Susanne har stue i et tidligere bakeri med "akvarievinduer": Genial løsning som gir privatliv

Det var ikke et alternativ å lage mindre vinduer eller fjerne butikkdøren. Det ville ødelagt sjarmen til bygget, mener Susanne. Så hun fant på en ganske fantastisk løsning.

Susanne Rauff
© @ved.lejlighed
Susanne Rauff

34 år gamle Susanne jobber til daglig som Copywriter og Content Specialist i et digitalt byrå.

I et 100 år gammelt herskapshus på Frederiksbjerg i Aarhus bor Susanne Rauff med mann og to barn.

Familien overtok den 150 kvm store leiligheten i 2021 og flyttet inn umiddelbart – til tross for vissheten om at en totaloppussing ventet rundt neste hjørne.

Susanne og ektemannen er tidsoptimister med stor 'T' og hadde ikke regnet med mer enn noen måneder på å nå målet.

Men de ble klokere – slik de fleste blir under en oppussing.

Hele 2022 endte opp med å bli brukt på oppussing, og først nå er ekteparet så godt som i mål med oppussingen, som blant annet har omfattet å inndra et bakeri til beboelse, riving av vegger og sette opp helt nye.

Se hvordan de løste utfordringene med å få en butikk til å føles som et hjem, og hvordan maling har vært et viktig verktøy for personlighet og wow-faktor.

innebygget benk

Stuen var opprinnelig en bakeributikk som ekteparet fikk tillatelse til å bygge om til privatbolig. Stuen har to store vinduspartier som ekteparet har valgt å skjerme av med spesialbygde flerdelte møbler som både fungerer som benker og oppbevaring. Rammefargen er 'Garden Note' fra Notes.

© @ved.lejlighed

Hva har vært den største innredningsutfordringen – og hvordan løste du den?

– Det har helt klart vært den gamle bakeributikken, som vi har bygget om til stue. Vi bor i en hjørneeiendom, og det betyr at stuen har to enorme butikkvinduer ut mot gaten samt en dør. Det var ikke et alternativ å bygge mur – for det første fordi det både var ekstremt kostbart og en uendelig lang prosess med søknader om godkjenning fra kommunen. Men også fordi butikkvinduene er en del av eiendommens sjel og historie. Jeg må innrømme at det er litt nostalgisk. Men samtidig ønsket vi et slags privatliv, som slike to akvarievinduer egentlig ikke støttet. Derfor ble løsningen å få to spesialbygde multimøbler, som vi fikk tegnet av en arkitekt. De skjermer både fra gaten, og de er innredet med sitteplasser og mye lagringsplass. De er til og med montert på hjul!

Hva er det nyligste du har kjøpt til hjemmet ditt?

– Det er salongbordet ned til stua. Et så fint lite art deco-bord, som er et loppefunn.

Hvilket møbel liker du best?

– Det må være de spesialbygde grønne flerbruksmøblene i stua. Jeg synes de har funnet en perfekt balanse mellom å være superpraktiske og enormt vakre.

gulvlampe messing

Gardinene er fra Curtain og kan skjerme for butikkdøra til det gamle bakeriet. Sofabordet er et loppefunn og Susanne fikk gulvlampen i gave av mannen sin.

© @ved.lejlighed

Har du noe du aldri vil kvitte deg med?

– Det må være den fine tulipanlampen jeg fikk av mannen min i bursdagsgave for noen år siden. Han hadde gjort så mye research med å finne en, og nå står den der og spankulerer i alt for mange retninger og vil for mye. Men jeg elsker det og er så rørt over hvor mye arbeid han la ned for å overraske meg.

Hvorfor synes du innredning er gøy?

– Interessen for interiør kom i kjølvannet av Corona-nedlukkingen. Jeg mistet jobben og vi hadde nettopp overtatt en stor leilighet i fjerde etasje i samme bygg som vi bor i nå. Vi totalrenoverte den også, og i den prosessen fikk jeg både mer tid og rom til virkelig å fordype oss i hvordan vi kunne leke med sansene og rominntrykket med litt farge. Det var også på den oppussingsreisen jeg fant ut at den innredningen som gjør størst inntrykk, og hvor både familien min og jeg trives best, er den der det er litt mer farge.

– Interiør har etter hvert også blitt mitt lille kreative frirom. Etter at vi stiftet familie har jeg av gode grunner ikke så mye tid, og dette med innredningen og fargene ble et herlig pusterom.

grått kjøkken

Kjøkkenet er fra Designa kjøkken. Veggfargen er 'Soothing beige' fra Jotun.

