Lampen Toldbod 120 kommer i nye
farger i høst, blant annet i klar gul.
Kr 1450, Louis Poulsen.
© Louis Poulsen

6 tips til mer lys i mørketiden

Se eksperttriksene som gjør boligen din lysere.

26. oktober 2010 av Birthe Midtun og Siri Høstmælingen

- Riktig bruk av lys har alt å si. Det gjør noe med livskvaliteten og hvordan man trives i hjemmet, forteller lysdesigner Karen B. Kråkevik i organisasjonen Lyskultur. Her er hennes tips til en lysere bolig og en mer harmonisk innebelysning.

  • Et rom bør belyses på to ulike måter: Med allmennlys, som gir et jevnt lys i rommet, og plassbelysning, som er med på å skape kontraster og stemning i rommet. Mens allmennlyset gjerne er en god taklampe, kan plassbelysningene være koselys i hjørnene og leselamper. Sørg for begge deler for å få et rom i balanse.
  • Fargevalg har mye å si, men det er ikke bare nyansen som teller. Også glansgrad på malingen eller flisene har betydning for hvor lyst det blir. Jo blankere flater, jo høyere refleksjonsgrad. Har du for eksempel lyse, blanke fliser, får du også mer lys i rommet.
  • Vil du at rommet skal virke større og taket høyere, kan du i tillegg bruke lamper som lyser oppover mot taket. Og invester enten i et styringssystem eller i en dimmer, for å regulere lysstyrkene og skape flere kontraster i rommet.
  • Bygger du nytt hus, har du en unik mulighet til å styre mest mulig dagslys inn i hjemmet. For å utnytte solen og dagslyset om vinteren bør du plassere store vindusarealer mot sør. 
  • Med vinduene høyt på veggen, trenger lyset lenger inn i rommet enn om vinduene er plasserer ned mot gulvet.
  • Bruk av glassvegger istedenfor vegger er et annet virkemiddel for å skape lyse rom. Må du sette opp en vegg, vurder om en halvvegg gjør samme nytten. Det gir mye mer lys enn en vegg som går helt opp til taket.

Se 11 staselige lysekroner og finn din favoritt!

 

Seneste

Kanskje du også er interessert i...