødelegge den innenfra. Fjern heller pudderet med en kost og et feiebrett eller en våt klut.

Kilde: Onegoodthingbyjillee.com

9. Vann

Våte ting som vann eller grøtrester kan være ødeleggende for elektronikken i støvsugeren, og du risikerer dermed at støvsugeren bryter sammen. Tørk heller opp med en klut. Er det snakk om større vannskader kan man bruke en støvsuger som er egnet til vann.

Kilde: Avisen.dk