8 ideer til enkle forandringer med spraymaling

Spraymaling er en enkel måte å lage endringer på hjemme som heller ikke koster så mye! Vi viser deg 8 enkle forandringer med spraymaling alle kan få til.

© Studio Besau Marguerre/Make it Yours

Skap enkle forandringer med spraymaling

Farger er, som du sikkert vet, med på å forme et rom, og det kan derfor ha en enorm effekt om noe i hjemmet plutselig får en ny farge.

Hvor man i mange tilfeller med ville tatt fatt i pensel og malerull, er det faktisk i mange tilfeller like opplagt å finne frem spraymalingen.

Det finnes spraymaling til mange forskjellige overflater, og når du først har styr på teknikken, er spraymaling en god vei å gå. Med spraymaling blir resultatet mer ensartet og jevnt i motsetning til når du tar pensel eller malerull fatt. Maling med pensel kan gi synlige strøk, og malerull kan lett gi et ruglete uttrykk.

NB! Vær oppmerksom på hvilket materiale du skal male. Hvilken type spraymaling du skal velge avhenger nemlig av materialet!

Spraymal blomstene for en fargerik og holdbar bukett

I disse tider hvor tørkede og fargede blomster er spesielt in, er spraymalingen din beste venn.

Den beste strategien er å ta utgangspunkt i allerede tørkede blomster, så blomstene ikke tar skade av malingen og blir slappe.

Velg for eksempel en av de mange populære gressortene, eller blomster som ikke er porøse. Brudeslør egner seg godt, og det samme gjør slørasparges i frisk form. Slørasparges er fin å blande med andre blomster i store, volumiøse buketter. Vær heller ikke redd for å gi et blad av din favorittpotteplante en runde med malingen og bruk det i en bukett.

SLIK GJØR DU Legg bladet/blomsten på noen oppslåtte aviser eller annet dekke utendørs, og spray forsiktig. Spray heller i flere runder enn et tykt lag, da et tykt lag kan risikere å renne. La det ligge og tørke før du gjør noe mer. Vær forsiktig etter at det har tørket slik at det ikke blir riper i fargen.

Gi møblene dine en ombre-makeover med spraymaling

Dersom du vil oppdatere et møbel er det som nevnt vanlig å gjøre det med maling, men velger du sprayboksen foran malekosten har du flere muligheter til å leke litt med uttrykket. For eksempel kan du skape en fin ombre-effekt eller du kan klippe ut mønstre i papir som du limer på møbelet før du maler. Etter at du maler fjernes papiret, og du har nå et møbel med et helt unikt og personlig mønster. Mønsteret kan være alt fra abstrakte former til hjerter eller blader.

Frisk opp lampen med spraymaling

Både lampeskjerm og lampefot kan piffes opp med spraymaling. Dette funker både på lamper av metall, plastikk og glass, men også for skjermer av papir.

Forvandle loppefunnene i glass og keramikk

Finn frem noen vaser i både glass og keramikk, og gi dem en homogen overhaling med sprayboksen. Det kan se ganske gjennomført ut, og du kan utføre prosjektet for en slikk og ingenting dersom du finner vaser og staker på loppemarkedet. Det eneste du trenger å bekymre deg om er formen på vasen eller staken - fargen er likegyldig, for den skal jo males over uansett.

Dette er også en god ide å gjøre med tingene du har blitt lei av hjemme, men som du likevel trenger.

Forvandle leker til lekkert interiør med spraymaling

Har du barn i huset, kjenner du sikkert til rotasjonen i lekesortimentet, og vet hvor raskt det kan gå før noe har blitt utdatert.

I stedet for å kaste for eksempel figurer og dukker kan du bruke de på nytt. For eksempel spraymale de alle i samme farge, og bruke de på barnerommet. Her kan du blant annet bruke dem til å bygge en lampefot, som håndtak på en kommode eller som knagger til sekker og klær.

Gi lenestolen en lærlook med spraymaling

NB Naturligvis vil man ikke plutselig få en vaskeekte skinnstol ut av litt spraymaling, men du kan få noe som ligner! Kjøper du møbelmaling som er laget til å male polstringer på stoler kan du forvandle et trist stoff til noe som ser ut som mykt lær.

La rammene være stjerna på veggen

Det har blitt trendy med kulørte rammer! I stedet for å betale for en formue for spesiallagde rammer, kan du enkelt lage dine egne til favorittmotivene for en slikk og ingenting med spraymaling. Raskt er det også.

Slik gjør du Dersom rammen er i tre er det lurt å pusse overflaten først slik at den blir glatt og jevn. Dekk deretter de områdene på rammen du ikke vil ha malt med malerteip, før du maler rammen i ønsket farge. Du kan også prøve deg fram med med fine mønstre, og leke litt med fargene.

Skap personlig oppbevaring med en reol og spraymaling

Trenger du oppbevaringsplass og samtidig vil ha et blikkfang bør du ta deg en tur på byggemarkedet eller IKEA. Her finner du nemlig mange forskjellige varianter av metall- og stålreoler som tåler en del gods. Gir du de samtidig en oppdatering med en kul farge vil du få et blikkfang, og en reol kanskje til og med ditt nye favorittmøbel!

Som alltid er tålmodighet og teknikk det som skal til. Mal alltid utendørs, og sørg for å holde en mer eller mindre lik avstand til reolen hele tiden. I stedet for å male på det samme stedet flere ganger, hold tempoet og fremdriften, la det tørke og mal heller en andre omgang.

Les også: Lekre DIY-ideer du bare MÅ få med deg