Kjøkkenskap-hack og et bord av kloakkrør: Instagram elsker Marias DIYs

Maria Bligaard vokste opp i et hjem hvor faren hennes kastet seg ut i DIY-prosjekter og moren elsket interiør. Det har satt sitt preg på hvordan hun bor i dag.

DIY prosjekter innredning
© Maria Bligaard

I en 90 kvadratmeter stor leilighet sentralt i Aalborg bor 25 år gamle Maria Bligaard, som til daglig studerer psykologi, jobber i sosialpsykiatrien og står bak Instagram-profilen @mariabligaard.

Leiligheten er delt i to etasjer, hvor underetasjen har stor stue, kjøkken-spisestue, toalett og et 16 kvadratmeter stort rom, som Maria leier ut til venninnen.

I øverste etasje ligger Marias soverom og en stor repos, som Maria har innredet som kontor og walk-in-garderobe.

Maria vokste opp med en far som selv bygde de fleste møblene i Marias barndomshjem. Og det er tydelig å se at ønsket om å bygge selv har smittet over på Maria – hun har selv kastet seg ut i flere gjør-det-selv-prosjekter.

Kom inn og se hvordan Maria har innredet med fantastiske funn og mange imponerende DIYs.

Maria Bligaard
© Maria Bligaard

Hva er din innredningsstrategi?

– Jeg prøver å holde det lyst, rolig og personlig, men med et snev av farger. Jeg prøver å kombinere kvalitetsbevisste møbler, godt design, gjenbruksfunn og DIY-prosjekter. Jeg liker å kombinere nytt og moderne med arvegods eller andre vintagefunn.

Bruker du farger i innredningen din – og hvordan?

– Det gjør jeg absolutt. Jeg elsker rene linjer og lyse toner da det skaper en romslig og rolig atmosfære. Derfor prøver jeg å holde de store elementene i interiøret mitt i lyse nyanser, samtidig som jeg kombinerer disse med interiørelementer som inneholder farger. Jeg liker å bruke farger i innredningen min som et friskt pust, slik at de forskjellige rommene ikke blir for kjedelige og hvite.

Rundt speil

Konsollbordet har Maria selv laget av kloakkrør og en mdf-plate.

© Maria Bligaard
veggreol stål

Trådhyllene er fra Montana, mens krakken er fra Awab og ble kjøpt i en bruktbutikk.

© Maria Bligaard

Har du noe du aldri vil kvitte deg med?

– Leiligheten min er stappfull av arvegods fra besteforeldrene mine, og det er noe jeg aldri vil kvitte meg med. De minner meg om barndommen min og øyeblikkene jeg delte med besteforeldrene mine da de levde. I tillegg gir de hjemmet mitt et personlig preg, som er et viktig element i interiørstilen min.

– Jeg og kjæresten min fant også en AWAB-krakk fra 60-tallet i en bruktbutikk. Den er skikkelig velholdt, annerledes og kul å ha i interiøret, så den kommer nok til å bli værende.

Hvorfor synes du innredning er gøy?

– For for meg er det en måte å uttrykke seg på hvor fantasien og kreativiteten min får løpe fritt. Jeg vokste opp med en veldig kreativ og interiørinteressert mor, og en far som stort sett bygde alt i barndomshjemmet mitt – dette har inspirert meg på mange måter. Jeg elsker å jakte etter gode funn i bruktbutikker og finne skatter som ikke nødvendigvis har den største sjarmen, men som kan få det med en liten makeover. Interiørdesign er så kult fordi du kan kombinere små og store elementer, farger og former samt ulike materialer på tusenvis av måter.

Fransk flett

Skapet er et gammelt kjøkkenskap fra Ikea som Maria selv har malt og lagt fransk flett i. Det er et av møblene hun får mye oppmerksomhet for.

© Maria Bligaard
Gallerivegg

Sofaen er en gammel sofa som Maria har oppgradert med litt maling og nytt stoff til putene.

© Maria Bligaard
Frittlagte bjelker

Stuen er Marias favorittrom. Hun er spesielt glad i de synlige bjelkene, som gir ekstra takhøyde.

© Maria Bligaard

Hvordan velger du nye funn til hjemmet ditt?

– Når det gjelder gjenbruksfunn har jeg ofte ikke tid til å vurdere det, for da må man ofte slå til der og da. I fjor høst fant jeg en vakker, grønn lampe i en bruktbutikk i Aarhus. Jeg ble ikke solgt ved første øyekast, men jeg er glad for at jeg kjøpe den, for den har utvilsomt blitt et av mine beste funn. Jeg setter også pris på å kjøpe kvalitetsbevisst og investere penger i noe til hjemmet mitt som jeg kan ha og være fornøyd med i mange år. Men den slags kjøp bruker jeg derimot lang tid på å vurdere.

