Sagflistapet: 3 enkle trinn til å fjerne tapet

Metoden vi beskriver her gjelder også for alminnelige tapeter, men vi har satt ekstra fokus på 90-tallsfenomenet; Sagflistapet.

Fjern tapet
© Getty Images

Slik fjerner du tapet enklest mulig

Vil du bli kvitt uønsket tapet i hjemmet, eller om du bare er lei av tapetet, skal ha kontroll på et par ting før du kommer igang: Utstyret og veggens konstruksjon.

Er veggen av gips kan du ikke fjerne tapetet ettersom det vil gå ut over selve veggen. Derimot skal du heller male over eller sette en ny gipsplate over det gamle tapetet.

Er veggen til gjengeld av mere robust materiale skal du på shopping!

Det skal du bruke:

  • Tapetridser/tapetskraper (i midten)
  • Tapetoppløser/Tapetfjerner (til høyre)
  • Spartel eller tapetstripper (til venstre)

Utstyr til å fjerne tapet

1. Første skritt for å fjerne tapeten

Når du skal fjerne tapet skal du ha fatt i en tapetridser/tapetskraper. Den kan kjøpes i malerforretninger og byggemarkeder.

Dette verrktøyet er en form for rulle med en masse skarpe stifter som har til formål å kjære hull i sagflistapetet. Når dette er gjort blir det nemlig lettere for både damp og tapetoppløseren å trenge inn.

OBS Vær forsiktig med å ikke skrape for hardt slik at det kommer riper og andre skader på selve veggen. Den slags skader betyr nemlig at du er nødt til å sparkle hele veggen opp igjen – en krevende oppgave som de fleste må overlate til en profesjonell maler.

2. Oppløs det tapetområdet du vil fjerne

For å nå kunne fjerne tapetet skal den først oppløses. Her kan du bruke en tapetoppløser/tapetfjerner - eller -oppbløter - som blandes med vann etter anvisning på flasken og som du lar sitte på tapetet.

Den trenger igjennom tapetet og oppløser limen.

Avhengig av tapetet og antallet ganger det er blitt malt skal du påføre oppløseren flere ganger. Påfør blandingen med en malerulle eller stor pensel.

TIPS: Noen velger å dekke den innsmurte vegg med plastikk for å forhindre tapetoppløseren/tapetfjerneren i å fordampe.

3. Riv forsiktig ned

Når tapetet er nær ved å være så oppløst at noen deler nesten faller ned av seg selv, kan du begynne å rive det ned. En stor del vil enkelt komme av og restene fjerner du med en tapetstripper eller spartel. Igjen skal du passe på å ikke gå for aggressivt til værks!Avslutningsvis skal du ha gang i støvsugeren eller en bløt kost til at få de siste restene på veggen.

Hva er best: Damp eller tapetoppløser/tapetfjerner?

Hvis du vil gjøre kortest prosess er sistnevnte mulighet den beste løsningen. Damp kan kun brukes på små områder av gangen. Til gjengjeld er damp en mer miljøvennlig metode så det er opp til deg hva du prioriterer.

En siste mulighet er å helle vann på tapetet med en svamp og la det sitte i noen timer og heretter forsøke å flå tapeten av. Denne mulighet er dog ikke like effektiv sammenliknet med tapetoppløseren.