Gjør som Egil når du innreder - da holder du både budsjettet og stilen

Ukens Instagrammer mestrer den sort-hvite stilen til fingerspissene! Følger du disse tipsene kan du holde på stilen uten å gå på kompromiss med budsjettet.

Stue med friske blomster
© @egilfarstad

I et av Ålesunds vakre jugendbygg finner du ukens Instagrammer Egil Farstads leilighet. I sin 70 kvadratmeter store leilighet bor han sammen med samboeren Simon, og hunden Ailo. Ailo er et elsket og etterspurt innslag på Egils Instagramprofil, og stiller lydig opp på bilder. Til daglig finner du Egil på Radio Ålesund, men han instagrammer altså også om interiør under profilnavnet @egilfarstad

Leiligheten er totaltrenovert de siste årene, og har en flott minimalistisk stil i en sort, hvit og grå fargepalett. Innimellom brytes uttrykket av mønstrete puter og fargerike, friske blomster.

De fine bildene på Egils profil vil tilfredsstile enhver med hang til skandinavisk stil og ordenssans. Men ta det bare rolig, også han har et roterom, selv om han ikke viser det på Instagram. Nedenfor gir vi deg en liten smakebit på hva du kan forvente deg på Egils profil - en profil vi anbefaler å ta en kikk på.

Hva finner man på din Instagramprofil, og hva er tanken bak den?

Profilen min består utelukkende av bilder av min egen leilighet. Vi har en monokrom stil i leiligheten, som jeg understreker gjennom en viss stil på bildene, og et filter jeg selv har laget. Dette for å gjøre profilen til min egen.

Enkelte vil nok synes at profilen er hakket neddempet, men tanken er at dette er min stil og profil, og jeg ønsker å skille meg ut på min egen måte. Selv om jeg er konsekvent i stilen min
på profilen er jeg mer personlig og fargerik på stories, hvor jeg byr på innblikk i hverdagen og reisene jeg drar på.

Beskriv innredningsstilen din

Hjemme hos oss dominerer den skandinaviske og nordiske stilen. Leiligheten er derfor gjennomgående minimalistisk og enkel, men med innslag av annet for å gjøre det til vårt hjem.

Jeg elsker grønne planter og blomster, så det er så og si alltid et friskt element med på bildene. Ute på balkongen er det derimot en mer eksotisk stil. Dette fordi vi har ønsket å lage en grønn oase - et fristed midt i sentrum. Her finner du mønster på putene, mye grønt, blomster, vannspeil med friske blomster som flyter rundt, juteteppe, og hva som ellers skal til for å skape en god følelse. Her nyter vi morgenkaffen før jobb, eller noe kjølig og godt i glasset på kveldstid.

Hva inspirerer deg når det gjelder innredning?

Jeg blir inspirert av forskjellige stilarter, men også andres løsninger. Jeg bruker ofte andres ideer, og lager det om til noe som vil passe inn hjemme hos oss.

Et eksempel på dette er vårt "mini-vannspeil", inspirert av hagedesigner Therese Knudsen, hvor vi ønsket å tilføre litt vann og ro i hagen. Grunnet plassmangel valgte vi å gå for en miniutgave som jeg selv har laget. Et lite DIY prosjekt kan du si, hvor jeg lakkerte bord og en passende plastskål.

Denne våren og sommeren utforsker jeg vertikale løsninger, noe jeg tror kan bli veldig spennende. Noe mer vil jeg ikke røpe enn så lenge - litt hemmeligheter må jeg få lov til å ha.

Hva var det siste du kjøpte til hjemmet?

Mitt siste kjøp var en ny farge på stueveggen. Fargen er i brunkategorien, men den har også en del grønt i seg. Samtidig har den en "støvete" matt finish, noe som passer meg ypperlig. For å matche den nye fargen kom det også inn noen nye linputer. Ellers kjøper jeg som regel friske blomster og planter hver uke - jeg elsker grønne planter og vakre blomster!

Hva er ditt beste tips for innredning på budsjett?