© @ved.lejlighed
gule gardiner
© @ved.lejlighed

Hvilket sted i hjemmet ditt er din favoritt?

– Jeg er spesielt fornøyd med stua vår her om vinteren. Vi har fått installert gulvvarme der nede, og jeg elsker å ligge der på teppet og slappe av som en lat Golden Retriever. Jeg vil heller ligge der enn på sofaen.

– Om sommeren må det være balkongen vår, som er en forlengelse av kjøkken-spisestuen vår. Jeg elsker alle de varme ettermiddagene når vi henger med barna på balkongsofaen, omgitt av planter, is og bøker. Det er fantastisk. Intet mindre.

Hva er din interiørdesignstrategi?

– Strategien min er å arrangere vertikalt så vel som horisontalt. Med det mener jeg at når jeg står foran et tomt rom, tenker jeg på tak, vegger og gulvplass som en større helhet. Vi lever kanskje litt mer fargerikt enn mange andre gjør, så jeg tenker mye på hvordan en farge i taket kan komplimentere fargen på veggene og gulvet, slik at det ikke blir ett stort fargerikt kaos. Derfor har vi også noen faste fargeelementer og materialer som går igjen på tvers av rommene, for eksempel gult, grønt og rosa. Det skaper en fin rød tråd som binder hjemmet sammen på tvers av de forskjellige rommene.

Køkken grå fronter
© @ved.lejlighed

Hva betyr farger for deg i innredningen?

– Farger betyr mye. Jeg elsker stemningene og følelsene man kan aktivere med litt farge i interiøret, og hvordan et rom kan ha sin egen fargeidentitet og samtidig være en naturlig del av hele hjemmet. Jeg liker tanken på at du kan gjøre noen fargeoppdagelser i hjemmet vårt og kanskje tenke: "Wow! Et blått tak! Vent - det fungerer jo faktisk greit".

– Men det skal faktisk ikke mye farger til før noen tenker: «Modig!». Kanskje fordi vi kulturelt sett - de siste 10-15 årene - har vært preget av at mange hjem har vært en mer nøytral base med kanskje en enkelt blå pute på sofaen. Men jeg husker også mitt eget barndomshjem, med smaragdgrønne vegger og en korallfarget sofa. Så jeg synes normen rundt farger og dekor svinger litt frem og tilbake.

Gulvlampe messing

Spisestuen er en forlengelse av kjøkkenet. De solskinnsgule gardinene er fra Curtain, mens spisebordet er fra Dayly Furniture.

© @ved.lejlighed

Hva er den største "feilen" du har gjort?

Det er vel ikke en feil, men kanskje lampene over kjøkkenøya, som kun konsentrerer lyset rundt benkeplaten. Nå som vi skal gjennom første halvdel av vinteren i leiligheten har vi fått vite at det er ganske mørkt. Spesielt fordi vi også har valgt mørke gulv. Så vi trenger virkelig lys som spres i hele rommet.

– Og så er det jo stuen... Da vi begynte med den lå det et gammelt teppe limt på gulvet. Og da jeg begynte å ta litt på det, fant jeg ut at det faktisk lå et originalt terrazzogulv under. Og så startet jeg en kjempejobb over flere dager med å fjerne teppet. Vi betalte mye penger til en terrazzomann for å restaurere det gamle gulvet, men da han var ferdig måtte vi bare innrømme at det ikke var pent. Det ville også vært et vanskeligere rom å varme opp, for da måtte vi vinke farvel til gulvvarme. Så vi endte opp med å droppe det kalde, slitte terrazzogulvet. Vi kunne ha brukt den tiden og pengene på mange andre ting i oppussingsprosessen, men altså... Da jeg først oppdaterte at det var et terrazzogulv, måtte jeg se hvordan det så ut.

Mursteinvegg
© @ved.lejlighed

Hvordan velger du nye funn til hjemmet ditt?

– Jeg er veldig opptatt av at funnene våre skal være langsiktige løsninger – spesielt med de store tingene, som spisebord, stoler, bokhyller, sofaer osv. Her orienterer jeg meg mye på Lauritz.com, bruktbutikker og loppemarkeder. Du kan rett og slett finne de fineste tingene i riktig kvalitet – uten at du nødvendigvis må betale en formue for det. Det har blitt litt vanskeligere i dag, da det er mange andre som også har begynt å få øynene opp for de fantastiske gjenvinningsfunnene.

