Kreativt spillerom

Friske knotter og beslag kan gi nytt liv til møbler du er lei av.

Hvis du syns det er kjedelig å se på de samme møblene hver dag, og har lyst på forandring, kan det være fristende å se etter nye møbler. Men kanskje kan det være nok med en ansiktsløftning?

En kommode, en skuff eller et skap kan bli lekre og moderne med den rette knotten.

Hva bør du tenke på?

Det første du må gjøre er å skaffe deg oversikt. Hvor mange knotter og håndtak vil du skifte? Tar gjerne et bilde av rommet på forhånd, så er det lettere å se om farge og stil vil fungere, når du er på leting. Sitter du med telefon eller ipad? Da kan du rett og slett gå inn i rommet du skal oppgradere og se deg rundt.

Detaljer som håndtak, knotter og beslag kan være lekre fashion statements. Er det et moderne uttrykk du ser etter, kan knotten Calvin fra Habo være et spennende alternativ. En stram og elegant knott i rustfritt stål.

I dag fins det så mange ulike varianter at det kreative spillerommet er uendelig. Kobber er populært. Og om du er lei av den polerte rustfrie stilen, kan kanskje skuffhåndtaket Nathalie i lekker og tidsriktig kobberfinish matche de nye innkjøpene dine.

Prima porselen

Porselensknotter gir også en flott finish. I serien Erik fra Habo finner du porselensknotter med metalldetaljer. Ulike overflatebehandlinger gir mange variasjonsmuligheter – og lar deg matche til resten av rommet som møbelet skal stå i.

Eller hva med Jacob, porselensknotter med et helt unikt stjernemønster i fire friske farger. Om du er ute etter en rustikk og landlig stil, er disse knottene perfekte.

For den som er i det ekstra romantiske hjørnet, så kan Andreas, porselensknappen med rosemønster kanskje være det lille ekstra til et gammelt nattbord. Forandring fryder og ofte er alt en trenger litt inspirasjon. Ta fatt under mottoet #gammeltblirnytt

Form eller funksjon?

Noe av det viktigste å tenke på, er hvordan møbelet brukes i det daglige. Hvor ofte skal du dra i håndtaket? For ting du bruker hver dag, bør du velge noe som er slitesterkt og behagelig. Og skal du installere nye håndtak på kjøkkenet, velg noe som er lett å rengjøre. Unngå knotter med intrikate utskjæringer hvor smuss og skitt lett setter seg fast.

Det er svært enkelt å bytte ut gamle knotter eller beslag. Ta en skrutrekker, ikke drill. Fjern skruen forsiktig. En ny knott kan gjøre overraskende stor forskjell! Og når de nye knottene med tiden løsner igjen, så er det lett å stramme til.

Men vær obs! Når du vet hvor lett det er å bytte, kan du bli avhengig av forandringsfryden.