Tips for bedre kontroll på økonomien

© Shutterstock

I disse tider er det mange norske forbrukere som opplever at pengene ikke strekker like langt som før. Stadig flere av oss ser nå viktigheten av å ha best mulig orden på økonomien. Å gjøre besparelser der vi kan blir prioritert høyere, og mange er på utkikk etter gode tips og råd for å få bedre styring. I denne artikkelen byr vi på noen nyttige tips for alle som ønsker å ta kontroll over egen økonomi.

Sett tæring etter næring

Dette burde kanskje si seg selv. Du bør selvsagt ikke bruke mer penger enn det du har råd til. Samtidig er det en del utgifter som kan melde seg uventet og gjøre det vanskelig å si nei. Eksempler inkluderer hvitevarer som plutselig må erstattes, skader på bil eller andre kjøretøy, behov for reparasjoner på hjemmet og lignende.

For å ha rom i budsjettet når slike utfordringer dukker opp, lønner det seg å sette opp et budsjett hver måned og holde seg til det. Ideelt sett skal det budsjettet ha rom for å avse noen kroner til sparekontoen. På den måten har du litt til overs på kistebunnen neste gang en uventet og dyr krise melder seg.

Unngå dyr gjeld

Å ta opp lån er noe de aller fleste norske forbrukere gjør. Det kan dreie seg om alt fra lån til hus og bil, til små lån som går til å dekke mindre innkjøp.

Her er det viktig å være forsiktig. Å ta opp et lån kan koste mer enn det du forventet i lengden. Les alltid alle gjeldende vilkår og sett deg nøye inn i kostnader før du tegner et lån av noe slag - både med eller uten sikkerhet.

Det finnes gunstige lån tilgjengelig i dagens marked. Du bør alltid sørge for at du finner tilbudet som passer aller best for deg, dine omstendigheter og behov.

Vær varsom med kredittkortene

Å betale med kredittkort er en praktisk og enkel måte å få rask tilgang til kreditt på når det trengs. Det som er viktig er å alltid betale kredittkortregningen så snart som overhodet mulig.

Kredittkort skal ikke brukes for å ta opp mer langsiktig gjeld. Til det blir rentene over tid for høye. Dermed er en klok regel å - så langt det lar seg gjøre - aldri å bruke mer på kortet enn det du vet du vil bli i stand til å innfri innen en, maksimalt to, måneder.

På den måten blir kortet mer eller mindre gratis i bruk, og du slipper å forholde deg til renter og gebyrer for denne typen finansiering.

Ikke gå i luksusfellen

Det kryr av fristelser i hverdagen. Vi bombarderes av reklame og markedsføring for det ene produktet mer forlokkende enn det neste. Det kryr av stilige klær vi gjerne skulle hatt, og spennende ferieturer vi drømmer om å legge ut på.

Men saken er jo den at vi alle må prioritere. Ingen kan ta seg råd til å handle inn alt som frister. Derfor må vi ta kloke valg, og gjøre riktige vurderinger.

En god regel er å sette opp en prioriteringsliste over det som er viktigst for deg. Når du har betalt for tingene øverst på listen, sånn som mat og faste utgifter, kan du begynne å vurdere mer morosaker som ferier og lignende.

Refinansiering kan være snarveien til bedre kontroll

Hvis du har lyst til å gjøre en besparelse som både kan frigjøre penger og tid, kan det være lurt å vurdere refinansiering. Dette er en mulighet til å samle utestående gjeld. Har du, for eksempel, flere smålån kan du få et billigere lån gjennom refinansiering.

Å kun ha ett månedlig avdrag å forholde seg til gjør det også enklere å holde oversikt, samt huske å betale. Samtidig kan refinansiering fra en troverdig bank som Santander gi deg lavere utgifter til gebyrer og lignende enn tilfellet er når du mottar flere fakturaer per måned.