"Det viktigste i et hjem er at det er lunt, rolig og koselig"
Tonnevis av bøker, klassiske designmøbler, asiatiske reiseminner, vintage keramikk og lekre tekstiler – alt bidrar til å gi hjemmet til designerne Anne og Andreas en helt spesiell stemning. Bli med inn!
HER BOR Anne (48) og Andreas (46).
HVOR I en 93 kvadratmeter stor leilighet i bydelen Nørrebro i København.
FØLG ANNE @rosenbergcph.dk
Et hjem fylt med historier
Wow! Du kan ikke unngå å bli imponert av den gedigne, hjemmebygde bokhyllen som står midt i den 93 kvadratmeter store leiligheten til Anne Rosenberg og Andreas Kjærgaard. Den vakre reolen er full av bøker fra gulv til tak, og gir deg en umiddelbar trang til å plukke frem et par av dem og krype ned i sofaen og fordype deg i fortellingene. Anne, som er tekstildesigner, og Andreas, som er grafisk designer, har samlet på bøker i flere tiår.
– Det er nok bøkene våre som tar mest plass her hjemme. Vi elsker å lese, og bøkene minner meg stadig om at jeg må sette av tid til ro og fordypning. Samtidig syns jeg bøkene tilfører leiligheten vår en ekstra deilig hulefølelse. Jeg er ganske enkelt avhengig av å ha bøker rundt meg, forteller Anne.
Andreas tegnet den store hylleveggen selv, og paret brukte en drøy uke på å kutte til OSB-platene etter mål og å skru reolen sammen.
– Vi valgte OSB fordi det er et rimelig materiale, og vi ønsket oss et litt røft uttrykk, og da er OSB finere enn for eksempel MDF. Nå har vi hatt den i fire år og har så smått begynt å tenke på å male den, men det er en veldig stor jobb så den blir nok ubehandlet en stund til, sier Anne.
Men paret er ikke bare opptatt av bøker i innredningen. De fleste av møblene deres er vintage fra 50- og 60-tallet, og primært designet av Børge Mogensen, Piet Hein og Hans J. Wegner.
– Vi er veldig glad i solid, dansk design. Det er godt håndverk som er vakkert utført, slik at man kan ha møblene i mange, mange år uten å gå lei. Dessuten tåler de å mikses med mange andre stilretninger, som mine egne tekstiler, Andreas’ grafiske bilder og våre moderne lamper. Eller – for å gå i den andre retningen – det amerikanske art deco-sidebordet vårt fra 30-tallet, sier Anne.
En touch av Asia
Rundt omkring i leiligheten finner vi også mange spor av Asia, som en japansk lykkekatt, et kinesisk fruktbarhetsmotiv, indiske kattebabushkaer og en religiøs figur fra Malaysia.
– Jeg er veldig inspirert av japansk kultur og mønstre, noe du også kan se i de tekstilene jeg designer. Vi har reist en del i Asia, og Andreas elsker å jakte på små, pussige ting som vi tar med oss hjem. Skattene skal helst være en anelse kitschy uten at det blir altfor mye av det gode, og de må minne oss om fine reiseopplevelser, forteller Anne.
Overfloden av bøker, vakre tekstiler, keramikk og treverk gjør at leiligheten oser av varme, hygge og personlighet.
– Jeg er glad i å omgi meg med taktile former og farger. Det er noe beroligende over naturlige og nøytrale materialer, og dét er det viktigste for meg. Et hjem skal være rolig, lunt og koselig, og liksom invitere til å sitte og lese en god bok. Det skal ikke være altfor ryddig og tomt, men gi en følelse av at det blir levd der, avslutter Anne.

Utnytt plassen med bokvegg
Anne og Andreas har bygd den gedigne bokveggen selv. Veggen har hyller på begge sider, og på denne siden står skjønnlitterære bøker, mens faglitteraturen har fått plass på den andre.

Innbydende spisekrok
Piet Hein-spisebordet er arvet, mens pendelen er fra Le Klint og Børge Mogensens J39-stoler fra Fredericia. Lysestakene på bordet er et reiseminne, mens trefatet er fra Trædrejeriet Egjorten.

Kontorstolen "Aluminum Group" er designet av Eames, mens gulvlampen er vintage. Anne har selv dyrket frem den store aloe veraen fra en liten stikling.

