Slik skal du bruke farger hjemme!

Visste du at i rom med varme farger, stiger pulsen din? Her er fargeekspertens tips til god fargebruk.

Frister det med en gul stue? Velg farger du liker, ikke trendfarger, sier eksperten.

Farger påvirker humøret

  • Farger er et viktig element som påvirker oss hver dag. Farger kan fort sette deg i en sinnsstemning. Er det en farge du liker, vil du umiddelbart føle glede, og du vil sikkert like rommet, sier fargedesigner Tale Henningsen i Nordsjö. Hun forteller at farger er veldig personlige, men at vi kan læres opp til å like farger. Et eksempel er hvordan rosa og oransje var en bannlyst kombi­nasjon for noen år siden, men som kan fungere fint i dag.
  • Men det er viktig å tenke godt over om en liker fargene, eller om det er noe som følger en motetrend, legger hun til.

Hvem har sagt at veggen må males i bare én nyanse? Slå deg løs og våg å tenke utenfor boksen!

Blått for å roe sinnet, rødt for å få opp pulsen

Et hjem med velbalansert bruk av farger, altså farger som passer sammen, vil ofte oppleves som varmere og mer innbydende enn et hjem med kjølige toner som hvitt og grått.

  • Vi vet at i varme rom øker pulsen og vi blir mer sosiale. Det er ikke uten grunn at restauranter velger denne paletten. For å roe ned sinnet velger en ofte blågrønne toner til spa. Dette føles friskt, nytt og rent. Grønne rom gir oss impulser til å lære, forteller Tale, som understreker at en grå og hvit fargeskala også kan fungere fint.

Bryt opp det svart-hvite

  • Et tips til de som ønsker å leke seg med en monokrom skala er å bruke naturelementer, som treverk eller kunst. Da trigges sinnet vårt og vi får et varmere og mer personlig rom. Rom med for mye farger kan også virke rotete, så et tips er å bruke nyanser ton-i-ton eller farger som har samme styrke. Det roer rommet ned, avslutter hun.

Alle foto: Nordsjö