Med smart innredning beviser Sarah at 46 kvadratmeter er nok

Hos Sarah trenger ikke møblene å være praktiske og kunne klappes sammen og skjules selv om leiligheten er liten. Misjonen er å vise at innredning kan være vakkert og stilrent selv om du bor på liten plass.

© @detlaksefarvedehus

I et smakfullt univers fylt med designklassikere, antikke møbler, planter og masse plakater bor 29-årige Sarah sammen med kjæresten.

Da landet stengte ned i mai åpnet Sarah profilen @detlaksefarvedehus. Siden da har profilen fått mer end 2500 følgere, som blir inkludert i innredningen og hverdagen i leiligheten på 46 kvadratmeter som ligger på Frederiksberg i Danmark.

Til daglig jobber Sarah som journalist og fotograf og ved siden av har hun en pasjon for innredning som tydelig skinner gjennom på profilen hennes. For Sarah er det viktig å ta anvarlige valg både i innredningen og garderoben, og hun vil gjerne inspirere andre til å gjøre det samme.

Nedenfor får du Sarahs beste råd til innredning på få kvadratmeter og hennes geniale tips til å få ny kunst på veggene, som både er originalt og billig.

Innredning liten leilighet
© @detlaksefarvedehus

Hva er tanken bak Instagramprofilen din og hva vil du gjerne oppnå med den?

Min tanke har fra starten vært å vise at man kan innrede fint og stilrent på 46 kvadratmeter. Der er masse herskapsleiligheter og villaer på Instagram, men når det kommer til boliginnredning på veldig liten plass er det nesten alltid noe med praktiske oppbevaringsløsninger og møbler som kan klappes sammen og skjules. Det ville jeg gjerne utfordre. Og så vil jeg inspirere andre til å kjøpe brukt og ansvarlig, så det prøver jeg også å vise gode eksempler på.

Indretning lille lejlighed

Det koselige kjøkkenet utnytter veggen til å henge opp gryter og panner. En genial løsning som også kler kjøkkenet med et litt rått 'touch'.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

Den fine reolen er funnet på et antikkmarked

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet
© @detlaksefarvedehus

Hva håper du at folk tenker om hjemmet ditt?

At det er hyggelig og ikke for proppet. Det er hele tiden en udfordring når man bor smått og samtidig elsker vakre ting, og det er noe jeg i øyeblikket jobber mye på – å skape og bevare luft og tomme flater her og der.

Hva håper du at de ikke legger merke til?

Alle de "løsninger" leilighetens tidligere beboere har laget, for eksempel kjempestore ledningsskjulere i alle rom som vekker mer oppmerksomhet enn ledningene ville gjort. At det ikke alltid er tørket støv. Og alle hullene i veggene.

Hva er det viktigste du tenker over når du skal i gang med å innrede et rom?

At det skal være en balanse mellom møbler, kunst og nips. Jeg er for eksempel heldig som har arvet mange vakre ting fra min mormor, men det har vært viktig for meg å fordele de ut så ikke hele stuen plutselig er en miniutgave av hennes hjem. På samme måte tænker jeg også mye over at det ikke er for mye tre, for mange hvite møbler, for mange feminine ting og så videre i ét rom.

Innredning liten leilighet
© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

Det lille vitrineskapet er både praktisk og vakkert.

© @detlaksefarvedehus
Indretning lille lejlighed

Sofaen er fra Sarahs studietid og hun drømmer om å skifte den ut til fordel for en sofa designet av Børge Mogensen.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

Sofabord av glass er ikke et element som Sarah normalt liker, men akkurat dette bordet er hun blitt glad for og hun har utsmykket det med fine bøker og keramikk. Samtidig gir glasset en effekt av at bordet ikke fyller i innredningen.

© @detlaksefarvedehus

Hvem inspirerer deg i forhold til boliginnredning?

Jeg er veldig inspirert av vakker arkitektur og for tiden er jeg dypt forelsket i Aarhus Rådhus som er tegnet av Arne Jacobsen og Erik Møller. Jeg elsker de luksuriøse materialene og det at alle detaljer ned til dørhåndtak, nøkkelhull og askebegere er tegnet. Det inspirerer meg til å være enda mere forsiktig og kvalitetsbevisst når jeg velger hva som skal inn i hjemmet mitt.

Hva er ditt siste kjøp til hjemmet?

Verdens vakreste quilt av plantefarget silke som jeg har kjøpt av kunstneren Freja Løwe. Mødrene våre kjenner hverandre og vi lekte mye sammen som små, men det var først nylig at jeg oppdaget hennes fine kunstverk på Instagram. Jeg gleder meg til å kunne henge opp quilten på soverommet.

Hva er ditt beste innredningstips på budsjett?

Kunstbøker – både nye og gamle – er full av vakre bilder som kan settes i gamle rammer med passepartout og så har man et kunstværk som ser elegant ut. Jeg har kjøpt noen nye med det som formål, men man kan også finne fine gamle kunstbøker. Så lirker man bare det gamle bildet ut, setter inn det nye og lukker med tape på baksiden. Det tar faktisk kun ti minutter.

