Fargene som gjør deg sosial

Kan de rette fargene gjøre hverdagen mindre stressende og skape mer rom for kos og hygge? Det mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. Her er hennes beste tips!

Dagny Thurmann-Moe
© Tine Monsen og Rosendahl

En stor tendens i dag er ønsket om og behovet for å være sammen, med nære relasjoner og gode samtaler. Dette gjelder ikke bare privat, også større bedrifter jobber tett for å nå flere.

Ikea lager en kolleksjon med Hay, designere samarbeider om å fremme norsk design i organisasjonen Klubben, og interiør- og designbransjen slår sine krefter sammen for
å kunne oppnå mer.

Men det jeg er mest interessert i, er selvfølgelig hvordan vi kan relatere dette til vårt eget hjem og våre egne liv. Mange har det hektisk, og dagene kan ofte være fylt til randen av jobb, matlaging, trening og familieliv, for ikke å snakke om den lange listen med andre ting du ønsker å få gjort. Er det egentlig mulig å få til alt?

Vi får uhorvelige mengder med tips hver dag om hvordan vi kan skape det perfekte hjemmet med de perfekte fargene og møblene. Jeg er ikke i tvil om at det er usunt med dette jaget, som kan føre til at vi mister fokuset på den indre stemmen og magefølelsen vår. Hva er kjernen i det vi trenger?

Det handler om å tråkke på bremsen og se på det som er rundt oss:

MÅ kjøkkenbenken være strøken 30 minutter etter middag? Eller er det mer verdifullt å kline med kjæresten/mannen (utrolig undervurdert!), ligge på gresset sammen og se på stjernene, eller hviske hemmeligheter og skrøner med barna? Klarer vi å la rot være rot?

Farger kan faktisk hjelpe oss med å rette oppmerksomheten mot det som betyr noe i livet. For det er slik at 80 prosent av menneskets sanseopplevelser er visuelle, og vi ser farger før form. Vi bruker bare 1/10 sekund på å skape et førsteinntrykk, det er jo egentlig helt vilt!

Les også Dagnys spalte om hvordan du finner fargene som passer for deg!

Når vi også legger til at folk flest har de samme assosiasjonene til og reagerer likt på primær- og sekundærfargene, er det åpenbart at vi kan ta noen enkle og kjappe grep. Fargene kan selvfølgelig ikke fikse alt, men de kan gjøre oss mer sosiale og avslappet.

Prøv disse:

© Produsentene

GULT gjør deg glad!

Gjør deg optimistisk og glad! Mange misliker fargen, men når den virkelig funker, har den stor effekt.

Se bare hvordan de gule fargeklattene liver opp i dette fargerike hjemmet!

Tapetet Maya fra Ellos Home, 299 kr/rull (10,05m x 53 cm). Espressokrus i keramikk, Ø 7 cm, H 6,5 cm, 89 kr, Edblad. Pledd fra HM Home, 399 kr. Lampen Mhy fra Muuto, 1595 kr. Stolen Tia fra Massproductions/Euklides, 2481 kr.

BRUNT stresser deg nedEn rolig og avslappende farge som skaper en trygg atmosfære der det er godt å være. Brunt har vært umoderne en god stund, men er nå tilbake for fullt i trendbildet, spesielt i form av skinn, treverk og naturtapeter.

Denne Eilersen-sofaen kommer i en fantastisk whiskyaktig, rødbrun nyanse – et trygt valg du vil ha glede av i mange år fremover.

Brun sofa fra Eilersen
© Eilersen
© Fargerike

ORANSJE for det sosiale!

Gjør deg mer utadvendt og gir energi. I sin sterkeste nyanse kan oransje bli litt vel heftig på veggene, men de mer støvete og duse variantene, for eksempel fersken, gjør oss glade og sosiale.

Forskning har dessuten vist at ferskenfargede rom føles varmere, og vi kler oftere av oss i rom med denne fargen.

Disse flotte rødtonene gir oss noe å snakke om rundt bordet, som er malt i fargen Mars FR1330 fra Fargerikes kolleksjon Myke nyanser.

Hvis du vil få gode interiørtips og boliginspirasjon fra oss hver uke, bør du abonnere på vårt nyhetsbrev.

Sjøgrønn glasslampe fra Bolia
© Bolia

GRØNT OG BLÅTT roer oss ned!

Naturens superfarger gjør at vi lettere slapper av og koser oss, nyansene gir også en god romfølelse. Med disse fargene rundt oss fungerer vi optimalt!

Takpendel, Ø 28 cm, H 36 cm, 3699 kr, Bolia.