Få ekspertens 4 beste tips til hvordan du bruker farger i innredningen

"Maling er den enkleste måten å få skapt helhet og stemning i hjemmet ditt" lyder det fra Sidsel Zachariassen, som har mange års erfaring med å innrede for både private og firmaer. Her får du hennes beste tips og triks til hvordan du innreder med farger.

Indretning med farver
© File Under Pop/Pernille Folcarelli
© Frederikke Heiberg

Om Sidsel Zachariassen Sidsel er stylist og interiørkonsulent. Følg henne på @seasonsbysidselz.

Lag liv i en rolig base

– Maling er den enkleste måten å skape helhet og stemning på, og det er fargevalgene dine som har størst effekt på interiøret. En god metode er å starte med en rolig base med ton i ton-farger på vegger, skap og andre store overflater, så kan du lage liv med møbler og tilbehør. Og basen trenger slett ikke å være hvit. En varm grå er for eksempel et godt utgangspunkt. Det er fint å ha en grunnfarge som går igjen flere steder.

© Pernille Folcarelli

Lek med farger på en ny måte

– Mal både dører, vinduer og listverk i farger. Du kan velge å male alt i samme farge, leke med tonene, eller du kan velge en annen farge på lister og dører. Mal gjerne svarte detaljer på lister eller dørhåndtak for å stramme opp litt, det gir en fin kontrast til de ulike fargene.

Hold orden på kontrastene

– Sørg for at de kontrastene du velger passer ordentlig sammen. Hvis du vil skape motspill til basefargen med for eksempel en farget stol, fargede sofaputer eller et stort maleri, bør du være sikker på at fargene spiller på lag, for det er detaljene både du og gjestene dine kommer til å se mest på.

Skaff masse fargeprøver

– Man kan fort bli grepet av lysten til å male om, og ofte skal det skje kjappest mulig. Faren er at det kan ende litt galt og du kan risikere å bli skeptisk til å bruke farger. Derfor er det viktig at du henter inn mange ulike fargeprøver, og det er et godt råd å holde seg til de fargene som malerfirmaene har valgt ut på fargeprøvekartene. De vet hva som fungerer.