Slik velger du riktig hvitfarge

Hemmeligheten med hvitt interiør, er å velge riktige hvitfarger.

© Getty Images

Øyet kan oppfatte minst 5000 nyanser av hvitt. Har du noen gang blitt overrasket over hvor dårlig blåstikket i hvitmalingen i taket matchet den varme hvitfargen på veggen? Her er det viktigste du må vite for å male vellykket med hvitt.

HVITHVIT: En helt hvit farge er uten brytninger i noen retninger. Hvitt med NCS-koden S 0300-N blir ikke like hard og blåhvit som en helt hvit maling.

EGGESKALL: En eggeskallfarge har en gyllen varme i seg, NSC-koden er S 0502-Y. Hos mange produsenter er det eggeskallhvitt som males når man kaller fargen «hvit», men den er litt gul i tonen. Enkelte hvitfarger har det grågule oker-pigmentet iblandet, og nyansene blir da litt gråere gultone.

RØDT: Nyanser av rødt i det hvite gjør fargen varmere, i retning av aprikos. S 1002-R (Strand/ Nordsjø) er et eksempel på en behagelig hvittone med et hint av rødt.

SVART: Blander du svart i hvitt, får du grått. Også den kan varieres fra kald til varm, alt etter som hvilken annen tilsetting du gir malingen. I det norske kalde lyset, anbefales det å blande inn noen varme nyanser av gult. S 1002-Y er et eksempel på dette (Ingierstrand/Nordsjø).

GRØNT OG BLÅTT: Ønsker du å ha en hvitfarge som ser ren og klar ut, kan du blande inn noen nyanser av blått eller grønt, som S 0804-B50G.

SMITTEEFFEKT: Lyse hvite farger påvirkes også fra sterke farger rundt. En knallrød sofa vil for eksempel kunne få hvitfargen på veggen til å virke rosa. Jo blankere malingen er, jo mer vil farger i omgivelsene bli reflektert.

HVIT KOLLISJON: Du kan gjerne mikse ulike hvitnyanser. Det vanligste er å bruke ulike dybder av samme fargetone, men du kan også mikse det gråhvite mot det rosahvite eller gulhvite. Det som kan bli en visuell kollisjon er å ha både blåhvite toner og gulhvite toner i samme rom.

Kilde: Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø/Azko Nobel.