Klart for klatreplanter i espalier

Sommeren er her! Den nytes best på uteplassen, som blir ekstra hyggelig med klatreplanter i espalier. Det lager du enkelt selv.

© boligpluss.no
© boligpluss.no

Frodige blomster og planter er en selvskreven del av en hyggelig solkrok, og her kan du med fordel bygge i høyden! Med vakre klatreplanter støttet opp av et espalier kan du gjøre uteplassen enda hyggeligere og mer praktisk. For blomstene og plantene er ikke bare dekorative, de kan også skjerme av seksjoner eller gi etterlengtet skygge på hete dager.

Klatreplanter gir valuta for pengene - de holder ikke igjen, men utnytter hver eneste mulighet til å vokse og bre seg utover. Med et espalier kan du gi plantene et avgrenset område de kan få boltre seg på. Hva med å la den mest solfylte verandaveggen dekkes av vakre greiner og dekorative blomster? Eller hva med en romantisk grønnkledd inngangsport til hagen? Kun kreativiteten setter grenser! Du kan enkelt lage et lite espalier satt sammen av greiner, eller snekre en større variant der plantene kan få klatre - og med tiden gi skygge og skjerme for innsyn.

Slik lager du espalier selv

✿ Finn frem ti bambuspinner, som du får kjøpt på et hagesenter eller i blomsterhandelen.
✿ Legg pinnene diagonalt over hverandre i den avstanden du ønsker.
✿ Bind sammen hvert kryss med litt bindingstråd. Vips, så har du et espalier klart til bruk!

For deg med mindre plass utendørs

Idé! Har du en liten uteplass, kan du lage espalier i en stor keramikkrukke. Her kan du dyrke søte bær som sender tankene tilbake til barndommen. Det er ikke vanskelig å lage ditt eget espalier. Pinnene kan holdes enkelt på plass med hyssing.

Overskudds-greiner kommer til nytte

Idé! Lag et fint espalier av greiner fra trær du har beskåret.

Alle foto: Christina Birch/Citrus Press