Organiser gangen på 1-2-3

Gangen renner over av sko, jakker og nøkler. Les de gode tipsene for å få orden i rotet.

© Ikea

Gangen er rommet med mest trafikk. Størrelsen på rommet matcher sjeldent størrelsen på stressnivået vi kjenner på vei ut døra. Det trenger ikke være slik.

Trude Pleym, assisterende Kommunikasjonssjef og Innredningssjef i Ikea, har rådene for å gjøre hverdagen litt mer koselig og funksjonell.

  • Når vi i Ikea skal innrede et rom må vi finne løsninger som fungerer og ser bra ut. Vi ser for oss hvem som skal bo der, hvor stort rommet er og hva slags aktiviteter som skal foregå i rommet, sier Trude.

    Dette har hun lært etter flere hjemmebesøk og sett både små og store familier få problemer i en aktivitetsrik hverdag.

    I en gang foregår aktivitetene ofte i et høyt tempo. Når du skal rekke noe og det dukker opp et problem, en nøkkel eller mobil du ikke finner, da kan en hel dag bli ødelagt.

  • Vi må huske på at gangen er det første vi møter 365 dager i året. Gjør det hyggelig for deg selv, og ikke bare til de få dagene med selskap. De fleste nordmenn blir glade av en ryddig og organisert entré, sier Trude.

Foto: Ikea. FÅ EN DRØMMEENTRÉ

Hadde det ikke vært en drøm å kunne traske ut av døren med et smil om munnen? Trude har tipsene for en mer organisert hverdag.

  • Vi i Norge må tenke på at vi skal igjennom fire sesonger- høst, vinter, vår og sommer. Det skal være plass til tjukke vinterjakker og et sted å henge opp det regnvåte tøyet, sier Trude.

De fleste norske ganger er trange og smale i forhold til hvor mye ting vi faktisk har. Men plassen er ikke så begrenset som du tror. Det viktigste er å frigjøre gulvet – særlig for barnefamilier hvor flere skal ut av døren samtidig.

FRIGJØR GULVPLASS

Kjøp et garderobeskap med mindre dybde. Med det kan du spare flere titalls centimeter med gulvplass. De fleste bruker sjeldent hele dybden likevel. De har kun en stabel med klær i hylla og plassen bak- eller foran forblir tom. Optimaliser skapet med å bruke hver en krik og krok. Planlegg skapet etter dit bruk. Kjøp hyller, klesstenger og kurver og plasser der du måtte ønske. Har du enda litt plass til over sett inn noen knagger til smykkene dine.

UTNYTT VEGGENE

Er du en av oss som glemmer at kvadratmeterne ikke bare teller med gulvet, men også veggene. Utnytt veggene og du vil oppdage flere gjemte ”rom”.
Over vinduet kan du sette opp en hylle og plassere esker.
Du kan også plassere kroker i forskjellige høyder og bruke til mer enn jakker. Heng opp nøklene dine eller hodetelefonene du alltid må bruke når du sitter på bussen.
Skoskap kan også plasseres på veggen. Ikea har flere store skoskap, men Trude anbefaler likevel å ha et lite skostativ til de våte skoene.

Vi kan ikke legge skjul på at vi ofte må titte en eller to ganger ekstra før vi møter verden. Speil kan du spare veggen for. Bruk heller flater som ofte blir glemt. Baksiden av en dør eller inn- eller utsiden av et skap er flotte steder å plassere speilet.

Har du speil er det viktig å ha god belysning. Da får du sjekket antrekk og hårsveis ordentlig får du løper ut døren.

Foto: Ikea. FOR DE TRAVLE DAGENE

For familier med travle hverdager kan det også være lurt å ha en tavle. Skriv ned beskjeder, dagens gjøremål eller noter ned noen motiverende ord. Heng tavlen opp på en ledig plass – kanskje på utgangsdøra!

Ha en fast plass til nøkler, mobilen, paraplyer og alt annet smått som du må kaste med i en fart. Følelsen du får ett minutt før ”ut-og-løp” når du ikke finner mobilen er til å ta og kjenne på.

Møbler og interiør du velger burde være i materialer som tåler vann og som er enkle å tørke av. Tenk på hvor mye møkk du tar meg deg inn i løpet av et år. Når de små kommer leirete hjem fra barnehagen vil gangen bære preg av det.