5 grunner til hvorfor du IKKE skal lage "kjøkken-allrommet" du drømmer om

For mange er boligdrømmen det store, lyse kjøkken-allrommet. Står du også med drømmen, men kanskje mangler midlene eller rammene til det, så finnes det fortsatt gode løsninger. Vi viser deg!

Fordeler og ulemper med kjøkken-allrom
© Anitta Behrendt, Styling Julie Løwenstein//Pia Olsen

Kjøkken-allrommet med stue, spisestue og kjøkken samlet i ett er litt som boligdrømmenes svar på kjernefamilien – noe de fleste drømmer om automatisk.

Men akkurat som vi opplever at stadig flere nye familieformer er blitt en del av normene, kan det også være at det er på tide å sette den populære interiørformen under lupen.

Ifølge Pinterest indikerer flere søkinger i 2020 at flere og flere mennesker på globalt nivå begynner å drømme om flere, men mindre rom – den direkte motsetningen til kjøkken-allrommet.

Du er kanskje ikke helt klar til å stryke hjemmets favorittrom fra ønskelisten din, men det er flere fordeler å hente, ved å ikke slå sammen de mindre rommene til ett stort.

5 grunner til å ikke lage et stort kjøkken-allrom (og hva du kan gjøre istedenfor)

1. Rotet!

Er du en av de som slapper best av når det er ryddig rundt deg, så sier det seg selv at du må ha kontroll på mange flere kvadratmeter av kjøkken-allrommet, før du kan kaste deg på sofaen.

Derfor er det verdt å vurdere om du klarer å holde et nivå du selv er fornøyd med, med tanke på opprydding, slik at du unngår rotet som følger deg.

Enten rydder du opp – eller så er du i rotet.

2. Stilen

Hvis du elsker interiør og liker å prøve forskjellige ting, så har et kjøkken-allrommet en stor begrensning. I det du gjør rommene til ett stort, forsvinner den åpenbare muligheten til å leke med innredning i ulike rom.

Kort fortalt stiller et kjøkken-allrom større krav til interiøret og sammenhengen mellom ulike soner. Mange har behov for å skape en roligere og dempet innredning i det rommet de oppholder seg i mesteparten av tiden hjemme, og konsekvensen kan fort bli å gå for en mer 'safe' stil – og kanskje litt kjedelig.

3. Tenåringsflukten

Det er spesielt når de yngste i familien er små at det er nødvendig å kunne holde et våkent øye med utskeielsene deres mens dagens praktiske gjøremål utføres. Og her er kjøkken-allrommet en vinner.

Men så snart alderen på avkommet er tosifret, kan det å tilbringe tid sammen plutselig bli mindre ønsket av den yngste generasjonen, som trekker seg tilbake til eget rom. Og da vil et gigantisk kjøkken-spisestue raskt føles stort, tomt og uutnyttet.

4. Maten

Det sier kanskje litt seg selv, men når det ikke er noen dørstokker for å hindre at alt av brødsmuler og matrester fordeler seg utover hele kjøkken-allrommet havner denslags overalt - også ved sofaen. Sammen med lukten av mat.

Igjen er vi i en situasjon hvor man må være villig til å la ting smelte sammen – på godt og vondt – og noen ganger er det ekstremt deilig å kunne forlate matlagingsrommet og endre scenen.

5. Roen

Som hjemmets kokk kan det ses på som en forbedring av livet å ikke bli tvunget til å skulle gjøre all matlaging i ensomhet, mens resten av familien sitter på andre siden av veggen og koser seg. Det er ofte dette som er det første argumentet om å skulle slå ned veggene.

På den andre siden kan det også ses som et kjærkomment øyeblikk å lage kveldsmåltidet alene mens familiekaoset hersker på den andre siden av døren.

3 gode alternativer til det store kjøkken-allrommet

Hvis du har blitt bekymret for å rive ned veggene og slå sammen stue, kjøkken og spisestue til ett stort rom, så finnes det alternativer som gir deg det beste fra begge verdener.

  1. Ved ganske enkelt å slå sammen kjøkken og spisestue og la stuen være intakt, har du muligheten til å endre scene og stenge av for alt du ikke forbinder med å slappe av.
  2. Man kan også se på om det er mulig å gjøre om planløsningen til en L-form, slik at det er fjernkroker i hver ende, og dermed blir det mulig å isolere seg litt med egne prosjekter og aktiviteter uten å trekke seg helt tilbake.
  3. Det kan også være en god løsning å bevare separate rom, men legge doble dører imellom slik at muligheten om å åpne dørene er der.

Les også: 10 tips til å lykkes med svart kjøkken