Slik innreder du en lekker og harmonisk bokhylle
Innebygde bokhyller er superpopulære, men balansen mellom vakker utstilling og praktisk oppbevaring er vanskelig, særlig med en stor bokhylle som betyr mye for uttrykket i rommet. BoligPluss-stylist Julie viser deg hvordan du gir bokhyllen din wow-effekt og perfekt balanse.
Før
De mange skråstilte bøkene skaper rot, og lampen og flere av de utstilte tingene er for små til rommene de står i, slik at uttrykket blir litt tomt, uferdig og lite personlig.

Etter
En stor bokhylle er en fantastisk mulighet til å gi innredningen liv og personlighet. Den tar mye plass og har stor betydning for det samlede uttrykket i rommet, derfor er det også viktig at du stadig tar et skritt bakover mens du innreder bokhyllen for å se om helheten fungerer.
TIPS
- Gjem diverse småtteri i fine esker og bokser.
- Skap variasjon ved å sette en figur oppå et par bøker.
- Et bilde blir et fint blikkfang i hyllen.
- Velg en markant og voluminøs lampe – særlig hvis den skal stå i et stort rom.
- Bruk vaser aktivt, f.eks. til oppbavaring og som bokstøtter.
- Friske blomster gir liv og farge.

Stylisten guider deg
BoligPluss-stylist Julie Løwenstein guider deg med sine beste tips til en lekker innredning som også fungerer i hverdagen.
”EN BOKHYLLE SKAL BÅDE SLÅ AN STILEN I ROMMET, VISE HVEM DU ER OG GI OPPBEVARINGSPLASS“

IDÉ Skap variasjon ved å legge noen bøker i små stabler. Gjerne bøker med et vakkert omslag eller med en spesiell betydning for deg
PÅ BILDET Tenk over hvor mye oppbevaringsplass du trenger. Holder det med skap nederst eller skal det mer til? Du kan også forvandle et stort og dypt rom i hyllen til en fin sitteplass eller en liten skrivebordsplass.

IDÉ Utnytt plassen bak døren. Å bygge en bokhylle rundt en dør eller et vindu gir et ekstra flott, integrert uttrykk.
PÅ BILDET Pleddet er fra Silkeborg Uldspinderi og krakken kommer fra Kristina Dam Studio.

Forny uttrykket i bokhyllen med en bukett friske blomster i en vase – en enklere mini-makeover får du knapt.

Sett bøkene slik du vil: Alfabetisk, tilfeldig, fargekoordinert eller kanskje med ryggen vendt innover for et rolig uttrykk.

Den røde boksen, Backgammonog Yatzy-spillet er fra Hay, mens de grå eskene er fra Monograph og puten fra Oyoy.

Vasen er fra Hay og bildet er av Kristina Krogh.

8 tips til deg som vil bygge selv
1. Hvilken stil skal bokhyllen ha? I en eldre leilighet med stukkatur og annen utsmykning, passer en modell med fyllingsskapdører fint, mens en stram hylle gjør seg bra i et nybygg.
2. Hvordan skal uttrykket være? Skal alle rommene ha samme størrelse eller skal det være variasjon slik at du f.eks. kan sette inn et bilde, en lampe eller en større plante?
3. Hvis du skal ha en lampe, TV-en eller en høyttaler i bokhyllen, er det smart å tenke på å integrere en stikkontakt så slipper du stygge skjøteledninger.
4. Har du behov for lukket oppbevaring? Skap i bunnen av bokhyllen gir deg plass til det du ikke vil ha fremme og gir ro i hyllene. Bygg dem selv eller kjøp ferdige elementer. Mal alt i samme farge.
5. Bestem hvor tykke hylleplater du skal bruke før du måler opp. En endring på bare et par millimeter betyr at alt skal måles opp på nytt. Har du mange bøker må hyllene være kraftige nok til å tåle vekten uten å henge.
6. Få skåret til materialene i byggemarkedet. Det koster litt ekstra, men sparer deg for masse tid og sikrer riktige mål og snitt.
7. Du vinner også masse tid på å grunne og male alle delene før du setter dem sammen. Spar det siste strøket til bokhyllen er ferdig montert, det dekker over sparkel og skjøter slik at helheten blir perfekt.
8. Hvis du vil at hyllen skal se innebygd ut, kan du montere den på en sokkel. Bygger du den rundt en dør eller et vindu, blir effekten ekstra flott.
PÅ BILDET Ikke fyll alle rommene helt opp med bøker, bruk heller vaser eller bokstøtter til å holde dem på plass. Det gir en mer variert og spennende innredning. Legg gjerne noen bøker ned og bruk dem som en liten avsats til en figur, en skål eller en vase du vil fremheve.
Bordlampen er fra Flos, den skulpturelle bokstøtten fra Hay, det lille bildet fra All The Way to Paris og Nagel-staken er vintage.

Julies beste tips til en flott og harmonisk bokhylle
- En bokhylle er ofte et stort møbel, og det du stiller på hyllene (og hvordan du gjør det) har derfor stor betydning for stilen og stemningen i rommet. Så husk å ta et skritt tilbake mens du innreder for å se om helheten fungerer.
- Skap balanse slik at bokhyllen både er praktisk oppbevaring og et sted der du kan vise frem ting du er glad i – det gir hjemmet ditt personlighet.
- Fyll noen rom helt opp med bøker, mens du bare setter noen få i andre. Bruk en bokstøtte, vase eller figur til å holde dem på plass slik at de ikke velter. Det gir ro og rene linjer.
- Skap sammenheng med farger. Har du f.eks. et markant, rødt element, så sørg for at det er små, røde glimt i flere rom. Det gjør helheten mer harmonisk. Det samme gjelder for mønstre: Elsker du striper, så bruk dem flere steder.
- Rydd opp. Lukkede skap i bunnen er supert til de tingene som ikke er så vakre. Bruk også fine esker og bokser med lokk til småtteri som ofte flyter litt rundt. · Vis frem favorittvasene dine og bruk dem aktivt, enten til blomster, oppbevaring eller som bokstøtter.
- Skap variasjon med små avsatser på enkelte hyller. Bruk en eske eller legg noen bøker i en bunke og sett en fin vase eller figur oppå. Nivåforskjellen fremhever tingene.
- Innred i dybden. Har du store rom i bokhyllen, kan du sette et bilde bakerst og andre fine ting foran for å få flere lag. Det er også god måte å tilføre farge og personlighet på.
PÅ BILDET Den integrerte bokhyllen går fra vegg til vegg, og for å understreke det innebygde uttrykket er den bygd rundt døren. Skap i bunnen og på den ene siden gir masse oppbevaringsplass til de tingene som ikke fortjener å stå fremme og skinne. En fin miks av vintageskatter og nye ting skaper liv og gjør hyllen til et spennende møbel. Eskene er fra Hay og Broste Copenhagen.
