Hylleknekt: 4 forskjellige typer du må vite om

Finn din favoritthylle som kan bidra til både en romantisk eller en noe mer minimalistisk stil.

Hyldeknægt i messing og metal
© Maze / Ferm Living

Hyller er genialt når man innreder! Det er ingen regler for hvor de skal være eller hvor høyt de skal henge – og det er derfor uendelige muligheter til hvordan du kan bruke dem.

Hylleknekt er de som monteres direkte på veggen og som hyllene dine plasseres oppå, slik at de holdes oppe og stabiliseres – og er dessuten et ofte undervurdert element i interiøret. Til tross for at du kan være noe skeptisk til hylleknektens utseende, kan den faktisk tilføre mye til innredningen din.

Hvordan velge de beste hylleknektene

Når du har bestemt deg for at du vil ha hyller, er det lurt å starte med å velge støttene først.

Det er nemlig lettere å finne eller få laget en hylle som passer til støttene, enn omvendt.

Det finnes utallige varianter i tre, messing eller annet metall, som gir inntrykk av at hyllene dine svever fritt og dermed har et lett og luftig uttrykk.

Støttene finner du vanligvis de stedene du kan kjøpe hyller generelt – enten det er i din lokale jernvarehandel eller i din favorittinteriørbutikk.

Vi har samlet et utvalg av de mange hylleknektene som finnes der ute - og viser deg selvfølgelig også hvor du finner dem:

Hylleknekt i tre

Velger du en hylleholder i ubehandlet tre, kan den tilføre noe varmt og organisk til interiøret. Enten noe romantisk, eller noe mer moderne og nordisk.

Hvilken vei du ønsker å gå, avgjøres av designet. For eksempel kan hylleknekter med utskjæringer gi et mer romantisk og bohemsk uttrykk, mens de mer harde og kantete peker inn mot det nordiske og skandinaviske.

Velger du i tillegg en hyllestøtte som har et tverrstykke under, kan du også bruke det til oppbevaring.

Hylleknekt i metall

Trenger du at hyllene dine skal kunne bære en betydelig vekt, er en hylleknekt i metall veien videre.

Men metallknektene kan også velges utelukkende for deres estetiske uttrykk. Generelt bidrar de med litt industrielt utseende hvis de fremstår rå og ubehandlet, mens malt svart kan gi et kult grafisk utseende. Gå for en hvitmalt hvis du vil at de skal gli mer inn i en hvit vegg.

Hylleknekt i messing

Velger du det gylne materialet til å montere fast hyllene dine på veggen, får du et herlig preg av dekadanse og eleganse med på kjøpet.

De siste årene har materialet blitt mer og mer populært innen interiør, og som hylleknekt tar det seg også veldig bra ut.

Skjulte hylleknekter

Hvis du vil ha et totalt minimalistisk utseende, kan du velge å montere hyllen din med usynlige hylleknekter.

Den beste måten å montere en hylle uten synlige støtter er med en gjenget hyllestøtte som skrus fast i veggen. Hyllen skyves så på plass på jernstangen, som nå stikker ut av veggen. Det er viktig at de borede hullene i hyllen er helt rette hvis hyllen skal være i vater. Denne løsningen krever også at hyllen din har en viss tykkelse.

Alternativt kan du kjøpe hyller med innebygde monteringsmuligheter.