"Hvis gjestene våre ønsker å se stuen i andre etasje, må de nesten be om det, for alt foregår i og rundt kjøkkenet"
Rikke, Jonas og barna omgir seg med historie. Leiligheten deres har nemlig vært i Jonas’ familie i generasjoner. Likevel har paret klart å skape sitt eget uttrykk i hjemmet – bli med inn.
HER BOR Rikke (33), Jonas (37), Julius (5) og Agnes (3)
HVOR I en 136 kvadratmeter stor leilighet over tre etasjer i det såkalte Komponistkvarteret i København. Eiendommen er fra 1903.
FØLG RIKKE OG JONAS @detlillehuspåøsterbro.
En liten landsby midt i storbyen
Slik beskrives ofte komponistkvarteret på Østerbro i København. Rikke Lisberg Lehmann og Jonas Lehmann har bodd i en av de sjarmerende teglsteinsgårdene siden 2016, men tilknytningen til huset går mye lenger tilbake i tid.
Jonas’ farmor kjøpte leiligheten allerede på 60-tallet, og siden den gang har den vært i familien. Foreldrene til Jonas bodde der da han var barn, og Rikke og Jonas leide i første etasje før de selv ble foreldre. Og etter en kort avstikker til en annen del av byen, besluttet de å flytte tilbake igjen.
– Da vi var ute og så på området igjen, hadde det vært et generasjonsskifte her og det vrimlet med småbarnsfamilier. Dermed trengte vi ikke å tenke oss lenge om før vi fant ut at vi ville tilbake hit, forteller Rikke, som på det tidspunktet var gravid med parets andre barn
Innredning med historie
De sterke, historiske båndene de har til leiligheten er synlige i innredningen. Arvestykker og bilder malt av familiemedlemmer fyller den 136 kvadratmeter store boligen, side om side med moderne designfunn.
– De tingene vi virkelig setter pris på, er de som har en historie eller de som vi har spart penger for å få råd til å kjøpe. Det er viktig for oss å bruke tid til å tenke over hva vi vil ha, slik at det føles riktig, sier Rikke.
– Hjemmet vårt skal signalisere kos og hjerterom. Det skal være fint, samtidig som barna skal kunne utfolde seg her. Derfor har også et sett med barnemøbler fra Rikkes barndom en sentral plass i stuen.
– Barna bruker dem masse, så de har en fin funksjon. De er ganske slitte, så jeg har flere ganger vært på nippet til å male dem, men jeg merker på moren min at hun ikke syns det er en god idé, sier Rikke. Kjøkkenet er familiens favorittrom, og det er også det rommet som brukes mest når de har gjester.
– Den hender at vennene våre spør om vi ikke skal gå opp i stuen etter middagen, men jeg er egentlig ikke så glad i å innta sofaen etter at måltidet er over, forteller Rikke. Paret har ved et par anledninger vurdert å selge leiligheten og heller finne et hus med hage, men området, historien og det gode naboskapet har stoppet dem.
– Kvarteret er som et stort kollektiv der dørene alltid står åpne, slik at barna og vennene deres kan løpe fritt ut og inn hos hverandre, forklarer Rikke..
VEGGFARVE 'Raw Canvas' fra Jotun.
BILDET Sofaen er fra Bolia, sofabordet fra ViaCPH og gulvteppene fra Kirsten Fribert.

Safaristolen er kjøpt brukt, mens lysestaken er fra Georg Jensen, lyset fra Hay og koppene fra Royal Copenhagen.

Rikkes favoritter på Instagram
@cathdelichtenberg
@rockpaperdresses
@stilleben
IDÉ Skap en bildevegg rundt TV-en slik at den ikke dominerer for mye.
BILDET På bildeveggen henger arvet kunst side om side med moderne fotokunst og keramikk.

VEGGFARGE 'Soft Skin' fra Jotun.
BILDET Også på badet er stilen lys og lett. Krakken er fra Skagerak og håndspeilet på benken er arv etter Jonas’ farmor.

Sofaen er fra Sofacompany og gulvteppet fra Kirsten Fribert, mens vitrineskapet er kjøpt på Lauritz. com. Settet med barnemøblerstammer fra Rikkes barndomshjem.

Rikkes favorittrom
– Jeg elsker kjøkkenet vårt – det er her vi alltid er. Hvis gjestene våre ønsker å se stuen i andre etasje, må de nesten be om det, for alt foregår i og rundt kjøkkenet.
BILDET Rikke har selv designet kjøkkenet og fått en smed til å lage benkeplaten samt jernbeslagene rundt skapene for å få et industrielt uttrykk. Skapene er fra Ikea og frontene fra Reform, mens lampen over kjøkkenøya er fra Anour og barstolene fra Mater.

Håndlagde fliser fra Marokko og en nydelig blomsterbukett i en vase fra H. Skjalm P. skaper personlighet på kjøkkenet.

Noen små, fargerike elementer er alt som skal til for å skape liv på kjøkkenbenken.

Ved ovnen står et saltkarfra Muubs med en messingskje fra Stilleben. Krukken et loppefunn.

Vakre valmuer i en vid vase blir nesten som en skulptur på kjøkkenbenken. Muggen er fra @antique_ brocante_vintage.

Plakaten stammer fra en lokal restaurant, mens krukken er fra NorthByNorth.

Spisebordet Super-Ellipse, designet av Piet Hein, er omgitt av klassiske Eames-stoler.**Pendelen er fra Tom Dixon, gulvteppet fra Ikea og Akari-gulvlampen** fra Vitra.

Nydelig stemning ved spisebordet med en lavasteinsplate fra File under Pop, en rosa loppisvase, en grønn mugge fra Hay og den klassiske Lyngby-vasen.

Rikkes beste innredningstips
Stol på magefølelsen og vær tro mot stilen din. Ikke hopp på flyktige trender, men gjør hjemmet ditt personlig med en blanding av nytt og gammelt, design og loppefunn.
Får du lyst til å male en vegg, så bare gjør det – ikke nøl! Hvis du angrer, er det lett å male på nytt.
Bruk farger! Hold de store møblene i tidløse nyanser, og tilfør farger med veggmaling, puter, vaser og andre småting.
Kjøp ting som betyr noe for deg. Dropp «midt-imellom-kjøp», spar heller penger til du har råd til de helt riktige tingene – eller kjøp noe råbillig til du har råd til det du har ønsket deg lenge.
BILDET Glassvasen er kjøpt hos @retrorov, tallerkenen er av Bjarni Sigurdsson og skålen med gullkant fra Keramik by Mia Bella, mens den lille, grønne skålen kommer fra H&M Home.

Plakaten er en original filmplakat fra 1992. Jonas brukte åtte år på å overtale Rikke før han fikk lov til å henge den opp. Nattbordet er fra Montana og lampen fra loppis. Sengetøy og pysj kommer fra Aiayu.

Skrivebordet er fra Ikea, glasskulen fra Hay og pendelen fra Nordal, mens gulvteppet er fra Kirsten Fribert.

Skapene er fra Ikea og grepene fra H. Skjalm P. Den gamle gyngehesten er designet av Wegner, og Jonas fikk den til barnedåpen.

I vinduskarmen står en stor glassvase fra Yume og to loppefunn i keramikk.

Opprinnelig huset hver etasje i bygningene én familie.
