Dette blir den mest populære fargen i 2019

Din nye favorittfarge eller bare et trendblaff? I 2019 kommer den iallfall for fullt og den finnes i mange ulike nyanser – til enhver stil.

© Sveinung Bråthen/Fargerike

Fargerike har kåret fargen de mener er tidens mest toneangivende farge til Årets farge for 2019. Og det var vel på sin plass at akkurat denne fargen, som har stått litt i skyggen av den store gråblå bølgen, fikk en plass øverst på tronen. Det er ikke første gang vi ser den – kanskje husker du den spesielt godt fra 90-tallet, da i nyansen bonde, og ofte sett i selskap med okergul? Vi har også sett den mye i trendbildet de siste årene, da gjerne blandet med blått. Men nå er altså tiden inne for å se fargen med nye øyne.

grønn er årets mest toneangivende farge i 2019

Den sølvgrønne fargen FR 1460 har det meste i seg og passer godt til naturmaterialer, mener kreativ leder i Fargerike, Tale Olivia Henningsen.

© Sveinung Bråthen/Fargerike

Den heteste fargen i 2019 er grønn

– De rolige og duse tonene har vært fremtredende i interiøret den siste tiden og derfor har vi valgt sølvgrønn som en av de viktigste fargene for 2019. Den er nedtonet og har et patinaslør over seg. Den kan kan virke både kjølig og varm avhengig av lyset i rommet. Den er nær, sofistikert og kan være både myk, stram og elegant, beskriver Henningsen.

Den er ikke alene, men har 11 andre venner i fargekartet.

– Tidligere har vi hatt litt strengere stiler og definerte fargegrupper, men denne gangen er alt glidd litt mer i hverandre og den sølvgrønne fargen kan brukes i flere forskjellige stiler, forteller hun.

mørk grønn farge

Den svart-grønne fargen Tropisk natt FR 1450 er leken og setter en spiss på stilen. Her er den malt i ruter på gulvet sammen med fargen Perfekt hvit FR 1400.

© Fargerike

Den spennende grønnfargen

Blant den sølvgrønne fargens venner finner vi den spennende fargen Tropisk natt som er nesten helt svart, med et magisk grønt dryss i seg.

– Denne fargen gir en spiss og en fylde til alle fargepalettene vi har, forteller farge-eksperten.

tidløst kjøkken

Fargen Stillhet Fr 1466 er en klassisk grønnfarge som er nydelig til gylne metaller, treverk og grått.

© Fargerike

Den tidløse varianten

En annen farge som Henningsen trekker frem i det nye fargekartet er klassisk grønn.

– Det er en farge som vi ikke kommer utenom når vi snakker om grønt. Det er en farge og en stil som alltid ligger der og som vi kan hente frem. Den oppleves kanskje ikke som så veldig ny og overrasker ikke, men føles trygg og god, mener hun. Og er det et sted i hjemmet hvor vi gjerne går for en klassisk stil så er det i kjøkkenet.

– Kjøkkenet er jo et dyrt møbel å bytte, så det er populært å bruke det vi har og tilføye farge for å få det nytt, forteller farge-eksperten.

lys grønn farge

Fargen Grønt glass FR 1456 er myk og perfekt til lyst treverk, rustikk keramikk og naturmaterialer.

© Fargerike

Perfekt for den nordiske stilen

– Økologisk grønn spiller på hvilke valg vi tar og hvordan vi ønsker å leve. Det er kanskje en klisjé, men den bygger på bærekraft og verdivalg og er viktig å ha med i Årets farge, forteller Henningsen.

nye farger fra Jotun

Grønt er på alle fargekart om dagen. Kanskje ikke så rart? Her er fargene 7629 Antique Green brukt på frontpanelene og fargen 7628 Treasure brukt på bakerste vegg. Begge fra Jotun.

© Line Klein/Jotun

Grønn – på alle fargekart

Grønnfargen har tidligere blitt definert som en av de nye nøytralfargene og den har også fått betydelig plass på Jotuns fargekart. I høstens nyeste fargekart var grønnfargen godt representert med blant annet Antique Green, Treasure, Refresh, Airy Green og Northern Mystic.