Hjemmet «alle» vil se
Flere tusen har fulgt veien fra nybygg til ferdig innredet drømmehjem via Instagram.
I 2013 kunne endelig Hana Alendar (29) og Håvard Oppsahl (32) flytte inn i drømmehuset de hadde sett for seg siden planleggingen startet fire år tidligere. I skogen der Håvard en gang hadde bygd trehytter og lekt i oppveksten, lå det nå et stort boligfelt med hvite hus på opparbeidede tomter.

Håvard og Hanas hjem er et av disse hvite husene. Det har flotte søyler og er vendt ut mot Follebu og resten av Gausdal i Gudbrandsdalen. Paret flyttet fra en leilighet på 55 kvadratmeter i Lillehammer og inn i et hus med hall og tre meter under taket.
– Planleggingen begynte allerede i 2009. Underveis besøkte vi andre som hadde satt opp lignende hus fra samme firma, og brukte deres erfaringer og råd til å skape vårt eget, forteller Hana.

Prosessen resulterte i et hus som var justert for å passe Hana og Håvards ønsker. Blant ønskene var en hall med full takhøyde opp til andre etasje. For å slippe inn mest mulig lys, valgte de doble dører med vindusglass ut fra hallen og mot fremsiden av huset og dalen. Og som kronen på verket satte de en peis som romdeler mellom oppholdsrommene.
– Høyt på ønskelisten vår var en moderne peis som kan sees fra alle vinkler og være som et smykke i huset, forteller Hana.

Huset, som er bygd i en herskapelig stil, er strammet opp med moderne overflater, en røff fargeskala og ikke minst et høyglanset kjøkken.
– Det var et bevisst valg å ha moderne løsninger for å få en kontrast til den herskapelige rammen.

Hana har fått mye anerkjennelse for valgene sine og ikke minst stilen i hjemmet sitt. Etter hun begynte å vise bilder herfra på Instagram, har hun fått nærmere 50 000 følgere.
– Det er kjempegøy med Instagram. Jeg har egentlig alltid vært mer opptatt av bilder enn av ord, innrømmer hun.

Inspirasjonen til stilen henter hun fra nærområdet sitt. Fjell, daler, skog, stein og mose.
– Å gå en tur i fjellet er som å gå inn i en interiørbutikk for meg. Jeg ser for meg hvordan kvister, stein og mose vil se ut hjemme og hvordan jeg kan bruke det. Men i naturen må jeg klatre litt mer enn i en butikk for å få tak i det jeg vil ha, smiler Hana.

Et lite tre som hun har hentet inn fra tregrensa i fjellet, står hvitt og grått som det er i en vinballong på kjøkkenet. Bare greiner omfavnet av mose er små kunstverk i enkle vaser. På toppen av en rosa designervase hviler en lysegrønn bunt med lav. Men før den kom dit, lå den på vaskerommet og tørket.
Vaskerommet til Hana er nemlig første stopp for alt hun tar med hjem fra fjelltur. Her ligger alt som popper opp gjennom årstidene og tørker til det er klart til å tas i bruk.
– Du må være føre var og ta ting med deg inn mens det ennå er friskt i naturen. Skal du pynte med bjørk og mose om vinteren, kan du ikke vente til snøen kommer, råder Hana.

Når elementene har fått en plass i hjemmet hennes, tilfører de myke nyanser av grått og brunt til den kontrastfylte fargeskalaen i svart og hvitt. For basen i Hana og Håvards hjem er enkel med mørke vegger som er fargelagt med kalkmaling og binder de store lyse rommene sammen.
– De mørke veggene er den røde tråden gjennom huset. Med kalde farger kan jeg spille ut kontrasten mot de varme fargene på detaljene, som kobberlampene over spisebordet, forteller Hana.
Men også hun må ha enkelte fargeklatter her og der.
– Vi trengte en farge for å bryte med det mørke, og jeg elsker kombinasjonen av grått, pudderrosa og svart. Derfor er den rosa stolen et kjærkomment blikkfang i stuen, forklarer hun.

Stuen er hakket strammere i stilen enn i peisestuen som ligger vegg i vegg. Der har Hana innredet med bohemske detaljer, et langhåret marokkanske ullteppe og en stor luftig lampe designet av Mark Eden Schooley.
– Jeg synes ikke alle rom skal være like. Det bør jo være en rød tråd i stilen som synes gjennom boligen. Det fungerer ikke å kombinere en minimalistisk stil med en shabby chic-stil. Samtidig vil jeg at hvert rom skal ha en egen atmosfære og være en ny opplevelse å komme inn i, forklarer hun.

Hanas største inspirasjonskilde er naturen i nærområdet. Fjellturene med Håvard ender ofte med at hun drar med seg greiner, mose og til og med små trær hjem.

Men hvorfor det er så mange som liker stilen hennes, vet ikke Hana. Kanskje det kan være elementene fra naturen som gjør interiøret interessant, eller hvordan hun bruker det i hjemmet, mener hun.
– Det hjelper ikke å ha fine ting hvis du stiller det ut som i en butikkhylle. Kunsten å gjøre interiøret interessant, er jo å bruke det du har på egne måter, konstaterer hun.
