Fra fabrikk til familiehjem
Med fokus på gjenbruk, funksjonalitet og kreativitet har familien på fem skapt et unikt hjem i et gammelt fabrikklokale.
Når du har blitt bitt av interiørbasillen og studerer design ved universitetet, er det ikke til å unngå at dette smitter over på interiøret hjemme. Det er likevel ikke de udødelige klassikerne Jeanette Rosenborg Daugaard, Rune Lindequist-Sørensen og barna Sofus, Vigga og Lily omgir seg med.
– Med tre barn måtte vi tenke både kreativt og praktisk da vi skulle innrede det 140 kvadratmeter store fabrikklokalet. Leiligheten har tidligere vært en parfymefabrikk, så da vi kjøpte lokalet, bar det selvfølgelig preg av det, forteller Jeanette, snart ferdigutdannet kunsthistoriker.
Peisovnen fra Hwam er plassert slik at både stue og kjøkken skal dra nytte av den. De små pendlene i ulike materialer som marmor, betong og kork, er fra Newworks. Det store maleriet skal forestille Sofus og er malt av Rune.

Paret var på jakt etter en leilighet de kunne forme og innrede etter sine behov. Parfymefabrikken
hadde et stort potensial, og nettopp prosessen med å skape et hjem ut av ingenting fristet dem. Visjonen de hadde om et fleksibelt og åpent hjem har de bevart ved ikke å skille rommene i huset med dører.
– Vi elsker den uhøytidelige måten å være sammen på når vi alle er hjemme. Man kan holde på med sitt eget prosjekt, men likevel se og høre hverandre. Det innebærer at det må være en slags harmoni mellom alle rom. Jeg skal ikke legge skjul på at det til tider kan være vanskelig å få jenterommet til å harmonere med stuen, ler Jeanette.
Familien kjøpte utstillingsmodellen av kjøkkenet fra danske Køkkensnedkeren, og med litt tilpasninger er det nesten skreddersydd til rommet. Spisebordet er designet av Haugesen og kjøpt hos Lauritz. Alle stolene er kjøpt gjennom den danske portalen DBA. Lampene er designet av Tom Dixon.

Den uformelle stemningen som hersker i familiens hjem i København har vært førende i innredningsprosessen. De har byttet møbler med naboer og gjort gode loppefunn i lokalmiljøet. For familien er det å skaffe møbler som er billige og samtidig bærekraftige, nærmest blitt en dyd.
– Vi kjøper så å si alt brukt. Vi velger møbler basert på hvilke behov familien har på det tidspunktet, og derfor blir møblene ofte bygget om og endret.
Og hele veien er det viktig at funksjonalitet og estetikk harmonerer.
Med mange svarte og hvite kontraster i hjemmet var det viktig for Jeanette å skape varme ved å velge møbler med farge. Møblene er fra Hay og kan slås ut slik at leiligheten får ekstra sengeplasser. Sølvpendlene er fra Tom Dixon og bokhyllen laget av sylindere er fra Muuto. Sofabordet er et loppefunn.

Jeanette elsker å jakte på designmøbler hos Danmarks største handelsportal, dba.no, og selger også gjerne familiens overskuddsmøbler der. Hun er særlig aktiv i kategorien møbler.
– Jeg er veldig svak for stoler. Jeg synes stolen representerer de ulike endringene som har vært i den moderne designhistorien. Den symboliserer nye måter å se på mennesket og livet på. Derfor har vi nesten bare en av hver stol. Det har blitt en hobby for meg, ler hun.
Hemser er praktisk! Under står et skrivebord som familien har laget av gamle planker og bordbein fra Ikea.
Den karakteristiske stigen er fra et gammelt bibliotek og fungerer som trapp til hemsen.

Med en solid akademisk bakgrunn innen design er Jeanette ikke bare opptatt av form og uttrykk, men også av historien bak designet. Hun vet hva hun skal se etter.
– Jeg har nesten en sjette sans for å spotte gode gjenbruksfunn. Tiden på studentbudsjett har gjort at jeg faktisk setter pris på design med personlighet, humor eller bare flott patina. Jeg synes det er gøy å mikse nytt og gammelt. Loppefunn blir bevisst kjøpt som en slags motvekt til de mer moderne tingene og brukes for å skape en personlig stil, smiler hun.

Hvis møblene ikke allerede har noen merker etter sine tidligere leveår, så får de fort det hos Jeanette. Med to minutter til skolen kommer ofte barnas venner innom på ettermiddagen.
– Det blir både syklet og skatet gjennom stuene. Vi har den holdningen at det skal være plass til alle, små som store. Vi bruker hver eneste kvadratmeter og kan rulle rundt på møbler så vi får plass til et stort bursdagsselskap eller fem ekstra soveplasser. Støvkosten ligger som regel i skapet. Det er definisjonen av et hjem for oss!
Det frittstående badekaret er kjøpt i Sverige, armaturet er fra Børma og det kule plastskapet på hjul er vintage fra Kartell. Pendellampen er et funn fra Netto.
