Laura lever manges boligdrøm om å bo i et gammelt fabrikkbygg
Industrielt, fargerikt og personlig. Blir med på besøk til arkitekt og møbeldesigner Laura Allen Müller og datteren Viola i deres inspirerende leilighet fylt med kreative diy-løsninger.
Kul industristil med friske farger
Lek! Eksperimenter! Test ut ting! Dét er de beste innredningstipsene til arkitekt og møbeldesigner Laura Allen Müllers. Et hjem skal nemlig ikke være perfekt. Tvert imot!
– Ikke vær redd for å eksperimentere og teste ut ting i nye sammenhenger. Perfekte hjem gir ingen inspirasjon – heller ikke til deg selv, sier hun.
Laura bor sammen med datteren Viola i en 100 kvadratmeter stor leilighet i en sjarmerende bygård i sentrum av København. Eiendommen fra 1800-tallet var opprinnelig trykkeri, og det var nettopp de gamle og utradisjonelle industrielementene som tiltrakk Laura.
– Leiligheten har en egen historie og funksjonalitet som jeg blander mitt eget liv inn i, forteller Laura, som falt pladask for de rå veggene, frittliggende stålbjelkene og himlingene i tykk, hvit bølgeblikk.
På minussiden hadde leiligheten bare ett soverom, derfor måtte det en større make-over til. Løsningen ble å flytte kjøkkenet og skape et stort allrom med kjøkken, spiseplass og stue i ett, men da dukket det opp en ny utfordring: Lyset.
Leiligheten har nemlig kun nordvendte vinduer, derfor kommer det ikke direkte sollys inn. For å få maksimalt ut av det sparsomme lyset som slipper til, har Laura innredet med massevis av glass og blanke flater som kan reflektere og fordele lyset best mulig. Blant annet valgte hun en kjøkkeninnredning med blanke, hvite elementer. Hun har også gjort åpningen mellom stuen og gangen større og har erstattet veggen mellom gangen og soverommet med glass.
Hjemmet mitt skal vise hele meg
I Lauras verden er det ikke noe som er riktig eller galt når det kommer til innredning. Det hele er en lek med farger, stilarter og materialer. Resultatet er en unik blanding av moderne, rene linjer, arvestykker og loppefunn med sjel og historie.
– Jeg designer selv veldig stringente møbler og det gir rom for kontraster i form av organiske elementer, uten at de kommer i veien for hverandre, sier hun.
Mange av tingene hennes er det hun selv kaller «resampling», altså møbler som hun har bygd videre på slik at funksjonen blir endret eller oppdatert. Blant annet er hun opptatt av å finne estetiske løsninger for oppbevaring, noe den sammensatte skuffeløsningen ved vedovnen og skilleveggen med integrerte skap er gode eksempler på. Og nettopp det å blande og mikse er viktig for Laura.
– Vi er alle sammensatte mennesker som liksom stritter i mange forskjellige retninger. Dette gjenspeiles i hjemmet mitt, jeg vil at det skal vise hele meg, sier hun.
Idé Skap et kult, industrielt uttrykk med hyller i metall.
BILDE Laura kom over de to stolene på en gjenvinningsstasjon. Det skulle vise seg å være litt av et kupp, siden de er prototyper, designet av Niels Jørgen Haugesen. Hun har selv utstyrt dem med store puter.

HER BOR Laura og datteren Viola.
HVOR I en leilighet på 100 kvadratmeter i hjertet av København. Eiendommen er fra 1800-tallet og huset tidligere et trykkeri.
FØLG LAURA @stormandmueller

På den franske balkongen har Laura lagd en liten kjøkkenhage. Mellom plantene står en Madonna-figur som blir lyst opp av lyskjeder og lykter om kvelden.

Idé Skap tropisk kveldstemning ved å la en slyngplante klatre opp rundt en lampe.

Laura er opptatt av å lage estetiske oppbevaringsløsninger. Ved vedovnen har hun satt sammen små skuffemøbler fra Ikea for å skape et enkelt, diskret uttrykk.

Da Laura overtok leiligheten måtte hun flytte kjøkkenet for at datteren skulle få sitt eget rom. Hun valgte et enkelt, hvitt kjøkken som ikke dominerer for mye i allrommet. Spisebordet og benken i farget fiberbetong er designet av Laura og kollegaen Susanne Storm.

De gule stolene og det rosa spisebordet gir det store kjøkken-allrommet masse farge.

Bygningen har tidligere huset et trykkeri, og Laura er veldig glad i himlingen av tykk, hvit bølgeblikk og stålbjelkene som bidrar sterkt til leilighetens industrielle uttrykk.

Over kjøkkenbenken har Laura satt opp store, hvite fliser på høykant for å skape et inntrykk av at takhøyden er større enn den virkelig er. De gule stolene er fra Kare Design.

Idé Fremhev fargespillet i boligen din med en markant blomst i en fin farge på spisebordet.

Stolen er designet av Niels Jørgen Haugesen og sofabordet er fra Normann Copenhagen.

Lauras favoritmøbel
Den store hyllen i tre sto i sin tid på verkstedet til Lauras morfar, men Lauras mor fikk den med seg da hun flyttet hjemmefra, og det samme gjorde Laura. Opprinnelig sto den på høykant, men i Lauras tidligere leilighet ble den gjort om til en horisontal variant – og på magisk vis passet den akkurat inn i det utvalgte hjørnet i den nye leiligheten også.
BILDE For å få mer lys inn i leiligheten har Laura erstattet skilleveggen mellom soverommet og gangen med en vindusvegg.
LES OGSÅ Huskeliste når du flytter hjemmefra

De fine, hvite tingene på kommoden gir soverommet en letthet Laura liker godt. Lampen er fra Relove og figurene er av Lars Rank.

4 tips for å få mer lys i boligen
- Innred med møbler og tilbehør som reflekterer solstrålene, f.eks. blanke, lyse kjøkkenelementer.
- Skap lys i et mørkt hjørne med et stort speil eller et vitrineskap med glassdører som reflekterer og maksimerer lyset.
- Sett inn et vindu i veggen mellom to rom slik at lyset kan flyte fritt, eller skift ut hele veggen med glass.
- Åpne opp mellom rommene slik at lyset kan strømme gjennom hele boligen. Laura har f.eks. gjort åpningen mellom gangen og allrommet mye større.
BILDE Laura har åpnet opp mellom gangen og allrommet for å gjøre leiligheten lysere. Den bakerste veggen er kledd i bjørkefiner og rommer et integrert skap. Innenfor ligger Violas rom.

Det tidligere trykkeriet har en flott og frodig bakgård.