– Jeg velger også ut funn med utgangspunkt i at det skal være til glede i hverdagslig. Det skal være plass til at barna våre skal kunne bruke de - jeg nekter å bruke tid og energi på å vokte en fin stol som ikke kan komme i kontakt med fete barnefingre.

Hva kan du ikke få nok av i innredningen din – og hvorfor?

– Det går en grense for alt, i forhold til når det kanskje blir litt for mye. Men jeg er spesielt glad i lamper og blomster. Spesielt etter at vi har flyttet ned til en leilighet på bakkeplan. Det er bare ikke så mye lys her som da vi bodde i både tredje og andre etasje. Så hvis jeg hadde budsjettet til det ville jeg aldri sluttet å kjøpe lamper. Og blomster. Jeg elsker blomster.

seng med skuffer

De solgule gardinene går igjen på rommet til parets datter, Wilma.

© @ved.lejlighed
fargerikt tak

Gardinene er fra Curtain, mens benken er fra Sofacompany. Veggene er malt i fargen 'Soothing Beige' og taket i 'Sjøsmaragd'. Begge fra Jotun.

© @ved.lejlighed

Hvordan bruker du farger i interiøret?

– Vi bor i en gammel herskapsleilighet og det gjør også at vi er bortskjemt med ekstra takhøyde, vakker stukkatur og vakkert snekkerarbeid på vinduskarmer og lister. Jeg har gitt alle disse vakre, staselige detaljene litt farge, fordi det gir dem ekstra synlighet og en rolle i innredningen. Det trenger ikke å være det store – bare en delikat farge som er nært knyttet til hvitt kan gi et rom så mye mer dybde og karakter. Jeg hørte en gang at hvis du besøker et kunstgalleri, er det ekstremt sjeldent at verkene vises på hvite vegger, da hvitt er en ganske vanskelig kontrast å innrede og dekorere med. Det tipset har jeg ofte i bakhodet når jeg innreder.

– Ellers bruker jeg generelt mye farger for å gi boligen et særpreg. Det er tross alt ikke verre enn at vi alltid kan male det igjen hvis fargen ikke er som vi hadde håpet.

Hva får du mest oppmerksomhet for i innredningen din?

– Det må være våre fargede tak, gardiner og stua vår. Vi har valgt å male flere av takene i slående farger – spesielt på soverommet. Det vekker mye oppmerksomhet. Og vi pynter også mye med gulvlange gardiner, som absolutt kan anbefales. Det er helt klart verdt å bruke litt av budsjettet på gardiner. Det er en helt unik mulighet til å skape litt høyde i interiøret – og det har også en stor akustisk fordel. Akustikken er ikke alltid på topp i så gamle herskapshus, men gardinene har vært til god hjelp der.

– Og ja, stua vår. Den får også mye oppmerksomhet. Det handler kanskje om at dette er noen ganske unike rammer som vi har lagt til rette for en slags hverdagslig praktisk løsning.

Gulvlange gardiner
© @ved.lejlighed
innebygget skap

Paret har laget en innebygget skapløsning på soverommet med skap fra Ikea. Håndtakene er fra Furnipart.

© @ved.lejlighed

Har du en vegg-/takfarge du er spesielt glad i - og hvorfor?

– På soverommet har vi den flotteste stukkaturen, og vi har malt den i en dyp grønnblå farge fra Jotun, og så er veggene malt i en lys beige farge. Jeg er generelt veldig fornøyd med fargene i det rommet. Stukkaturen er så skarp og vakker i de fargene, og det er en så spesiell ro over det rommet med det mørke i kontrast til lyset. Det er kanskje også derfor barna alltid kommer inn til oss om natten og foretrekker å sove her.

fargerikt tak
© @ved.lejlighed
vegghengt skrivebord

Også på kontoret har ekteparet malt tak, lister og paneler. Taket er malt i 'Odd orange', mens listene og panelene er malt i 'Ocean Crush'. Begge fra Notes.

© @ved.lejlighed

Hva er ditt beste DIY-prosjekt?

– Det hadde jo vært fantastiske om jeg kunne si «Det er multimøblene i stua». Men det var langt over ferdighetsnivået vårt for DIY, så det måtte vi betale oss til. Så svaret må nesten være vår Ikea-garderobe på soverommet vårt. Ærlig talt, vi har egentlig ikke prioritert så mye tid på DIY-prosjekter i denne oppussingen. Vi har en del DIY-prosjekter planlagt, men vi har ikke fått til gjennomføringen ennå. I den gamle leiligheten vår bygde vi en innebygd bokhylle på kjøkkene som vi virkelig var stolte av.

Les også: 19 fine sofabord i alle prisklasser