Smarte ideer til barnerommet
Hva slags rom skal barna ha? Plukk opp noen tips fra våre ti trivelige barnerom.
Decoupage: Barn liker å ha navnet sitt på egne ting. Med decoupage er det mulig å lage dekorativ tekst eller figurer på alle malbare flater. Klipp ut bokstaver fra farget papir, eller bruk tapetrester og skjær ut med en tapetkniv. Decoupagelakk brukes både til å lime papiret til underlaget, og til å lage en beskyttende overflate. Skal møblene arves senere, er det kanskje bedre å skjære ut noen morsomme dyrefigurer i steden.

Gammeldags ynde: Rød fløyel og hvite blonder kan gjøre en liten prinsesse vel så fornøyd som rosa tyll. Mange småjenter elsker dessuten denne gammeldagse stilen. Sengehimmelen fra IKEA er montert med en kappe kjøpt på loppemarked. Gamle bilder av søte barn understreker romantiske stilen.

Sittegruppe: Barn liker å herme etter de voksne, så en sittegruppe i hjørnet på barnerommet kan være en god ide. Dette rommet deles av to søsken, og her har de et definert fellesområde i tillegg til sine egne sovesoner.

Hvit base: Barnerommet trenger ikke inneholde alle regnbuens farger for å være et sted barna trives. For små babyer, som skal bearbeide massevis av inntrykk hele tiden, er det like greit med et rolig interiør.
Med hvite vegger og interiør kan du legge fargene i detaljene, og bytte ut når barnet (eller du) er modne for forandring.

Smart på liten plass: Et smalt skrivebord festet på veggen tar opp lite plass. Dette er laget av en mdf-plate og festet med hylleknekter. En oppslagstavle som går kant i kant med bordet, trukket med stoff i samme farge, er veldig effektfullt og gjør skriveplassen til en tydelig sone.
Tavlen er lett å lage av et stykke isopor som du trekker med stoff og stifter eller limer på baksiden.

Ton i ton: Dette barnerommet ble pusset opp i farger innen samme skala. Det rotete, mangefargede inntrykket forsvant, samtidig som rommet fortsatt er livlig.
Sittegruppen i flere farger ble malt ensfarget og en fondvegg ble tapetsert. Også teppet med innebygget nattlys er i samme fargetone.
Husk å la noen få elementer bryte med fargeskalaen, ellers blir det lett anonymt. Her ble sengen og gulvet beholdt ubehandlet som kontrast.

Velg tema: Det er lett å bli fristet til å kjøpe alle mulige søte og morsomme småting man kommer over til barneromet - men det kan gi et kaotisk inntrykk. Hvis du vil ha det mer gjennomført, kan du velge ett tema eller én farge som går igjen i detaljene. Her er det sommerfuglmotivet som går igjen, i lyslenken over sengen og på en av pynteputene.

Fargesplash: På dette morsomme barnerommet er miks av farger om mønstre et tema i seg selv. Og det funker! Når vegger og møbler er hvite, er det lettere å gå bananas med andre ting.
Her er fargene tilført med decoupage på skapfronter, veggklistremerker og tekstiler. Gardiner som kan trekkes for køyesengen er populært hos barna, både til soving og lek.

Sovesone: Er det to barn som deler på ett stort rom, kan det være en idé å sette opp lettvegger og lage to soveavlukker. Da har hvert barn sitt eget område når de vil være i fred, i tillegg til en stor lekeplass sammen.
Her er det en stor stue i en klassisk bygård som er gjort om til barnerom. Selv med stukkatur i taket, funker det fint med lettvegger.

Smarte møbler: Når prinsessen er blitt tenåring, vil vanligvis mange av barneromsmøblene være byttet ut. Da kan det være smart å ha investert i møbler som vokser med barna. Særlig gjelder det dyrere ting, som seng og skrivebord. En seng som kan trekkes ut og et skrivebord som kan heves (som her), har lang levetid på barnerommet. Velger du nøytrale farger eller malbare overflater, er det større sjanse for at møblene overlever flere stilskifter også.