Hvor høyt prioriterer du innredning?

– Jeg prioriterer interiør veldig høyt, og jeg bruker enormt mye tid på å lese boligmagasiner, gå i bruktbutikker, finne inspirasjon på Instagram og Pinterest, rote rundt i hjemmet mitt og gjøre DIY-prosjekter. Jeg skulle faktisk ønske jeg hadde flere timer i døgnet til å drive med det.

Hva er ditt beste DIY-prosjekt?

– Jeg elsker DIY-prosjekter og hjemmelagde elementer, så jeg synes det er litt vanskelig å velge den aller beste. Men sofaen min, som har fått en større oppgradering i form av spraymaling og nytt stoff, er en av favorittene. I sommer laget jeg også et konsollbord til entréen min av kloakkrør. Den har også blitt en klar favoritt.

Frittlagte bjelker
© Maria Bligaard
vitrineskap

Vitrineskapet, som er fra Ikea, er fylt med gjenbruksfunn og arvegods. Kaffekjelen er fra Georg Jensen.

© Maria Bligaard

Hvilket møbel liker du best?

– Uff, det er vanskelig å velge. Jeg er veldig fornøyd med det runde spisebordet mitt, som har en flott treoverflate. Det er fantastisk å ha gjester når man kan sitte sammen omkring et rundt bord hvor alle kan snakke med hverandre. I tillegg liker jeg også veldig godt min japanskinspirerte bambuslampe fra 60-tallet, som jeg fant i en liten bruktbutikk for noen år siden.

Hva er den største utfordringer du har hatt med et DIY-prosjekt?

– Jeg kjøpte nytt stoff til safaristolen min, som krympet da jeg vasket det. Vi var fire personer som så måtte dra i stoffet for å få det på stolen. Dette har resultert i at stolen er veldig vaklevoren, så den er mer dekorativ enn funksjonell. Jeg blir litt nervøs hver gang noen av gjestene mine sitter i den, haha.

Hvilket sted i hjemmet ditt er din favoritt?

– Mitt favorittsted i leiligheten er definitivt stua. Leiligheten er åpen og det er et fint og høyt tak med synlige bjelker. Stuen har store vinduspartier og takvinduer, så det er alltid fantastisk lys. Fra stuen kan jeg også se opp i toppetasjen i leiligheten, som kun er innrammet av et rekkverk. Jeg elsker å sitte i denne lette, lyse og åpne plassen under bjelkene med en kopp kaffe.

Rundt spisebord

Det runde spisebordet fra Boshop er et av Marias favorittmøbler. Pendelen er et loppefunn, mens bildet på veggen er kjøpt fra Aros.

© Maria Bligaard

Hva får du mest oppmerksomhet for i innredningen din?

– Mitt Ikea-hack av et kjøkkenskap som jeg laget for 3 år siden har fått mye oppmerksomhet på Instagram og fra venner og familie som er på besøk. Ellers er det mine mange loppefunn eller andre DIY-prosjekter som sofaen, safaristolen eller daybeden min som generelt får mest oppmerksomhet.

Hva kan du ikke få nok av i innredningen din – og hvorfor?

– Møbler eller annet interiør som jeg har gitt et personlig preg. Det er så deilig når noe får et nytt liv. Jeg elsker prosessen fra idé til transformasjon til det ferdige resultatet – og det gjør meg så glad å se på det etterpå.

Kontorplass

Reposen på øverste etasje er blant annet innredet med et kontorplass.

© Maria Bligaard
Frittlagte bjelker
© Maria Bligaard

Hva er det nyeste innkjøpet til hjemmet ditt?

– Det er Taccia-lampen i aluminium fra Flos. Jeg har virkelig en svakhet for lamper.

Hva har vært den største innredningsutfordringen – og hvordan løste du den?

– I min nåværende leilighet har den største innredningsutfordringen helt klart vært at det er skråvegger i toppetasjen. Jeg har derfor måttet være ganske kreativ med tanke på å utnytte plassen best mulig. Spesielt vanskelig har det vært i forhold til oppbevaring av klær, da skråveggene ikke gir mulighet for en vanlig garderobe. Over tid synes jeg imidlertid at jeg har laget mange gode oppbevaringsmuligheter, slik at vi har utnyttet plassen der på best mulig måte.

Les også: 8 kule lamper du lager selv

Sengegavl

Sengetøyet er fra Kaiku.

© Maria Bligaard
Sengegavl

Sengegavlen er et av Marias mange DIY-projekter.

© Maria Bligaard