Mal veggen knusktørr

Vekk med støvkosten og fram med malerkosten - støvete vegger er i vinden.

Støvete vegger - altså matte vegger i duse pudderfarger, er en ny trend i vår. Den tradisjonelle silkematte veggmalingen har fått en konkurrent, og den er knusktørr! Malingstypen kjenner du igjen som takmaling med lavest glansgrad, det nye er at den er flyttet ned på veggen og kommer i mange fristende fargekombinasjoner.

Ultramatt malingstype

Interiørmaling deles inn i glansgrader på en skala fra 0 til 100. Matt maling er gjerne mellom 05 og 07. Den ekstra matte malingstypen ligger på 02-03. Det betyr at den ikke reflekterer lys i det hele tatt, noe som gjør fargegjengivelsen ekstra sterk. Den effekten er ekstra kledelig for sesongens fargepalett: Duse pasteller, pudderfarger og andre naturlige nyanser. Disse fargetonene får et ekstra delikat og sart uttrykk i ultramatt maling.

Det er lett å få et vellykket resultat når du maler med matt maling, fordi den skjuler skjolder og ujevnheter godt. Ulempen er at sot og skitt fester seg lettere, og at den er mindre vaskbar enn blankere maling. Dette er altså ikke noe for veggen over kjøkkenbenken eller på barnerommet!

Pørv selv

Er du lei av vanlig hvit silkematt og vil prøve ultramatte vegger hjemme, har vi tre kjøpetips til deg:

  • Inova Collection fra Nordsjø er en ny serie som består av interiørmalingen Xtramatt og teksturmalingen Sand. Xtramatt kan blandes i alle farger på NCS-skalaen, mens Sand har et eget fargekart. Den er blandet med ørsmå plastpartikler, som gir en lett sandete følelse på veggen.

  • Kanadiske Farrow and Ball har serien Eco Dead Flat, som er miljøvennlig maling i glansgradgrad 02. De har også et stort, lekkert fargekart.

  • Vanlig takmaling har glansgrad på 02, men da får du gjerne bare hvite toner å velge i. Spør på fargehandelen om de likevel kan blande fargen du ønsker deg. Den vil ikke bli like nøyaktig blandet siden utgangspunktet er hvitmaling og ikke klar base, men forskjellen vil antagelig være minimal.