Japandi: En vakker og klassisk innredningsstil

Hvis du ønsker å satse på en stil som ikke bare er en trend eller døgnflue, så kan japandi være noe for deg.

Japandi

I 2018 skrev vi om 7 tendenser vi trodde mest på for 2018. I den artikkelen nevnte vi blant annet trenden ”Japandi”. Nå sier kalenderen 2021 og i Skandinavia har trenden for alvor etablert seg, faktisk i så høy grad at det kanskje ikke lengre er snakk om en trend, men rett og slett et kjennetegn for en mer bred smak i innredningen.

Kanskje er det derfor flere og flere brands har hoppet med på bølgen, og lansert kolleksjoner som er inspirert av den japanske stilen.

Asiatisk-inspirerte trends popper opp med jevne mellomrom. Vi har vært gjennom det harmoniske feng shui, det uperfekte wabi-sabi, og Marie Kondos organiserende konmari-metode. Men skal vi nevne den aller viktigste så er det Japandi.

Japandi

Hva er Japandi?

Japandi er en sammensetning mellom japansk og skandinavisk.

Det kan kanskje høres ut som to ganske forskjellige verdener, men faktisk er møtet mellom skandinavisk og japansk designstil ikke så merkelig, og det er heller ingen ny fusjon.

For å dykke dypere ned i trenden med japandi, har vi kontaktet i Ida og Mads som i 2019 var med i en dansk konkurranse om å innrede et råbygg til et ferdig hjem, og vant med sitt Japansk-inspirerte hjem.

Hva er det dere liker så godt ved Japandi, denne fusjonen mellom det japanske og det skandinaviske?

  • Det “ordentlige” og “innsatsen”. Det at det er tenkt over hvordan materialer, form og farger spiller sammen på en nesten avdempet og rolig måte. Der er noe ved det japanske, som får folk ned i gear og ned på jorden – bokstavelig talt. De fleste møbler er nemlig langt lavere enn hva vi er vant til og jeg tror, at det er noe ved det jordnære - både i bokstavelig og overført betydning - som tiltaler oss.

Hva innebærer “Japandi” for dere?

  • Japandi tar det beste fra de to verdener som vi personlig elsker så høyt. Japanerne elsker skandinavisk design, og skandinaverne elsker japansk design – og det er ikke uten grunn. De to stilene går nemlig utrolig bra sammen og det er mange fellestrekk: det lyse treet, de naturlige materialene, minimalismen, kvaliteten, de rene linjene, balansen, funksjonalismen og roen.
Japandi
© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

En lang tradisjon sammen

En av de underliggende årsakene til at de to stilene går så godt sammen, er også deres delte historie. For å finne opprinnelsen til denne trenden, må vi helt tilbake til 1853.

Japan åpnet den gang opp for handel med de vestlige landene etter de hadde vært isolert fra omverden i 200 år ifølge Store norske leksikon.

På denne måten ble japansk kunst og håndværk som tresnitt, keramikk og tekstil eksportert til Europa og Amerika. Malere og arkitekter fant også inspirasjon i japanske motiver. Japansk kunst og design hadde en betydelig innflytelse i Norden under siste fjerdedel av 1800-tallet og et godt stykke inn på 1900-tallet, skriver Nasjonalmuseet om sin utstillingJaponamia i Norden 1875-1918 fra 2016.

Man kan også se inspirasjonen fra japansk design hos flere skandinaviske designere etter dette. Se bare på danske klassikere som Wegners CH25 stol. Denne lave lenestolen er med sine rene linjer, flett og lyse eik et eksempel på, hvordan japansk håndværk og tradisjon har inspirert skandinavisk design.

CH25 lenestol
© Carl Hansen og Søn

Ida og Mads med sin japanske arv har lenge kombinert den skandinaviske stilen med japansk og plutselig såg de at de ikke var de eneste.

Når merket dere at det ikke kun var dere som var interessert i det?

  • Vi har jo alltid hatt japandi naturlig under huden, så for oss har det ikke vært en trend men mer en måte å leve på. Like lenge som vi kan huske har vi snakket om hvor godt japansk og dansk interiør snakker sammen, og at det egentlig var utrolig at danskene ikke var mer engasjert i Japan, siden vi visste at japanerne var veldig engasjert i Danmark.

  • Vi merket for alvor hypen i forbindelse med deltagelsen i programmet. Vi skulle kjøpe masse japansk-inspirerte ting til hjemmet, og vi oppdaget at det faktisk var ganske enkelt at få fatt i tingene her. Plutselig var ikke stilen vår så unik som vi gikk rundt og trodde at den var - alle hadde nå en "twist av Japan i hjemmet sitt".

Glas, tallerkener og bestikk af Cecilie Manz

Den danske designeren Cecilie Manz er også inspirert av japansk håndverk. Senest i hennes service-kolleksjon, Hibito. Kolleksjonen er laget i samarbeid med det japanske brand Actus.

© Cecilie Manz

For Ida og Mads gir det god mening at japansk design har fått så stor plass.

  • Der har vært en trend med det “naturlige” og “rolige” uttrykket lenge, og det er nesten essensen av japansk interiør. Kjærligheten til japansk interiør i Skandinavia er nok sterkere nå. Det er en kjærlighet som er kommet for å bli, for selv om der ved første blikk er langt fra Skandinavia til Japan, så har vi mange av de samme verdier og preferanser.

Idas beste tips til å skape Japandi-stilen

  • Vær konsekvent i materialevalg og benytt lyse tresorter. Det kan f.eks. være furu, eik eller bambus.
  • Velg naturlige farger og naturlige tekstiler. Det kan være f.eks. lin, og hold fargerne i jordfarger, men gjerne med et pop av pastell eller kanskje rødt her og der.
  • Fokusér på den røde tråden og sammenhengene i innredningen. Det kan du gjøre ved å la materialer og farger gå igjen flere steder.
  • Tenk “jordnært”. Heng lampene lavt, ha møblerne lave, ha planter på gulvet.

Finn enda mer Japandi-inspirasjon her

@idaholmc, hvor Ida deler bilder av hjemmet og nye prosjekter.

@alinamarialara's instagram er for deg som elsker blandingen av hvite møbler og naturmaterialer.

@stonemuse er fargene i fokus og bildeveggen og det grønne kjøkkenet er nok til å inspirere de fleste.

@homebyengell er naturlig og jordnært med myke detaljer, grønne planter og kult design.

Den finske fotografen @timjoakimk, inspirerer med sine flotte bilder av diverse hjem.

Hos både @Sakura_Copenhagen og @Seramikku kan du shoppe keramikk og annet direkte fra Japan.