Metoden for deg som elsker notatbøker og lister
Gjør som mange andre og effektiviser din hverdag med en bullet journal. Denne metoden vil gi deg oversikt og overskudd - en to-do-liste blir aldri den samme!
Bullet Journal for dummies
Har du også en bokhylle full av ubrukte notatbøker? Klarer du ikke å motstå å kjøpe enda flere, bare fordi de er så fine? Finner du stor tilfredshet i å kunne stryke av et punkt på en liste? Da har du kommet til rett sted!
Her kan du bli klokere på fenomenet bullet journal som sakte, men sikkert har blitt en megahit på Instagram og Pinterest under hashtagen #BuJo.
Hva er en bullet journal?
En bullet journal er både en kalender, notatbok og to-do-liste i ett. Journalen er ofte dekorert med små tegninger og farger som gjør det personlig. Ideen kommer fra Ryder Caroll, og hun oppsummerer den som en måte å "spore fortiden, organisere nåtiden og planlegge fremtiden" i sin video for nybegynnere.
Trenden har blitt så stor at flere nå arrangerer kurs hvor en kan lære på bli journalens mester. Her har vi har samlet noen tips som lar deg komme i gang med en gang.
Hvordan komme i gang med bullet journal
Hvis du vil prøve deg på å lage en bullet journal trenger du først og fremst en notatbok - helst uten linjer og ruter, og en penn som minimum.
Jo flere skriveverktøy du har, jo bedre; du kan frigjøre kreativiteten din og dekorere sidene dine akkurat som du vil - et aspekt som har blitt en viktig del av denne metoden, og som blir nærmest meditativt når du skriver journalen regelmessig.
Slik bruker du din bullet journal
KEY: Start ved å fylle inn "nøkkelen" til din BuJo.
Nøkkelen er en oversikt over hva de forskjellige symbolene betyr i din BuJo. En slags oversettelse av symbolene eller forkortelsene du ser på bildet nedenfor.
Her velger du hvordan du vil merke oppgaver, avtaler, arrangementer og indikatorer på relevante oppgaver.
INDEX: På neste sideoppslag lager du indeksen / innholdsfortegnelsen til din BuJo, slik at du til slutt får oversikt over hva BuJo'en inneholder.
Eksempelvis kan du angi årsplaner, månedsplaner, dagsplan/dagbok, notater fra møter og personlige lister med sidetall etterhvert som de oppstår.
ÅRSPLANER: På de neste to sidene lager du årsplanen din, som skal fungere som en oversikt over de oppgavene du vil gjennomføre i løpet av året, kanskje fordi de ikke haster for øyeblikket. På den måten får du muligheten til å notere ting som må gjennomføres, men ikke nødvendigvis her og nå.
Du registrerer årsplanen på en dobbeltside.
Del siden i seks bokser som markerer de første seks månedene av året, og gjør det samme på neste side for de siste seks månedene av året.
MÅNEDSPLAN: Hver gang du går inn i en ny måned, lager du en oversikt og skriver datoene til venstre på siden, med ukedagene ved siden av. På høyre side av oversikten oppretter du en oversikt over hva du skal oppnå denne måneden under overskriften "TO DO". Husk å skrive i indeksen hvilke sidetall du har brukt.
UKESPLAN/DAGSPLAN: Dersom du ønsker en ukentlig plan eller dagsplan, er det opp til deg hvor mange oppgaver du fører inn i din BuJo. Du kan selv føre opp andre daglige punkter du trenger oversikt over, for eksempel været, humøret ditt eller matplanen din.
Slik bruker du BuJo
Uansett om du fører opp alle syv dagene på en side, eller har en side per dag, er ideen å registrere dine oppgaver med en prikk - en bullet.
Når du har startet en oppgave, tegner du den første linjen i et kryss ved siden av oppgaven. Når oppgaven er løst, fullfører du krysset og markerer oppgaven.
Hvis du ikke rekker å fullføre det du skulle, og flytter oppgaven til neste måned, lager du en ">" som markerer at oppgaven er blitt flyttet fremover. Deretter registrerer du oppgaven i din månedlige logg, slik at du husker den neste gang du fører opp en dag eller uke i din BuJo.
På denne måten går ingen oppgaver tapt, og de tar ikke unødvendig plass i din daglige oversikt.
Tror du at du ikke kan nå en oppgave i den måneden, gjør en < og noter oppdraget for en annen måned i årsloggen din.
Hvis du trenger det, kan du også gi oppgaver en farge avhengig av om de er relatert til fritid, jobb eller skole.
Få en oversikt over hvordan du kommer i gang i videoen her, som er laget av mannen bak Bullet Journal, Ryder Caroll.
Personlige lister
Ut over de faste elementer finnes det utallige muligheter for å personliggjøre din BuJo.
Du kan både notere deg hva du skal ha til middag, hvor mye vann du skal huske å drikke, hvor mye du har trent, sovet eller annet.
Det er faktisk kun fantasien, som setter grenser. Inn i mellom dine måneds- og ukeloggs kan du lage lister og andre morsomme ting. Eksempelvis ønskeliste, filmliste over de du gjerne vil se og bokliste over bøker du vil lese. Eller hva med en reiseliste? Eller en oversikt over bursdager?
Se eksempler på hvordan du personliggjør din BuJo med lister og flotte farger i videoene nedenfor.
Så er det bare å komme i gang med å lage din egen bullet journal! Få et bedre overblik over gjøremål, drømmer og dårlige vaner.
Lykke til - og kos deg!