Dagnys fargeskole: Bli fargeekspert på 1-2-3!

Slik leser du NCS-koden.

Dagny Thurmann-Hoelseth driver firmaet The Daily D, der hun tilbyr foredrag og ekspertise innen ulike fargetemaer. I denne spalten deler hun sine erfaringer og gir råd om fargebruk i hjemmet. Selv har hun én hovedregel når hun innreder: Alle rommene i huset skal gi gladfølelsen!

NCS-viften, den store viften med 1950 forskjellige nyanser som du finner der du kjøper maling, lar deg lese fargens innhold og egenskaper og finne ut av hvilke nyanser og farger som teoretisk sett passer sammen.

Det er imidlertid med øynene du ser farger, og det er øynene du må trene opp til å se hva som harmonerer.

Den blågrønne fargen 5362 Fusion fra Jotun er helt rå! Prøv den sammen med fresh korall for en vårlig følelse.

Dersom du følger reglene for kombinering av farger fra NCS, kan du ende opp med litt for perfekte og logiske kombinasjoner. Det er ofte ved å bryte reglene at interessante uttrykk oppstår.

Naturlig fargesystem

NCS står for Natural Colour System, ble etablert i 1960 og er det mest presise verktøyet vi har for korrekt gjengivelse av farger på maling, både inne og ute.

Det betyr at en farge skal se lik ut uansett hvilken produsent du kjøper den fra.

Dette er vel omtrent 80 prosent riktig. Blandemaskiner for maling er ofte kalibrert forskjellig, noe som gjør at du kan få nyanseforskjeller selv om du bruker den samme fargekoden.

Drøm deg bort i denne vakre blåfargen som er perfekt støvete og diskré. Tapetet er fra Borge, men en lignende nyanse er NCS S 2010-R90B.

Les en NCS-kode

En NCS-kode har to deler, la oss kalle dem foran og bak.

Bak sier noe om hva fargen er satt sammen av (er den blå, rosa, grønn osv.)

Mens foran sier noe om hvordan den er satt sammen av svarthet, hvithet og farge (er fargen dus, støvete, mørk osv.).

Det er seks elementærfarger i NCS-systemet: hvitt (W), svart (S), gult (Y), rødt (R), blått (B) og grønt (G). Det henvises til de fire siste i den bakerste delen av NCS-koden.

Slik ser du farger

De aller fleste mennesker har en intuitiv forståelse for farger og iboende kunnskap om hva som fungerer sammen og hva som ikke gjør det. Dessverre har samfunnet blitt slik at vi blir lært opp til ikke å følge egen magefølelse. Vi lærer at såkalte nøytrale farger er praktiske og trygge og perfekte bakgrunner for å tilføre andre farger.

Nordsjö bruker fargesystemet ACC, men deres forhandlere tilbyr både NCS- og ACC-fargekoder. Ser du en farge du liker, kan du ta den med til din fargehandel for å finne NCS-kode.

Det kan føles skummelt å bruke farger. Vi er redd for å trå feil, når det vi egentlig bør være redd for, er å omgi oss med for lite farger. Det er ikke vanskelig å sette sammen en god fargepalett, det handler kun om trening. Bruk øynene, se hva som fungerer sammen, og se hvordan naturen er fargesatt med alle sine komponenter.

Kombiner farger

Farger på samme side av fargesirkelen beskrives som venner, mens split- komplimentære farger beskrives som elskere. Det betyr at fargene på samme side av sirkelen harmoner med hverandre. Når du derimot går til høyre og venstre for fargen som er tvers overfor fargen du har valgt i fargesirkelen, kan du skape spennende og interessante uttrykk. Litt magi. Eller fargeporno som jeg liker å kalle det.

Her kan du lese mer om farger, oppussing og interiør!