Slik innreder du et stellebord på få eller ingen kvadratmeter

Selv uten gulvplass kan du finne en fin løsning! Start med at velge et stellebord. Der finnes mange forskellige variasjoner. Her får du et overblik over de mest populære og noen av de utradisjonelle.

© Getty Images, Troll

Er det første gang du blir forelder det hele både nytt og overraskende. En av de tingene som er smart å ha på plass tidlig i babyens liv er stellebordet

Men hvordan lager man den smarteste løsningen tenker du kanskje? Hva er det jeg har bruk for ved stellebordet? Altså, utover å skifte bleier selvfølgelig.

Dere kommer til å tilbringe mange stunder ved akkuratt dette bordet, så hvorfor ikke gjøre det hele både hyggelig og enkelt. Vi guider hvordan her.

Hvilket stellebord skal jeg velge?

Når det gjelder stellebordet avhenger det i høy grad av rommet. Der finnes mange plassbesparende løsninger å gå etter. Her er fire opplagte løsninger på problemer med plass i små hjem.

På veggen

Når du velger et vegghengt stellebord er det viktig at du sikrer deg at veggen kan holde til vekten. Der finnes både varianter i tre og metall. Gå etter en utgave med hylleplass langs veggen - det blir du glad for.

BILDET: Stellebord fra Troll i massivt birk. Kr 2190

Stellebord

Stellebord fra Troll

© Troll

Ikea-hack

Du kan velge å bruke en kommode - fx Malm fra Ikea - og montere en stelledel på toppen. Det gir plass til babyens klær i kommoden og med et par hyller over stelleplassen har du plass til det meste du får bruk for på ca. én kvadratmeter.

BILDET Malm-kommoden med den skreddersyede stelledelen Växla som kan kjøpes via New Swedish Design

Et mindre bord

Den billigste løsningen er Ikea Sniglar stellebord som ikke fyller mer areal enn selve stelleputen. Med andre ord er det også en liten løsning hvor det finnes finnes forskjellige utstyr, som passer til som fx. søppelkasse og små skåler du kan henge på kanten. Dette er en smart løsning som dog har sine begrensninger i forhold til oppbevaring.

BILDET 'Sniglar' stellebord fra Ikea til 299 kr.

Sniglar
© Ikea

På vaskemaskinen, sengen eller badekaret

Skal du benytte plassen optimalt kan du kjøpe løsninger som transformerer nåværende møbler til stellebord. Du kan blant annet finne topper som passer til babysenger eller en til vaskemaskinen og badekaret så du på den måte ikke trenger å frigi gulvplass eller veggplass til å lage en fin stellekrok.

BILDET Stellebord fra Stokke til kr 1699

Stellebord, vaskemaskin
© Roba
Stellepute. Stelleplate
© Baumgarten Design

Har du behov for å redusere risikoen for at den lille faller ned kan du kjøpe en stelleplate fra Baumgarten Design som minimerer risikoen. Den kan også brukes som underlag på en kommode som ikke er helt dyp nok til stelleputen.

BILDET Stelleplate til 599 kr.

Idéer til oppevaring på stellebordet

Når du innretter stelleplass er det viktig at du sørger for at tingene du skal bruke er innenfor rekkevidde, for du har ikke lyst til å etterlate babyen uten tilsyn.

Sørg derfor for at både bleier, klude, stofbleier, salve, skiftetøy, termometer, nesesuger og hva du ellers måtte ha bruk for for er like ved hånden.

Bruk fine kurver til tingene. Har du ikke mer plads på eller i selve bordet kan du henge hyller eller en hultavle opp til tingene over puslebordet.

Du kan for eksempel velge å oppbevare tøyet i kasser som her.