4 ting som er viktig å vite om årets hotteste plante

Du slipper altså ikke unna med kun å vanne den sporadisk.

citrontræer
© Getty Images

Den har vært populær ganske lenge nå.

Det er selvfølgelig sitrontreet vi snakker om.

Det fine treet har den herligste duften fra de hvite blomstene og bladene lukter søtt av sitron. Men et sitrontre er ikke for amatørgartnere. Et sitrontre krever engasjement på samme nivå som en valp, så det gjelder å ta ordentlig vare på det!

Sitrontre: Dette skal til

Derfor må du bestemme deg for om du klarer oppgaven før du stikker innom ditt lokale plantesenter – eller kanskje til og med rett rundt hjørnet til din favorittkjøpmann; trærnes popularitet har nemlig vokst såpass, at du ofte kan finne de der du kjøper melk og brød.

Citrontræ indenfor

Hvor skal et sitrontre stå?

Og hva krever de fine sitrontrærne så?

De trenger mye lys, uansett om de står inne eller ute, men de tåler ikke kulde (temperaturer under 8 grader) eller trekk.

Derfor krever plasseringen nøye vurdering, og kun fra mai til september bør de stå utendørs. Av samme grunn er de kategorisert som terrasseplanter – altså ikke permanente hageplanter.

I tillegg er det alfa og omega at sitrontreet ditt aldri tørker ut. Da er kampen tapt.

Derfor må du passe på treet ditt hele sommeren mens det vokser. Om vinteren går den i dvale og krever mindre vann.

Det betyr at treet ditt krever en barnepike hvis du har tenkt å reise på en solrik sommerferie – for eksempel til sitronens hjemland ved Middelhavet.

Vann fra springen er sitrontreets fiende!

En annen ting som er verdt å merke seg er vannet.

Det er nemlig ikke så lett som å ta vann fra springen og helle ned i krukken.

Et sitrontre må ha kalkfritt vann - enten kokt eller enda bedre, oppsamlet regnvann.

Tre av fire ganger må det tilsettes sitrusgjødsel i vannet – en spesiell flytende, gul gjødsel som gir næring til nettopp sitrus. Hvis du transplanterer treet, må det være i spesiell sitrusjord.

Husk å bade sitronene dine

Sitrontrær stammer fra steder med høy luftfuktighet og trives best i fuktig luft med jevn sirkulasjon. For å skape dette miljøet for sitrontreet kan du sette treet ut om sommeren, ellers kan du også prøve en luftforstøver og god ventilasjon – men her reduserer du sjansene for å overleve betraktelig, for som nevnt tidligere, bør treet ikke utsettes for trekk eller kulde.

Med andre ord må du må lage det perfekte miljøet for sitrontreet ditt og forestille deg at det lille frukttreet ditt fortsatt er i middelhavsområdet med alt som hører med av høy luftfuktighet, varme og kalkfritt vann.

Men hvis du lykkes, vil du ha det fineste treet, som ikke bare pynter med sine friske gule frukter, men som til og med kan bidra til dine kulinariske prestasjoner og selvtillit!