Miniguide: Skap din egen hyllevegg
Elsker du bøker og drømmer om en imponerende hyllevegg i stil med den hos Anne og Andreas? Her har du tre mulige løsninger.
1. Bygg fra scratch
Hvis du vil ha en vegg à la den Anne og Andreas har, kan du hyre inn en snekker til å konstruere den på mål – eller du kan kaste deg ut i prosjektet selv. Det er temmelig omfattende og krever både tid og en smule fingerferdighet, men det er mye penger å spare. Hyllen er bygd av OSB-plater fra et byggevaresenter, og paret brukte en uke på å skjære dem til og sette dem sammen til den imponerende veggen.
2. Skap et integrert uttrykk
Hvis du gjerne vil ha en integrert hylle, men et litt enklere prosjekt, kan du også skreddersy en variant av ferdige elementer. Finn en hylle som passer noenlunde til takhøyden i rommet, sett flere sammen i den bredden du vil ha, og lag en sokkel og en topp slik at hyllen får et innebygd uttrykk. Mal gjerne hele hyllen i samme farge som veggen for å gjennomføre uttrykket.
3. Lag en luftigere variant
Vil du ha et lettere, litt luftig uttrykk, er en hylle i et enkelt design uten bakvegg en god løsning. Du kan også se etter hyllesystemer som er montert på skinner på veggen, og liksom svever over gulvet.

Annes beste innredningstips
– Lag flere deilige kosekroker i hjemmet ditt, og sørg for at de har godt leselys slik at du kan sitte og hygge deg med en bok. Og gi bøkene dine plass i innredningen med store bokhyller.
BILDE Paret er begeistret for dansk møbeldesign fra 50- og 60-tallet, slik som denne Wegner-sofaen de har arvet. De kombinerer den med et kraftig sofabord i teak og en gyngestol fra samme epoke. Putene og pleddet kommer fra Annes eget brand, RosenbergCph. Hans Scherfig-billedet over sofaen stammer fra Andreas’ barndomshjem.
Les også: 10 tips til den perfekte sofa


Velkommen inn
Gangen er enkelt innredet med en praktisk knaggrekke og en plakat som Andreas har lagd.

Annes neste bokkjøp
– Den neste boken på listen min er «Alle andre» av Sally Rooney. Hun er en ung, irsk forfatter på 27 år som skriver om livet sitt, om forhold og vennskap, og boken gir et innblikk i hvordan den yngre generasjonen ser på verden idag. Det syns jeg er spennende å grave i.
BILDE Det er fint lys i soverommet og et frodig paraplytre stortrives i vinduskarmen. Pleddet på sengen er Annes eget design, mens den store kurven er et loppisfunn.

Lyse og luftige tekstiler på soverommet
Sengetøy og puter fra RosenbergCph gir soverommet et lyst og lett uttrykk. Over sengen henger et antikt, kinesisk bilde som paret har fått i gave.

På FDB-stolen designet av Poul M. Volthe ligger en liten bunke med strikkegensere som tilfører soverommet litt farge.
Les også: 10 flotte sengetepper

Praktisk oppbevaringsløsning
De praktiske arkivskapene byr på masse oppbevaringsplass. Katte-babushkaene er kjøpt i India, vasen stammer fra Annes barndomshjem, mens både kimonoen og silketrykket er Annes eget design.

DIY-skrivebord
Skrivebordet på kontoret er satt sammen av bukker fra Ikea og en bordplate av laminert kryssfiner. Pinnestolen av Poul M. Volther er vintage FDB er et bruktfunn som de har malt svart, mens bordlampen kommer fra Ikea. Andreas har lagd trykket som henger på veggen.
Les også: Slik lager du ditt eget linoleumsbord

Bruk reiseminnene i innredningen
Både Anne og Andreas er glade i å omgi seg med ting som vekker minner, enten det dreier seg om ting de kommer over på loppemarkeder eller tar med seg hjem når de er ute og reiser.
Det store trefatet er fra Trædrejeriet Eghjorten, det avlange fatet er fra Casalinga, esken fra Marokko, vasen fra et loppemarked og postkortet er av Albrecht Dürer. Den grønne skål er et loppefunn, mens glassboblen er fra Backhaus Brown.

Den fine blyantholderen på skrivebordet er en gammel tobakkskrukke, mens den lille porselenskatten ble kjøpt på en reise til Japan.
