Michaels hjem har modige og overraskende farvevalg
Har du lyst til å bli bedre til å bruke farger i innredningen? La deg inspirere av Michael! Innredningen hans er en herlig miks av gammelt og nytt toppet med herlige fargeklatter.
HER BOR Michael (30).
HVOR I en 74 kvadratmeter stor andelsleilighet på Nørrebro i København.
FØLG MICHAEL @michaeldansk
Michael er svært opptatt av stil, farger og uttrykk noe som også står i fokus på bloggen hans danskemode.com.
Forkjærlighet for farger
Michael Schmidts forkjærlighet for Bauhaus-filosofien gjennomsyrer leiligheten hans, enten han maler en hylle knallrød i kontrast mot det grønne bordet, eller lar en teaksofa fra 60-tallet lede tonen i stuen. Funksjonalitet er det sentrale ordet i innredningen, noe som blant annet kommer tydelig frem på det bittelille kjøkkenet som bare rommer det aller nødvendigste.
– Jeg er vokst opp i et hjem der det var viktig at tingene hadde en funksjon, og det har jeg tatt med meg videre. Om tingene er fra 1930-tallet eller er helt nye, er ikke så viktige. Funksjon og uttrykk er alt, forteller Michael.
Tips til personlig stil
Det som likevel gjør stilen så personlig og spesiell, er at Michael har brutt opp de strenge kravene til funksjonalitet med en spennende blanding av kunst og unika-objekter. Organiske glasskulpturer står side om side med billigere suvenirer, og både auksjonsfunn og loppisskatter har fått plass. På veggen over sofaen henger et stort, gullinnrammet portrett av Michaels mormor, side om side med geometriske bilder og samtidskunst. På gulvet står innrammede bilder mot veggen som på et galleri.
BILDE Michael har arvet sofaen etter besteforeldrene sine, og teppet er fra House of Dhurries. Den geometriske stolen er trukket med stoff fra Paustian. Sofabordet kommer fra &Tradition.
Praktiske løsninger
De 74 kvadratmeterne i leiligheten er svært godt utnyttet, og de få rommene byr på en rekke estetiske og praktiske løsninger. Spisestuen er boligens naturlige midtpunkt, forbundet både med kjøkkenet og stuen. De gamle plankegulvene er lakkert med linolje- basert lakk, som både er veldig slitesterk og gir en fantastisk glans.
Bruken av farger, især komplementærfarger, er gjennomgående, og skaper iøynefallende effekter både i det blå-gule soverommet og den rød-grønne stuen.
BILDE Den skulpturelle taklampen er den eneste i sitt slag, laget av designeren Brian Kirk på oppdrag fra Michael. På den hvite veggen henger en tegning av den tyske kunstneren Fabian Treiber og en collage av Karl Monies.
Soverom
Soverommet er i samme stil som resten av leiligheten, med komplementærfarger i sentrum. Sengeteppet og putene er fra Tekla, bordet kommer fra &Tradition.
Funksjonalisme og farger
– Mange forbinder gjerne funksjonalismen med praktiske løsninger hvor alt overflødig er strengt forbudt, men jeg syns det er en litt for snever tolkning. Å leke med fargerike flater og et utall former var også en del av funksjonalismen, og dét er på mange måter selve kjernen i stilen min. Med tiden har den blitt tilsatt stadig mer kunst og pussige ting jeg faller for. Det bryter kanskje med den arkitektoniske etikette, men skaper samtidig et helt eget, unikt uttrykk, avslutter Michael.
BILDE Et harmonisk stilleben med glasskulpturer av Helle Mardahl og lampe fra Roomstore.
Michaels favorittmøbel
– Selv om jeg er veldig glad i flere av møblene jeg selv har kjøpt, er bestefars gamle skjenk fra 50-tallen min absolutte favoritt. Han var arkitekt og brukte skjenken til oppbevaring av arbeidsutstyr, og jeg kan fortsatt kjenne duften av blyanter og blekk fra den. Det vekker gode barndomsminner.
BILDE Michael har selv blandet seg frem til den himmelblå fargen på den ene stueveggen. Andy Warhols plakat fra 80-tallet står i fin kontrast til både veggen og de rene linjene på møblene.
Spisestue med lekker design
Bordet er fra Please Wait to be Seated, mens stolene er Poul Kjærholms PK1 og Arne Jacobsens Munkegårdsstol. Den store hyllen er en klassisk Montana-variant og taklampen er Verner Pantons Globe. På den bakre veggen henger en Ikea-hylle som er designet av Piet Hein Eek, og som Michael har malt knallrød for å skape en skikkelig kontrast til det grønne spisebordet.
Detaljer i stuen
Fargene og linjene i den lille Picasso-plakaten går igjen i resten av tingene, dermed blir stillebenet ekstra harmonisk og gjennomført. Krukkene er fra Raawi.
Fotografiet er av Lærke Posselt og den blå keramikkmasken på hyllen er lagd av Rasmus Højfeldt.
Michaels beste tips til budsjettvennlig kunst
– Mange tror at original kunst hører til på museer og er altfor dyr for vanlige folk. Heldigvis er det ikke helt riktig. Det kan være smart å følge med på kunstakademiene og -høyskolene der studenter av og til selger ut verkene sine til en rimelig pris. Små, mer ukjente gallerier kan også være et godt sted å lete, og man kan også gjøre gode kunstkjøp på auksjon, for eksempel hos Lauritz.com. Generelt kan jeg anbefale å starte med et litografi. Litografier er ikke et unika, men de er lagd i begrenset opplag, og du finner dem derfor ikke på veggen hos alle og enhver. Dessuten er de gjerne overkommelige i pris.
BILDE Den fantastiske fiskeskulpturen under Ikea-hyllen stammer fra Japan.
I den røde hyllen står både bruksting og dekorative ting, alle valgt for sin farge og skulpturelle form.
Kjøkkenet
Kjøkkenet er lite og plassen utnyttes maksimalt med funksjonelle skap- og skuffemoduler. Innredningen er fra Reform, og gulvteppet fant Michael på en reise til Marrakesh.
Ble du også inspirert av Michaels kjøkkeninnredning? Du kan faktisk få den til selv - uten altfor store kostnader.
Les: Oppgrader Ikea-kjøkkenet med nye fronter
På det lille kjøkkenet er det kun de tingene som er i daglig bruk som får stå fremme. Glassvasen er fra Bolia og gryten kommer fra Le Creuset.