Slik fikk stylisten plass til kjøkken, spiseplass og altandør i det tidligere soverommet på 14 kvm
Da BoligPluss-stylist Julie skulle innrede det nye kjøkkenet sitt, måtte hun og mannen hennes forholde seg til skjeve vinkler og smale nisjer. Det gikk faktisk veldig bra – sjekk det fine resultatet her!
HER BOR Julie (43), Simon (42), Hubert (13) og Vilhelm (10).
HVOR I en 79 kvadratmeter stor leilighet i Hellerup i København.
FØLG JULIE @julie_lowenstein

Se for deg at du skal gjøre et soverom med flere skrå vinkler om til et kjøkken med spiseplass. Det var utfordringen Julie Løwenstein og Simon Schack skulle løse da familien flyttet inn i den nye leiligheten sin. Her gjaldt det å utnytte hver eneste av de 79 kvadratmeterne best mulig, og det innebar blant annet å flytte kjøkkenet til det rommet som de forrige eierne hadde brukt som soverom. Det opprinnelige kjøkkenet var lite og trangt, og i det nye ville de få plass til den spiseplassen de ønsket seg, samtidig som de kunne få frigitt plass til et soverom der det var spisestue da de flyttet inn.
– På den måten fikk vi slått to fluer i én smekk, forteller Julie.
Men å flytte et kjøkken er ikke noen liten operasjon, og Simon og Julie møtte på rikelig med utfordringer underveis. Blant annet var rommet fullt av skrå vinkler, noe som tvang dem til å være kreative for å få skapløsninger og spiseplass til å fungere godt. Samtidig var det også begrensede valgmuligheter når det kom til plassering av vask og armatur, men paret bestemte seg for å gjøre det beste ut av det.
– Noen ganger kan det være greit å bare akseptere og sette pris på de ramme- betingelsene en leilighet eller et rom gir, enten det nå er skjeve vinkler, en merkelig planløsning eller noe annet. Det gir kanskje noen begrensninger, samtidig som det også kan være greit med noen færre muligheter å velge mellom – det er det gjerne mer enn nok av i forbindelse med en renovering, sier Julie.
Av samme grunn satte hun og Simon seg forholdsvis enkle og realistiske mål for kjøkkenet.
– Kravene våre var i grunnen bare et funksjonelt kjøkken der vi fire kunne samles til måltidene. Når verken leiligheten eller selve kjøkkenet var dimensjonert for en diger kjøkkenøy eller store middagsselskaper, fokuserte vi bare på å skape de best mulige rammene for familien i hverdagen, sier Julie.
Den enkle beslutning
Heldigvis var ikke alle beslutningene paret måtte ta av den kompliserte sorten. Da de skulle velge farge til frontene fra &Shufl, trengte de ikke engang å kikke i katalogen. Julie hadde nemlig flere år i forveien forelsket seg i en vakker, blågrønn nyanse og tenkt at hvis hun noen gang skulle ha et nytt kjøkken, skulle innredningen være i nettopp den nyansen.
– Vi syns det er en utrolig lekker farge, og den gir rommet en deilig, rolig stemning. I motsetning til en hvit innredning er den ikke kald og klinisk, og den er heller ikke blank og skinnende, sier Julie, som elsker resultatet.
– Vi har fått et herlig kjøkken der vi elsker å være. Og selv om rommet er lite, har vi faktisk vært ni til bords på julaften. Det var ganske trangt, men veldig hyggelig, forteller Julie.
PÅ BILDET Spisebordet er fra &Tradition, lampen fra George Nelson og stolene er vintage Egon Eiermann.

Plantegning før og efter.

Før
- Det opprinnelige kjøkkenet var veldig lite og uten spiseplass, derfor besluttet Julie og Simon å flytte det til et større rom der de også kunne få en funksjonell spiseplass.
- Rommet der det nye kjøkkenet skulle ligge, hadde en skjev yttervegg som tvang dem til å tenke alternative løsninger.
Etter
- Julie og Simon har skapt et perfekt kjøkken til familien på fire, og fikk samtidig et ekstra soverom i leiligheten. · De har løst utfordringen med den skjeve ytterveggen med spesiallagde hyller og skapdører i hjørnet.
- Det runde spisebordet gjør den skjeve veggen langs spiseplassen mindre iøynefallende.
- Den nye balkongen er en ekstra bonus.

Julies beste tips til å innrede et lite kjøkken
- Utnytt høyden i rommet når du innreder. Velg heller et par høyskap fra gulv til tak, enn overskap som blir veldig tunge og bombastiske i et lite rom. Sett gjerne opp noen åpne hyller på veggene.
- Husk å få med både godt arbeidslys og hyggebelysning. I et kjøkken med spiseplass tilbringer man mye tid, og rommet brukes til flere forskjellige aktiviteter, derfor må belysningen kunne tilpasses behovene.
- Et rundt bord er mer fleksibelt enn et firkantet, fordi det er enklere å få plass til en ekstra gjest. Samtidig bryter det opp i de mange stramme linjene som er typiske i et kjøkken.
- Planlegg slik at store kjøkkenmaskiner kan plasseres inni skapene. Få også montert stikkontakter i noen av skapene slik at f.eks. kaffemaskinen kan startes uten at du må hente den frem.
PÅ BILDET Ved siden av høyskapene var det en smal nisje med en lett skrånende vegg som gjorde det umulig å utnytte den til standardmoduler. Julie og Simon lagde hyller som passet, og spesialbestilte en dør med korkbelegg hos &Shufl. Den fungerer også som oppslagstavle.

IDÉ Bruker dere mye tid på kjøkkenet? Husk å få inn elementer med varme og taktilitet for å balansere det harde, litt kliniske uttrykket som ofte oppstår på et kjøkken. Julie har valgt et spisebord i tre og rosa kunst for å skape en varm, feminin kontrast til den mørke benkeplate
PÅ BILDET Både skålen, vasen og tekannen er vintagefunn, mens lavasteinen kommer fra File under Pop og koppen fra The General Store

Kjøkkenet er satt sammen av skrog fra Ikea og fronter fra &Shufl. Julie elsker den dype grønnfargen som gir rommet en fin ro

Julie og Simon har selv lagd den svartbeisede vegghyllen i limtre. Bildet er av Kristina Krogh, vegglampen fra Modern Lamps og messingkunsten på veggen er fra WulffWinding

Fine vintageskåler er fylt med sitroner og fiken. Boksen med te kommer fra Cocoon

På hyllen står blant annet en skål av tre som Julies sønn har lagd og en høy metallboks fra Syuro. Teboksen er kjøpt i Berlin og den store, blå muggen er vintage.

Julie elsker vitrineskapet fra Nordal der hun har sin store samling av vakker keramikk og fargede glass. Her er både gammelt og nytt, samt mange fine reiseminner. Bordlampen på radiatoren er fra Gubi

I sommerhalvåret fungerer balkongen som en forlengelse av kjøkkenet. Benken er fra Oyoy, teppet fra Daisy and Beulah og puten fra Eté Living. På brettet fra Skagerak står en vintageskål og et glass fra Stilleben. Servietten er fra H&M Home.
