Før Emilie og Mikki bestemte seg for farge var de innom rundt 20 forskjellige blåtoner
Et enkelt, renlinjet Ikea-kjøkken fikk en tur til billakkereren – dermed fikk Emilie og Mikki akkurat det kjøkkenet de drømte om: Moderne og tidløst, personlig og annerledes.
HER BOR Emilie (33) og Mikki (36).
HVOR I en 120 kvadratmeter stor leilighet i bydelen Nørrebro i København.
FØLG EMILIE @flycandy.
Er det for blått? Det var det første Emilie Gregers Zimino spurte mannen sin, Mikki Flodager Zimino, om da han ringte og fortalte at kjøkkenfrontene var kommet tilbake fra billakkereren.
– Jeg glemmer det aldri! Han hørtes helt overveldet ut etter å ha sett dem, og jeg ble så nervøs for at fargen var helt feil, forteller Emilie.
Det er ikke så rart at paret var spent på resultatet. Før de bestemte seg for hvilken farge innredningen skulle ha, var de innom rundt 20 forskjellige blåtoner, og selv om de følte seg sikre på at den klare, lyseblå nyansen var riktig, hadde de massevis av sommerfugler i magen da de sendte de nyinnkjøpte Ikea-modulene av sted til billakkeringsverkstedet.
– Vi syntes selv at det var en tidløs farge, men vi så jo også at det var et ganske modig valg og var veldig spente på å se hvordan fargen ble på store flater, forteller Emilie
Total fornyelse
Utfordringene ved det gamle kjøkkenet handlet ikke så mye om funksjonalitet, men om ren estetikk og at de ønsket å sette sitt eget preg på det.
– Vi syns begge det er viktig at innredningen passer både til personligheten vår og behovene våre, forklarer Emilie.
Kjøkkenet var også det eneste rommet i leiligheten de ikke hadde gjort noe med etter at de flyttet inn, og det sto derfor i temmelig stor kontrast til resten av hjemmet deres.
– For mennesker som ikke er så opptatt av innredning høres det kanskje litt rart ut, men for meg er det veldig viktig å være omgitt av ting jeg liker og som får meg til å føle meg vel, sier Emilie.
Renoveringen av kjøkkenet ble omfattende. I tillegg til selve kjøkkeninnredningen ble gulv, vegger, tak og stukkatur fornyet. Ved spiseplassen fikk de også bygd en benk med plass til mange gjester.
– Det har blitt enda finere enn vi drømte om, og det overrasket oss faktisk hvor mye et nytt kjøkken kom til å bety, sier Emilie, og legger til at de fortsatt elsker blåfargen.
– Jeg klyper meg selv i armen hver eneste morgen når jeg kommer ut på kjøkkenet.
Før
- Det 15 år gamle kjøkkenet var temmelig slitt og trengte en oppdatering.
- Paret brukte ikke kjøkkenet mer enn høyst nødvendig, og ønsket nå å gjøre rommet til sitt eget.
- Den høye bardisken delte opp rommet og ødela følelsen av et kjøkken-allrom.
Etter
- Paret har skapt et personlig kjøkken og resultatet ble akkurat slik de drømte om.
- Ved å fjerne den høye bardisken har kjøkkenet blitt til det åpne allrommet de ønsket seg.
- Tidligere var stuen favorittrommet, men nå har kjøkkenet overtatt den posisjonen.
Døren ut til baktrappen var kledd med en glatt, kjedelig plate som Mikki fjernet. Etter at han pusset og oljet døren, har den blitt et vakkert blikkfang i rommet.
Den blå innredningen er et Ikea-kjøkken som paret har fått spraymalt hos en billakkerer. Benkeplaten i terrazzo er lagd på bestilling, mens taklampene er fra Nuura.
Emilie og Mikki valgte selv ut miksen av steiner til den støpte benkeplaten, dermed fikk de akkurat den fargekombinasjonen de ville ha. Krukkene er fra Ikea, kniven fra Laguiole og skjærefjølen er kjøpt i Hellas.
Emilie og Mikkis beste makeover-tips
- Let etter inspirasjon mange steder. Gjør grundige forberedelser og skaff best mulig oversikt over budsjett og tidsbruk. Vær realistiske med tanke på hva dere kan gjøre selv og hva som krever profesjonell hjelp.
- Lag moodboards som visualiserer uttrykket dere er ute etter. Bruk utklipp fra magasiner og kataloger, eller lag en digital variant.
- Kjenn etter hva som er viktig for dere og hva dere virkelig liker. Da unngår dere å bli fanget av trender som dere kanskje er lei av om kort tid.
Emilie har jobbet mye for å gi det nye, blå kjøkkenet et harmonisk uttrykk med keramikk og andre detaljer som binder det hele sammen. De stablede krakkene er fra Ikea, og Emilie malte to av dem med noen av de mange fargeprøvene de hadde vurdert. Kurven er fra Arket.
IDÈ Ønsker du deg et kjøkkengulv som både er praktisk og kult? Da bør du vurdere mikrosement som bare er et par millimeter tykt og kan legges direkte på det eksisterende gulvet.
Snekkeren som monterte kjøkkenet bygde også en benk ved spiseplassen. Emilie har selv sydd sitteputen og rygglenet av bredstripet kordfløyel fra Stoff & Stil. Stolene er bruktfunn og taklampen er fra Market Set.
VEGGFARGE Silk fra Jotun.
Vasen i vinduet er et loppefunn, mens tekjelen er marokkansk.
For å skape sammenheng mellom kjøkkenet og gangen ble dørterskelen fjernet og det ble støpt mikrosement på gulvene i begge rommene.
På bordet står en kopp fra Hay sammen med et fat og en mugge fra loppemarked.
Emilie elsker bruktskatter. Hun ble bitt av basillen da hun var med faren på loppemarkeder som barn, og bruker masse tid på å lete etter de helt riktige tingene.
En fisk fra Frankrike, noen japanske krus og et blått loppisglass danner en fin palett som passer til resten av rommet. Emilie har malt Ikea-krakken med en malingsrest.