© boligpluss.no

Håp for gammelt badekar?

Hvordan redde et gammelt badekar i støpejern med rust og emaljesprekker? BoligPluss-eksperten vet råd.

22. september 2010 av Bjørg Owren og redaksjonen

Det gamle badekaret i støpejern er i dårlig forfatning. Men BoligPluss-leseren Anne Karin vil gjerne redde sitt nye bruktfunn, selv om det har rustflekker og skår i emaljen. 

© boligpluss.no

Anne Karins badekar trenger hjelp for å skinne igjen...

 

Det er mulig, mener vår oppussingsekspert Bjørg Owren. Her er hennes buksanvisning til hvordan pusseopp et gammelt badekar:


1. Rusten må skrapes vekk og området grunnes med en rusthindrende maling, for eksempel Arkanol. Det holder å flekkgrunne partiene med rust, og deretter grunne hele flaten som skal males, med heftgrunn.

2. Utvendig kan karet males med vanlig interiørmaling. Vask med spesialvaskemiddel. Skyll godt for å fjerne alle såperestene før overflaten slipes med slipepapir.
Fjern støvet og grunn medheftgrunn og mal to strøk med
interiørmaling i ønsket glans.

3. På akkurat dette karet kan det være nødvendig å skifte hele emaljen. Ole F. Jessen ved Respo badekar har jobbet med emaljeringsarbeid i mange år. Hans metode for å få
emaljen til å skinne består i å slipe ned den gamle emaljen, sprøyte på grunning, som igjen slipes ned, for så å påføre ny emalje. Bruk av en spesiell strålevarme tørker og gjør emaljen hard som stein. Dette blir et dyrere alternativ, men om du vil være sikret et flott resultat i mange år fremover, er dette den beste behandlingen.

 

© boligpluss.no

Drømmen er å få et flott og romantisk badekar i Little England-stil, som dette. Bentley badekar fra Imperial Bathrooms.

 

Bjørg Owren er leder for Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), og har et nært samarbeid med dyktige fagfolk i bransjen.

Har du et spørsmål til ekspertene i BoligPluss, innen oppussing, interiør eller hage? Send e-post til [email protected] Legg gjerne ved et bilde av det du trenger hjelp til.

Seneste

Kanskje du også er interessert i...