Planlegg rommene på forhåndet. Hvilke møbler trenger du for at rommet skal fungere, og gjøre hverdagen litt enklere? Ta mål av rommet, plassen til sofaen, sengen eller de andre møbler du ser for deg. Hvilke elementer ønsker du skal skille seg ut og vises frem? Hva vil du ikke ha fremme? Å ha en god plan før du handler hjelper deg med å holde budsjettet. Det er også lurt å sammenligne priser, og sjekke ut hvilke tilbud de ulike butikkene har.

Hva er du mest stolt av i hjemmet ditt?

Det må være at jeg har klart å skape en luftig atmosfære, til tross for begrenset størrelse på rommene.

Særlig vil jeg fremheve stue- og kjøkkenløsningen. Her har jeg klart å skape tre adskilte soner: kjøkken, spisestue og sofaomåde. Selv om de ligger tett oppå hverandre er det likevel god plass - selv til middagsselskaper med 6-8 gjester.

Hva får du flest kommentarer for i innredningen?

Det varierer, men på våren og sommeren er det helt klart balkongbildene. Vi har fått til mye på begrenset plass, og mange både i og utenfor Skandinavia har fått inspirasjon til å fikse på den lille uteplassen. Jeg tror mange kjenner på at det aldri blir bra nok fordi man har så lite plass, når mesteparten av inspirasjonen er fra store verandaer og terrasser. Derfor er det gøy at jeg kan inspirere til å lage små fristeder på plassen man har.

Dersom det ikke sto på pengene, hva skulle du kjøpt til boligen?

Den listen er lang! Øverst står nok en PK22 i "Natural Canvas", og en vintage versjon av "Egget" hvor det cognac-fargede skinn har fått en fin patina. Som man kanskje skjønner elsker jeg dansk og skandinavisk design!

Hva tenker du over når du velger farger til hjemmet?

Vi tenker helhet. Vi foretrekker en rolig fargepalett, og er storfans av sort, grått og hvitt med innslag av sterkere farger i detaljene. Det er derfor ikke noe eklektisk hjem vi har, men det tror jeg aldri vi får heller. Dog, skal det sies at jeg elsker hjem som bruker farger. Det er så herlig, selv om det ikke er oss.

Hvordan har innredningen hjemme hos deg endret seg de siste 5 årene?

De siste tre årene har stilen utviklet seg i en mer monokrom retning. Selv om mange muligens er ferdig med hvite vegger og det veldig enkle, er det en stil som kommer til å henge igjen hos meg. Det helt enkle tiltaler meg, og skaper ro i hodet i en stressende hverdag. Samtidig er det også plass til at våre fargerike personligheter kan utfolde seg fritt!

Er det noe du tror du aldri kommer til å bli lei av i innredningen?

Klassikerne - det enkle, stilrene som bare blir bedre med årene. Jeg elsker tidløse lamper og produkter som man drømmer om, sparer til og virkelig kan glede seg over når man en dag har råd til dem.

Hva er det neste prosjektet du skal kaste deg over?

Vi har nylig malt gangen i en såkalt halfpainted wall, laget et superfresht soverom, samt malt deler av stuen i en ny farge. Vi har derfor flyttet fokuset til uteplassen, nærmere bestemt balkongen. Her har vi flere nye ideer, og mye av materialet er allerede kjøpt. Det blir en del arbeid og planlegging, for det er ikke enkelt å gjøre store endringer på liten plass. Men, jeg har virkelig gledet meg til å gjøre dette! Vi får heller se hva jeg sier underveis eller etterpå, for jeg har en liten tendens til å ta meg vann over hodet.

Hvilke "oversette" eller små Instagramprofiler synes du fortjener litt mer oppmerksomhet?

Det er flere gode instagramprofiler som er "små", men som vokser jevnt. Det synes jeg er veldig stas! Jeg er ikke så glad i å nevne noen, siden det er så mange flinke der ute som fortjener mer oppmerksomhet. Jeg bruker derfor mye av tiden min på instagram til å se, lese og like bilder. Liten som stor. En for alle og alle for en!