Innredning liten leilighet

En fin spiseplass med forskjellige designklassiske stoler.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

Sarah har et godt øye for vakre og unike funn som pynter i fine kroker i leiligheten.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

De to B5 reoler fra Børge Mogensen har hengt på Sarahs mors barnerom og har nå fått plass på veggen i Sarahs stue.

© @detlaksefarvedehus

Har du noe råd til hvordan man best innreder et lite hjem?

Bruk veggene! Jeg har tidligere bodd på 25 kvadratmeter og over hver dør hadde jeg en hylle. Det er så smart for man bruker likevel ikke den plassen til noe. Jeg har også sett folk som har satt bok-kasser sammen i høyden istedenfor i bredden og det kan virkelig fremheve hvor det er høyt til taket. Og så skal man helst unngå tunge og mørke møbler – det er en gammel sang, men den holder fortsatt. Av samme grunn bruker jeg kun lyse tresorter i hjemmet mitt.

Hva er du mest stolt av i hjemmet ditt?

Hvis jeg skal nevne noe jeg selv har laget så er jeg stolt av den forvandlingen som badet har gjennomgått. Det er et mikroskopisk bad som er bygget i en krok av kjøkkenet og da vi tok over leiligheten var det hvitt og klinisk og der hang et digert IKEA-skap over vasken. I vår kjøpte jeg et vitrineskab fra Ferm Living i en flott beige farge, gikk i Flügger og ba om en våtromsmaling i samme nyanse og så malte jeg den ene veggen. Siden den gang har jeg malt frontene på vaskeskapet, skiftet ut håndtakene, fjernet en håndklestang, satt opp knagger og funnet et gammelt speilt som kunne henge over vasken. Og jeg er så glad for hvor pent det er blitt – spesielt i betraktning av hvor lite det har kostet.

Hva får du flest kommentarer for i innredningen?

Stuen med de fine panelene og vinduene får altid mange søte kommentarer. Det er nok også det rommet jeg bruker mest energi på å innrede fordi det er her det er mest plass og derfor flest muligheter.

Innredning liten leilighet
© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

Plakater i rammer i forskjellige farger og størrelser gir en hyggelig atmosfære til stuen og pynter på veggen over de to reolene som er satt sammen.

© @detlaksefarvedehus

Hva synes du er den største misforståelsen når det gjelder innredning?

Jeg har aldri forstått folk som printer små sort/hvitt-familiebilder ut, setter de i små sorte rammer og henger de opp i en klynge på veggen. Man kan ikke se hva det forestiller med mindre man går helt tett på og etter min mening gir det ikke noe visuelt til rommet. Jeg bryr meg heller ikke om rom hvor designermøbler nærmest står på rekke og rad. Alle med penger kan jo kjøpe dyre møbler, men det alene skaper jo ikke et hjem som det er behagelig å være i.

Hvis du ikke skulle tenke på penger, hva drømmer du så om å eie?

Jeg drømmer om å skifte ut den grå sofaen fra Ikea som jeg kjøpte brukt den gangen jeg startet på Journalisthøjskolen. Men jeg vil helst ha en modell av Børge Mogensen. Den Spanske Stol vil jeg også gjerne eie, men den har jeg ikke plass til i leiligheten så det er heldigvis ikke noe jeg behøver å tenke så mye på.

Er det noe i hjemmet som du er sikker på at også er der om 10 år?

Jeg tror og håper at mange av møblene vil følge meg i mange år, men jeg er helt sikker på at jeg fortsatt vil ha lampen fra Muller van Severen som jeg ga til meg selv i 29 års bursdagsgave. Den er et kunstverk i seg selv og jeg kan ikke forestille meg et sted eller en innredning hvor den ikke vil passe inn.

Innredning liten leilighet
© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

En kikk inn til leilighetens soverom.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

På soverommet er det plass til et høyt skap, hvor klær kan gjemmes vekk. Plassen under sengen blir utnyttet med praktiske fine kasser til oppbevaring.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

De siste 6 årene har Sarah holdt regnskab over klærne sine for å være bevisst om mengden og ikke komme til å overforbruke.

© @detlaksefarvedehus

Hva er det neste du vil kaste deg over hjemme?

Jeg vil gjerne male en vegg eller to i stuen (snakk om å være late to the party), men jeg har enda ikke bestemt meg for hvilken farge det skal være. Jeg har det med å ombestemme mig ganske fort så det handler om å velge en nøytral farge - for eksempel en grå eller lys beige.

Hvilke ”oversette” eller små bolig-Instagramprofiler følger du selv som du synes fortjener litt oppmerksomhet? Jeg er dypt misunnelig på Vibe Hedals vakre arkitekttegnede hus som hun deler på @arkitekthus1967. Hun har klart å bevare de originale detaljene og finne møbler, kunst og nips som er moderne, men som likevel passer perfekt til husets stil.

Innredning liten leilighet

Det lille badet har gjennomgått en fin forvandling hvor blant annet dette vakre, antikke speilet er flyttet inn.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet

Det fine skapet fra Ferm Living har besluttet fargen på veggen som er valgt i en farge som går i ett med skapet.

© @detlaksefarvedehus
Innredning liten leilighet
© @detlaksefarvedehus