Pojagi: Koreansk patchwork tradisjon er blitt trendy

De tradisjonsrike patchwork-verkene er ikke bare poetiske i sitt uttrykk, men også i dets opprinnelige bruk og betydning. Se hvordan du lager din egen vakre patchworkgardin i videoen nedenfor.

Pojagi patchwork gardin
© @femte.til.venstre

En eldgammel koreansk tradisjon har funnet veien til moderne skandinaviske hjem. Den går under navnet 'Pojagi' og har i følge kilder eksistert i mer enn 2000 år.

Og selv om det kanskje høres litt merkelig ut, at den nå plutselig har fått trendstatus, så gir det faktisk god mening.

Pojagi er nemlig en patchwork-form, som - i motsetning til den yngre amerikanske metoden, som også er blitt populær - består av ensfargede, nesten gjennomsiktige stoff-stykker i naturlige kvaliteter og alltid i firkanter.

Tiden som skal brukes på å skape de koreanske patchworks, og det bærekraftige aspektet med å bruke stoffrester peker direkte inn i tidens overordnede tendens for boliginnredning med fokus på prosess, fordypelse og miljø.

De duse nyansene gjør at de i tillegg er enkel å integrere i moderne innredning.

Slik syr du koreansk 'pojagi' patchwork som gardiner

Opprinnelig ble stoffstykkene sydd sammen for hånd med den spesielle metoden, som kjennetegner pojagi.

Finessen ligger i at stoffets sømrom gjemmes med en teknikk, som minner litt om en fransk søm som syes flatt inn mot stoffet.

I dag syr man pojagi på maskin og nedenfor kan du se hvordan det gjøres.

Størrelsen på stoffstykkene var lik med status

Pojagi ble opprinnelig brukt til mange forskjellige ting i det koreanske samfunnet. Det ble særlig brukt som en metode til å pakke inn ting for å transportere de, oppbevare de eller gi de som gave.

Opprinnelig var de mest prestisjetunge de som hadde de største og lengste stykkene med stoff - gjerne i røde og lilla toner. De var forbeholdt de kongelige, mens lavere klasser brukte mindre stykker med stoff.

Akkurat nu ser vi metoden bli brukt til gardiner som er satt sammen av litt større stykker og ikke helt så små som det man kan se blant de opprinnelige versjonene.

Den dag i dag brukes de fortsatt til å pakke inn gaver ved bryllupper og til å overrekke statsdokumenter, selv om det nesten er vanskelig å tro at de ikke var laget med henblikk på å være gardiner - for se bare hvor vakkert det kan se ut når man innreder med den nye trenden nedenfor.

© @blikforfarver

Trine Liljekvist har laget den vakre gardinen med stykker av gjenbruksstoff, som er farget naturlig.

Pojagi patchwork gardin
© @_mernee

Her er det Louise Johansen som står bak profilen @_mernee, som har oppgradert spisestuen med en vakker pojagi-gardin. Patchwork-gardinen er laget på bestilling av @frejeloewe.

Pojagi patchwork gardin
© @femte.til.venstre

Hjemme hos Johanne Landbo pynter en vakker pojagi-gardin, som Johanne selv har tryllet frem ved symaskinen. Se hennes guide til metoden i videoen ovenfor.

Pojagi patchwork gardin
© @juliewp

Hjemme hos Julie Wittrup Pladsbjerg pynter en gardin skapt på bestilling av Sille Windum i et litt mer utradisjonelt mønster. Helt i tråd med det bærekraftige element er alle stoffstykkene gjenbruk og farget med planter.

Pojagi patchwork gardin
© Studio x Viadukt

Det var blant annet interiørbutikk og -studie Studio x Viadukt, som satte trenden på dagsordenen i Danmark, da de dekorerte butiksvinduene med noen vakre gardiner skapt av Fie Paarup i starten av 2020.

Også det populære tekstilbrandet Aiayu produserer sine egne pojagi-gardiner som er laget av overskuddsstoff fra produksjonen.