Slik velger du riktig belysning
Før du velger lampe skal du finne ut hva slags belysning du har behov for. Her er ekspertens tips og råd!
Ekspertens tips til god belysning
Mange bestemmer seg for hvordan lampen skal se ut i stedet for å tenke på hvilket lys den skal gi, forteller Malin Svea.
Hun er butikksjef for Lampehusets konseptbutikk Nova Exclusive på Skøyen i Oslo, og kjenner godt til våre vanligste belysningstabber. For selv om en lampe er et møbel, skal den også ha en funksjon. Og hva er vel mer irriterende enn feil lys på feil plass?
- Det finnes ingenting verre enn at du skal kose deg i sofaen foran tv-en, og så har du en spot midt i øynene, konstaterer belysningseksperten.
Svea er ofte hjemme på befaring hos kundene sine og gir tips og råd om plassering av lamper og lyspunkter. Hun forteller at nøkkelen til riktig belysning er god planlegging.

Entré
I selve velkomstrommet er det viktig med varmt og hyggelig lys. Det bør kunne styres ved inngangsdøren, og dimmer er en fordel - da har du godt arbeidslys til vasking og organisering, samtidig som du kan ta imot gjester i en hyggelig atmosfære. Lyset i gangen står gjerne på over lang tid, så bruk LED-pærer som holder en lav temperatur.

Kjøkkenet
Godt lys over komfyr, oppvaskbenk og kjøkkenbenk er viktig. Kartlegg brukssonene og sørg for å skille lyset på bryteren slik at du kan styre de ulike sonene uavhengig av hverandre. Dimbart lys gjør det ekstra hyggelig rundt spisebordet. Integrert belysning i skuffer og skap er også praktisk.
Den kule lampen på bildet er fra Broste Copenhagen.

Stuen
Trenger du lekelys, leselys, hyggelys eller litt av alt? Kartlegg soner og velg belysning etter hva de skal brukes til. Husk at dimbart lys gjør at du kan dekke flere funksjoner i ett. Sørg for at det også er lys rundt TV-skjermen - hvis fjernsynet er eneste lyskilde, blir du fort trøtt og sliten i øynene.
En taklampe behøver ikke å henge i taket. Lampen på bildet er fra House Doctor og ligger elegant på skuffeseksjonen.

Soverommet
Her er det viktig med god generell belysning, og rikelig med lys i og rundt garderobeskapet. Eksperimenter gjerne med lys med litt farge i for en hyggelig stemning. Leselys ved siden av sengen hører også med.
Smart skuffelys: LED-pærer holder svak varme og er godt egnet i skuffer og hyller og sammen med tekstiler. Diodelampene fra Ikea går på batteridrevet LED-lys og slås automatisk på og av når du åpner og lukker skuffen.

Badet
På badet trenger du god belysning til rengjøring, men også mulighet for å dimme lyset om du ønsker en mer avslappet atmosfære. Speil opplyst fra begge sider gir det beste lyset for ansiktspleie.
Speilet på badet bør lyses opp fra begge sider, som her med fleksible LED-lenker fra Osram.

Arbeidsrommet/ hjemmekontoret
Dagslys er også en form for belysning. Å legge hjemmekontoret til et rom med store vindusflater og godt dagslys er en stor fordel. Interiøret her er fra Broste Copenhagen.

Skap artige effekter med morsomme lamper!
Til venstre: Lyslenker er et stilig belysningssupplement og kan henges overalt, som denne fra House Doctor.
Til høyre: Ha det gøy med lampeskjermer! Bland farger og mønster på både skjermer og oppheng, og lag små fargeklatter i hjemmet ditt. Kanskje kan du til og med brette din egen skjerm? Lamper fra Rie Elise Larsen.

Lampetrender
Til venstre: Ulike metaller i kombinasjon med svart kommer det mye av fremover, ifølge belysningsekspert Malin Svea. Denne lampen er fra House Doctor.
Til høyre: Lampetrendene nå omfavner både natur, tekstil og metall. Med «Legend» fra LampGustaf får du alt i ett.
