Ekspertene advarer mot populær innredningstrend: IKKE bruk kloakkrør til DIY-prosjektene!

Vi falt selv pladask for de organiske DIY-bordene med kloakkrør til bein. Nå er alle våre ideer og prosjekter skrotet.

Bordet er fra Design Label - og er et av mange som er blitt brukt som inspirasjon til de mange DIY-bord som dukker opp på Instagram. De brede metallbenene er skiftet ut med hjemmelagde versjoner av kloakkrør.

© Foto: Anitta Behrendt, Styling: Julie Løwenstein

Er du like forelsket i de hjemmelagde spise-, sofa- og skrivebordene som resten av Instagram er?

Det forstår vi! Faktisk hadde vi selv mange prosjekter på gang – men de er herved lagt døde.

Det viser seg nemlig at kloakkrør mest sannsynlig ikke er det beste produktet å bruke til et DIY-prosjekt.

– Avløpsrør er ment å ligge i bakken. Det er derfor ikke undersøkt hva som skjer når de utsettes for den varme og tørre luften i boligen, og om dette kan føre til utslipp av problematiske kjemikalier til inneklimaet, slik at den generelle forbruker – herunder spesielt utsatte grupper som f.eks. som gravide og små barn - kan bli utsatt for dem, forteller Helle Simon Elbro, som er PVC-ekspert i Miljøstyrelsen, til Boligmagasinet.dk

Det finnes med andre ord ikke noe konkret og entydig svar på om kloakkrør er farlige eller ikke. Vi vet rett og slett ikke – og derfor bør du tenke deg om to ganger før du bruker dem.

– Rørene er ikke ment for bruk i hjemmet, og det er ting i materialet som kan stilles spørsmål ved – for eksempel om det inneholder bly, PVC eller resirkulert materiale som ikke er vurdert i forhold til kjemikalier fra tidligere bruk, forklarer Helle.

Det kan derfor ikke utelukkes at avløpsrørene inneholder uønskede kjemikalier, stoffer og materialer som kan ha helseskadelig effekt.

"Du må ikke gå opp stigen"

Det er stor forskjell på hvor strenge kravene er til produkter beregnet for barn og produkter i utendørs industri – og derfor bør du være forsiktig med å ta et produkt og bruke det til noe annet enn det det opprinnelig var beregnet på.

– Tenk deg at du har en stige, hvor du på øverste trinn har kategorien leker, som er noe av det som virkelig har strenge produktkrav, forklarer Helle og fortsetter:

– Deretter følger andre forbrukerprodukter som rengjøringsmidler og tekstiler.

– Helt nederst på stigen har vi industri- og utendørsprodukter, hvor det finnes helt andre begrensede krav til hvilke stoffer som må være tilstede. Bedriftene gjør sitt aller beste for å lage produktene slik at de samsvarer med bruken. Derfor skal du unngå å ikke følge disse retningslinjene - da oppfyller ikke produktene nødvendigvis kravene lenger.

Og det er nettopp det du gjør hvis du velger å bruke kloakkrør i interiøret.